Ależ Tomku, podaruj sobie ten bolcowy trop. Już pisałem, on nie istnieje. Irek.J.
Ależ Tomku, podaruj sobie ten bolcowy trop. Już pisałem, on nie istnieje. Irek.J.
Nie moze byc mechaniczny, bo przeciez plytke sie wkreca do obiektywu a nie statyw, wiec czujnik by musil byc i w obiektywie i w plytce i w body i w gripie co jest bes sensu...
Obiektyw na statywie ma znacznie mniejsza amplitude drgan a IS jest spewnoscia projektowany na wieksze drgania typowe dla 'reki' stad jego nieskutecznosc przy mocowaniu statywowym, wiecej nawet obiektyw podparty o cos np parapet, monopod ;-), cokolwiek - rowniez powinien wylaczc IS..
Nie ma tam jak już raz pisałem żadnych bolców! Irek J.
Też mi się tak wydaje, że o cokolwiek by oparł obiektyw, to IS jest wyłączony. Więc chcąc z IS to pozostaje 5 kg z ręki, i to ręki nie za spokojnej . Irek J.
a kto pisze ze sa? temat obiektywu z IS wspolpracujacego ze statywem byl juz dosc doglebnie przedyskutowany na forum, wystarczy troche poszukac ;-)Zamieszczone przez jastrzemb
bolec???Zamieszczone przez gwozdzt
gdzie, co, jak ???
...
A wiesz jak działa taki patent, że w lodówce lub samochodzie gaśnie światło kiedy zamkniesz drzwi? :-) Wystaje sobie jakiś bolec stanowiący wyłącznik i zamykające się drzwi go dociskają, przerywając tym samym obieg prądu.Zamieszczone przez bonk
W instrukcji podobno jest napisane, ze obiektyw wyłącza IS gdy zastosujemy statyw i było pytanie, skąd obiektyw wie, że ma przykręcony statyw?
Nie miałem takiego obiektywu w rękach, ale przypuszczałem sobie, że być moze w mocowaniu statywowym obiektywu jest analogiczny, prosty wyłącznik; jednak już na mnie nakrzyczeli, że nic takiego nie ma, więc zostawmy ten temat w spokoju :-)
Zamieszczone przez gwozdzt
![]()
![]()
gwozdzt w obiektywie nie ma bolca, to jest elektronika
Czyli jak dobrze rozumuję to w obiektywie z IS jest coś w rodzaju żyroskopu , który wykrywa ruch i włącza się wtedy gdy drgania są duże ?Zamieszczone przez Jac
Boszzzzz, czytajze więcej niż pierwsze zdanie!Zamieszczone przez Jac
Toż na koniec napisałem, żeście już na mnie nawrzeszczeli, że bolca ni ma i dać temu spokój należy!