Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Funkcja stailizacji obrazu w Canonie 400/2,8 IS USM

jastrzemb
    Guest

Domyślnie Funkcja stailizacji obrazu w Canonie 400/2,8 IS USM

Kłaniam się. Interesuje mni pewien szczegół z instrukcji tego obiektywu: jak zrozumieć, jak zinterpretować zapis że funkcja IS nie będzie działać przy zastosowaniu statywu, gdyż wtedy układ elektroniczny w obiektywie wykryje użycie statywu. Czy chodzi tu o to, że wtedy gdy obiektyw "ani drgnie" układ IS nie załącza się ? Bo nie wyobrażam sobie by elektronika rozróżniła podpięcie statywu od np monopodu czy innej pomocnej podpórki. Dzięki,Irek J.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jastrzemb
    Kłaniam się. Interesuje mni pewien szczegół z instrukcji tego obiektywu: jak zrozumieć, jak zinterpretować zapis że funkcja IS nie będzie działać przy zastosowaniu statywu, gdyż wtedy układ elektroniczny w obiektywie wykryje użycie statywu. Czy chodzi tu o to, że wtedy gdy obiektyw "ani drgnie" układ IS nie załącza się ? Bo nie wyobrażam sobie by elektronika rozróżniła podpięcie statywu od np monopodu czy innej pomocnej podpórki. Dzięki,Irek J.
    Nie mam, nie miałem, ale jestem prawie pewien, że to będzie działać tak jak światło w lodówce
    Po prostu będzie tam zapewne jakiś bolec i jak wkręcisz śrubę od statywu to wyłączy IS :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja jednak zgaduje (ale to gdybanie), ze jednak drgania 'rozpoznaje' uklad elektroniczny (a nie bolec w body czy mocowwowym szkla), ktory wylacza IS w przypadku braku drgan do korygowania.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chodzi o to, że drgania na statywie, czy monopodzie są zupełnie inne niż drgania obiektywu trzymanego w ręce. Okazuje się, że w takiej sytuacji IS podobno pogarsza jakość, zamiast poprawiać. Tego czy to działa przy pomocy bolca, czy analizy drgań to nie wiem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

jastrzemb
    Guest

Domyślnie

Z wielką pewnością piszę, funkcja IS to nie jest sprawa załączających czy też wyłączających bolców przy korzystaniu ze statywu. Tak na marginesie- przecież taka ogniskowa jest skazana na statyw! Irek J.

Domyślnie

Tak na marginesie- przecież taka ogniskowa jest skazana na statyw! Irek J.
    To w takim razie instrukcja przeczy sama sobie :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Poza tym wydaje mi sie, za IS dzialajacy na stabilnym statywie sam bedzie wprawial w drgania swoim dzialaniem caly zestaw, zakladajac, ze nie ma czego stabilizowac i sam swoich tycich drgan raczej stabilizowac nie bedzie (znowu gdybam).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Z wielką pewnością piszę, funkcja IS to nie jest sprawa załączających czy też wyłączających bolców przy korzystaniu ze statywu. Tak na marginesie- przecież taka ogniskowa jest skazana na statyw! Irek J.
    Już kiedyś coś o tym było.. w skrócie to jest tak, że przy obiektywie założonym na statywie (lub w inny sposób usztywnionym), po włączeniu IS układy stabilizujące wpadają w "jakieś" specyficzne drgania, które elektronika obiektywu jest w stanie wykryć. Mam wrażenie, że chyba niestety dotyczy to też monopodu.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Chodzi o to, że drgania na statywie, czy monopodzie są zupełnie inne niż drgania obiektywu trzymanego w ręce. Okazuje się, że w takiej sytuacji IS podobno pogarsza jakość, zamiast poprawiać. Tego czy to działa przy pomocy bolca, czy analizy drgań to nie wiem.
    zakłądając obiektyw z IS na statyw, mechanika IS podbno generuje jakies drgania ktore mogą rezonować ze statywem. pewnie obiektyw ma jakies czujniki ktore to wykrywaja, ale sam tego nie nigdy nie zauwazylem.

wogole fota z IS zrobiona na porzadnym statywie w warunkach powiedzmy "studyjnych" jest gorsza od foty bez IS. przy krótkich ogniskowych tego tak nie widac ale przy 300 czy 400 juz tak. w koncu cos tam ciagle sie giba w tym obiektywie, a jak soczewki sie bujaja to nie moze byc ostro.

IMHO IS w 400mm 2.8 to drobna pomylka (przynajmniej w moim przypadku)obiektyw jest ciezki jak sama cholera (moje lapki sa dosc wiotkie) i bardzo ciezko go utrzymac na zadanym obiekcie, fotografuje tym szklem albo z drzewa albo a krzaków albo z ziemi, zawsze o cos to oprzec musze bo nie daje rady tego utrzymac dosc dlugo.

EDIT: sorr muflon jak to zaczalem pisac to twojego postu jeszcze nie bylo ;P
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    ...pewnie obiektyw ma jakies czujniki ktore to wykrywaja, ale sam tego nie nigdy nie zauwazylem.
    I to jest właśnie pytanie:
    Czy jest to prosty mechaniczny czujnik wykrywający zamocowanie statywu, czy też jakieś super-hiper układy elektroniczne?
    Obejrzyj moze przy okazji dokładnie obiektyw, zwłaszcza otwór pod statyw, czy aby tam nie sterczy w środku jakiś bolec (choćby taki jak klinujący lampę błyskową) :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów