Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Czy leci z nami lustrzanka ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Czy leci z nami lustrzanka ?

Czy miniaturowe lustrzanki typu 100D, to już łabędzi śpiew lustrzanek w ogóle ?
    W ostatnim numerze miesięcznika Digital Camera Polska redaktor naczelny twierdzi, że tak.
    Bo lustrzanki za za ciężkie i za duże i jest coraz mniej chętnych do dźwigania tych kilogramów podczas gdy jakość zdjęć bezlusterkowców stale przybliża się do jakości zdjęć z lustrzanek.
    W Japonii już teraz sprzedaje się więcej bezlusterkowców, niż lustrzanek.
    Zdaniem autora artykułu, lustrzanki przetrwają jeszcze długo, ale raczej w segmencie profesjonalnym...

Być może coś w tym jest z prawdy.
    Jeszcze do niedawna zabierałem na urlop pełny plecak sprzętu z obawą, że nadwaga w moim bagażu podręcznym zostanie ujawniona i ukarana finansowo.
    Ostatnio odpuściłem sobie mój flagowy 5D2 i najlepsze elki i zabrałem tylko 650D z dwoma małymi i lekkimi szkłami 40 i 50 mm, kamerę Sony i bezlusterkowiec Olka.
    Następnym razem chyba się zastanowię, czy zabierać w ogóle lustrzankę, skoro pod słońcem tropiku nawet bezlusterkowiec daje radę, a dźwiganie dodatkowych kilogramów gdy żar leje się z nieba, to absolutnie żadna przyjemność.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Czy leci z nami lustrzanka ?

Jakos w wiedze i prognozy pana Bujko niespecjalnie wierze...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jakos w wiedze i prognozy pana Bujko niespecjalnie wierze...

Bójko to w Foto Video, a w Digital Camera Polska to naczelnym jest niejaki Maciej Zieliński.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Kupiłem nawet takie bezlusterkowe coś... i to był dzień w którym przestałem wierzyć w bajki...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 02-06-2013 o 21:29

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Kupiłem nawet takie bezlusterkowe coś... i to był dzień w którym przesłałem wierzyć w bajki...
    Howgh Miałem tak samo...

Natomiast od paru lat znakomicie mi się sprawdza A55 z 35-tką, jako podręczne maleństwo.
    Oby 100D było podobnie funkconalne.

Pełne uzależnienie

Gdyby to było ff i gdyby to miało sensowne obiektywy to może i tak. Ale dzisiaj to YY. Może kiedyś... Leica byłaby fajna jako bezlusterkowiec. Tylko kurcze droga.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

No tak, moja pomyłka...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

cos w tym prawdy jest. ja bym wrecz zaryzykowal stwierdzenie, ze dedykowany aparat foto przestaje miec racje bytu dla 99% uzytkownikow, ktorzy juz dzis
    masowo klepia komorkami.

lustrzanka pozostanie poki co sprzetem dla pasjonatow. i to jednak glownie pasjonatow, bo niewielki odsetek fotografujacych, ktory na tym zarabia (kotlet)
    to nie jest jedyna grupa sklonna wydawac duze pieniadze na sprzet. jest jeszcze mnostwo entuzjastow ktorzy maja budzet i checi kupic sobie cos bardziej
    wybajerzonego z wiekszymi mozliwosciami. lustrzanki sa dla nich.

IMHO:
    90% - smartfony w porywach do malpek
    9% - amatorzy fotografii (amator - od fr. "amateur" = milosnik), dosiadajacy jakichs korpusow z wymienna optyka, ale tutaj w wiekszosci bezlusterkowce
    0,5% - entuzjasci, ktorzy na fotografii nie zarabiaja, a wrecz zarabiaja na nia i to sa drozsze, bardziej wybajerzone aparaty, o duzych mozliwosciach.
    0,5% - zawodowi fotografowie. w wiekszosci jednak lustrzanki, bo technologicznie najlepszy AF, a to poki co podstawa w wiekszosci sytuacji, gdzie zarabia sie pieniedze z fotografii
    www albo tez flickr

Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    cos w tym prawdy jest. ja bym wrecz zaryzykowal stwierdzenie, ze dedykowany aparat foto przestaje miec racje bytu dla 99% uzytkownikow, ktorzy juz dzis
    masowo klepia komorkami.

lustrzanka pozostanie poki co sprzetem dla pasjonatow. i to jednak glownie pasjonatow, bo niewielki odsetek fotografujacych, ktory na tym zarabia (kotlet)
    to nie jest jedyna grupa sklonna wydawac duze pieniadze na sprzet. jest jeszcze mnostwo entuzjastow ktorzy maja budzet i checi kupic sobie cos bardziej
    wybajerzonego z wiekszymi mozliwosciami. lustrzanki sa dla nich.

IMHO:
    90% - smartfony w porywach do malpek
    9% - amatorzy fotografii (amator - od fr. "amateur" = milosnik), dosiadajacy jakichs korpusow z wymienna optyka, ale tutaj w wiekszosci bezlusterkowce
    0,5% - entuzjasci, ktorzy na fotografii nie zarabiaja, a wrecz zarabiaja na nia i to sa drozsze, bardziej wybajerzone aparaty, o duzych mozliwosciach.
    0,5% - zawodowi fotografowie. w wiekszosci jednak lustrzanki, bo technologicznie najlepszy AF, a to poki co podstawa w wiekszosci sytuacji, gdzie zarabia sie pieniedze z fotografii

Lustrzanka ma zaledwie 3 drobne wady:
    - za ciężka,
    - za duża,
    - za droga.

Reszta to same zalety.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Lustrzanka ma zaledwie 3 drobne wady:
    - za ciężka,
    - za duża,
    - za droga.

Reszta to same zalety.
    Pozdrówka
    ja jednak wolę lustrzankę.

podzielam opinię co do Podhala i terenów na południe od Krakowa. turysta to kategoryczne zło. smutne to, ale prawdziwe - przecież te tereny głównie zarabiają na turystach...

a co do lustrzanek... osobiście nie oddałbym swojej na rzecz jakiegoś bezlusterkowca. co więcej, kupiłbym sobie większą (ze względu na lepszą ergonomię), gdybym miał na to środki.
    ale nie dziwię się, że większość wybiera małe. w dodatku dzisiejsze małpki, nawet te z najniższej półki, dają naprawdę niezłą jakość...
    ebe ebe

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów