Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 81

Wątek: Poziom polszczyzny na forum :-)

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Poziom polszczyzny na forum :-)

Hmm... Plan planem, ale ja odbieram zdjęcie, jako: "Koń ma wielki łeb - niech myśli!"
    O ortografii...?

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Święte słowa.
    - dominacja komunikacji gadanej (zwanej elegancko oralną),
    No tu kolega dalekuchno się zapędził, oj dalekuchno.
    Podczas komunikacji nazwanej przez kolegę oralną raczej nie dochodzi do komunikacji werbalnej, którą to kolega i następcy mieli na myśli.
    Rozmawiamy o rozmawianiu !

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Było się wychylać
    Zapamiętaj razzz na zafsze: rozpoczynamy zdanie od dużej (wielkiej) litery, ewentualnie (co osobiście mniej mi się podoba) wielką literą.
    Niestety pedagogów mamy marnych. Zdanie "pisać z wielkiej litery" jest absolutnie poprawne. Odsyłam do kolokacji tego czasownika.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Człowieku, wołacz czuje się świetnie
    Nie tak świetnie, bo w przypadku imion często jest pomijany, bardzo rzadko słyszę: Michale, znacznie częściej ludzie zwracają się do mnie używając mianownika.

i nigdy nie zniknie z polszczyzny.
    Jasnowidz?
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 03-06-2013 o 13:59

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

grzegorzki,
    masz jakieś grzeszne skojarzenia?
    W komunikacji oralnej dochodzi do wymiany komunikatów generowanych gębą (niekoniecznie słów - zakładam, że o geście fonicznym kolega słyszał), w werbalnej - słownych (verbum), w tym także w formie pisanej.
    Tyle...

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    oszczędzają każdą sekundę -
    Ciekaw jestem czy każdą z tych sekund wykorzystują rozsądnie?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Ciekaw jestem czy każdą z tych sekund wykorzystują rozsądnie?
    Oczywiście! Tak samo jak pięcioprocentową obniżkę cen chińskich garnków, w supermarkecie, na drugim końcu miasta...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Oczywiście! Tak samo jak pięcioprocentową obniżkę cen chińskich garnków, w supermarkecie, na drugim końcu miasta...
    poległem

Ale trochę odbiegając od tematu, przykład z życia.
    Kiedyś przed świętami żeniliśmy z kolesiem choinki. Nie pamietam po ile, bo to dawno było, jeszcze jak udawałem ze studiuję, zakładamy że po 15 złociszy. No i przyjechał dziad. I powiedział że 15 to za dużo, że te "chojny" i tak później idą w piec itepe itede... Na to my z kolesiem że ceny opuścic nie możemy bo nasz szef powiedział że mamy je żenić po 15 i koniec. No to dziad się zdenerwował i piowiedział że kupi se choinke za 13zł. No i niech se kupi ale cały pic polegał na tym że te choinki za 13 były jakieś 20 km dalej...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Nie tak świetnie, bo w przypadku imion często jest pomijany, bardzo rzadko słyszę: Michale, znacznie częściej ludzie zwracają się do mnie używając mianownika.

Jasnowidz?
    Imiona oczywiście, pod wpływem bardziej prymitywnych obcych języków np. angielskiego. Np. Jeśli Marlon Brando drze się Stella! to na polski się nie tłumaczy Stello! Ale Dear Michael w liście już nie da się inaczej przetłumaczyć jak z wołaczem, bo zabrzmi jak po rusku, a tego przecież nikt nie chce ( Darogij Michaił Michajłowicz). Po czesku wołacza się używa nawet do nazwisk (Švejku...ano pane Havranku...) a w Polsce jak zwykle jak kto chce.

A poza tym nawet w średniowieczu krzyczało się Jadźkaaaaaaa! A nie Jadźko! Ale zawsze Hrabino, a nie Hrabina!
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-06-2013 o 05:19 Powód: polityka

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Imiona oczywiście, pod wpływem bardziej prymitywnych obcych języków np. angielskiego. Np. Jeśli Marlon Brando drze się Stella! to na polski się nie tłumaczy Stello!
    ale przeciez moglby. w wolaczu jest jak najbardziej forma "Stello!". tak jak Agata - Agato!, Barbara - Barbaro!, Hanna - Hanno!

Linux tez jest slowem obcym, a odmienia sie: Linuksa, Linuksowi, Linuksa, Linuksem, Linuksie, - (wolacz raczej niestosowany).

zreszta, co jak co ale akurat imiona to w kazdym jezyku sa w wiekszosci obcego pochodzenia, bo to chyba najbardziej widoczny
    skutek mieszania kultur. zeby daleko nie szukac - dziecie moje nosi imie Hanna, co jest czeskim wariantem imienia Anna, oryginalnie
    pochodzenia hebrajskiego

Ale Dear Michael w liście już nie da się inaczej przetłumaczyć jak z wołaczem, bo zabrzmi jak po rusku, a tego przecież nikt nie chce ( Darogij Michaił Michajłowicz).
    to zalezy od koncepcji. jak robilem jako tlumacz, to unikalo sie takiego bezposredniego uzywania nieprzetlumaczalnych slow obcojezycznych.

imienia Michael nie spolszczy sie w filmie czy ksiazce, ale oba daja swobode, by nie robic literalnej kalki "drogi Micheal", tylko zamiast tego zrobic sensownie brzmiace "Michael!" (po prostu), albo ewentualnie na upartego cos w desen staroswieckiego "Drogi przyjacielu" ewentualnie "Szanowny Panie [nazwisko]" (jesli po polsku wskazana jest forma grzecznosciowa zamiast drugiej osoby).

na podobnej zasadzie niestosowania bezposrednio nazw obcych nie pisalo sie "uruchomic Office" (poprawniej: "uruchomic pakiet Office"), "kliknac Agree" ("kliknac przycisk Agree"), itd. itp.

A poza tym nawet w średniowieczu krzyczało się Jadźkaaaaaaa! A nie Jadźko! Ale zawsze Hrabino, a nie Hrabina!
    tak wstecz moja pamiec nie siega, mlody jestem ale wydaje mi sie, ze bylo tez "Anulu, lec do studni po wode!"...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-06-2013 o 10:14
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Wątek jest o "poziomie polszczyzny na forum", a więc o słowie PISANYM anie mówionym.
    Zatem, akustyk, jeśli piszemy po "polskiemu" to piszmy poprawnie. Z wielkiej albo OD dużej litery zaczynając zdanie...

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów