Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Wydruk zdjęć - wieczne problemy

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Wydruk zdjęć - wieczne problemy

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Papier?
    Ja zawsze biorę matowy

Ja zaś ZAWSZE "błysk"

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    Czyli jeśli wydrukuje sobie zdjęcia które na komputerze są rozmiarów 960x571 czy 960x1498 a w labie wezmę 20x30 wyjdą poprawnie, tak?
    Nie wyjdą!! Wyjdą znaczki pocztowe. Może ciut więcej.
    Poczytaj dobrze o rozdzielczości.

Odbitki z mojego pierwszego cyfraka o maksymalnej rozdzielczości 1600x1200 pikseli robiłem na papierze 15x10 cm. I wtedy było dla mnie OK, ale większego formatu bym nie zaryzykował.
    Do formatu 20x30 cm musisz mieć odpowiednio więcej pikseli.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 01-06-2013 o 01:06

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Z tego co pamiętam, to aby wydrukować zdjęcia 10x15 musisz im oddać zdjęcia o wymiarze coś koło 1800x1200 i w rozdzielczości 300dpi. W każdym programie jesteś w stanie tak przygotować materiał.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Dla wydruków oglądanych z niedużej odległości, czyli np trzymanych w ręku, zdjęcia powinny mieć 250-300 pikseli na cal czyli 100-118 pikseli na centymetr.
    Czyli np. z pliku 640x480 można zrobić ładną odbitkę 6x4 cm.

pomocne linki (taki żart):
    Cal
    Mnożenie
    Dzielenie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strumień

@Ligo głupoty gadasz. Jeśli złożę w labie zlecenie na wydruk 30x40 to nawet jak podeślę plik z rozdzielczością 100x200px to wydrukują w takim wymiarze, a nie mniejszym, a że jakość będzie koszmarna to już inna kwestia (ewentualnie poinformują, że za mała rozdzielczość).

Jeśli z rozdzielczości 960x571 czy 960x1498 wydrukujesz 20x30 to rewelacji nie będzie, ale i koszmaru być nie powinno.
    Mówię z doświadczenia - nie raz w pracy zdarzało mi się drukować z plików 72DPI (a nawet mniej, zależy od jakości pliku) i tragedii nie było - jakość akceptowalna.

http://imageshack.us/scaled/landing/109/wydruk.jpg Tutaj masz fajną tabelkę z najpopularniejszymi formatami i potrzebną rozdzielczością.

No więc właśnie, dobrze, że zapytałem Czyli zdjęcia tych mniejszych rozdzielczości sobie daruje, bo chciałbym uzyskać najlepszą możliwą jakość, a skoro ma polecieć po jakości, to faktycznie lepiej sobie darować. U mnie zawsze głupotą było to, że nie trzymałem pełnej rozdzielczości zdjęć, tylko zmniejszałem i na dysk. Teraz ponoszę tego skutki.
    Dzięki za tabele, bo na 100% się przyda

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez florek41 Zobacz posta
    @Ligo głupoty gadasz
    Taa...? A pokaż palcem w którym miejscu?
    Mówimy tu, zdaje się o typowych, dobrej jakości wydrukach.
    A potem poczytaj wypowiedzi wszystkich innych, które są spójne i mówią, że standardem do wydruku jest rozdzielczość około 300 dpi.
    Ty, jeśli lubisz i uważasz za akceptowalne, możesz sobie robić wydruki z 72 dpi, ale nie wmawiaj innym, że są one poprawne.

Poza tym, cytowana tabelka jest źle opisana. Zamiast: 1. Minimalny, 2. Optymalny, 3. Super,
    powinno być: 1. Do oglądania na monitorze, 2. Nie_wiadomo_do_czego, 3. Do wydruku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Aby zdjęcie nie było przeskalowane w fotolabie, należy oddać je w odpowiedniej rozdzielczości Większość fotolabów "świeci" zdjęcia w rozdzielczości 300dpi czyli aby otrzymać zdjęcie 1x1 cal potrzebujemy fotkę 300 x 300 piks. Czyli chcąc osiągnąć długość boku 15 cm dzielimy przez 2,54 (aby uzyskać wielkość w calach) i mnożymy przez rozdzielczość tu 300. Jest tylko jedno mała ale, zdjęcie 10x15 wcale nie ma dokładnie takiego rozmiaru, trzeba zapytać w fotolabie o dokładny rozmiar zdjęcia.
    Format zdjęć z Media Markt:
    10*15 1795x1205 piks

13*18 1500x2102 piks

15*21 2480x1795 piks
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    Czy ktoś z Was jest mi w stanie podać jakąś firmę która może bardzo fajnie wydrukować moje zdjęcia? Aby z dokładnością były przerzucone, a nie z brakiem ostrości, zamazaniem, czy obwódką. Chodzi po prostu o wywołanie moich zdjęć, abym później mógł wrzucić je do antyramy i powiesić.
    Zdjęcia wyszły zamazane, gdyż zostały przeskalowane do wyższej rozdzielczości, a algorytmy w fotolabach raczej do zbyt dobrych nie należą. Jeżeli zdjęcia zmniejszyłeś i skompresowałeś, to sam wyrzuciłeś z nich "szczegóły", teraz program na podstawie tego co zostało musi odtworzyć to co brakuje.
    Zrób to sam, będzie najlepiej. Przeskaluj zdjęcia do odpowiedniej rozdzielczości - podałem wcześniej. Do powiększania chyba najlepszy znany mi program to PhotoZoom - niestety płatny, ale możesz to zrobić również jakimś programie graficznym. Na koniec wyostrz zdjęcie: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
    Pamiętaj, że każda edycja i zapis zdjęcia(jpg) powoduje jego degradacje. Najlepiej więc przy otwarciu zdjęcia np w PS zmienić na 16 bit, takie zdjęcia obrabiaj, a na koniec powrócić do 8bit i zapisz. Jeśli przed skończeniem musisz zdjęcie zapisać to zapisz w formacie PSD lub TIFF 16 bit.
    Jeśli tak przygotujesz zdjęcie i oglądane na monitorze w powiększeniu 25% będzie OK to na papierze też będzie dobre, choć jeśli poprawiasz kolorystykę zdjęcia, a nie masz dobrego monitora to kolory mogą być przekłamane, ale ostre będzie na pewno.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Poprzednik napisał prawie wszystko.

Musisz się dowiedzieć jaką rozdzielczość wymaga/musi mieć drukarka w labie, załóżmy że 254 dpi (dot_per_inch), co oznacza że musi mieć 10 pikseli na 1mm.
    Jeśli chcesz mieć wydruk np. 20cm x 30 cm to musi mieć on rozmiar w pikselach 2000 x 3000.

Jeśli nie ma, to oprogramowanie musi je "dodać" lub "odjąć", w wyliczone przez siebie miejsce, co psuje ostrość (na ogół) tym bardzie im więcej brakuje do tego wymaganego poziomu.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-06-2013 o 16:20

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów