Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 81

Wątek: Poziom polszczyzny na forum :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Poziom polszczyzny na forum :-)

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Wątek jest o "poziomie polszczyzny na forum", a więc o słowie PISANYM anie mówionym.
    Zatem, akustyk, jeśli piszemy po "polskiemu" to piszmy poprawnie. Z wielkiej albo OD dużej litery zaczynając zdanie...
    przestrzegamy rowniez regulaminu forum, np. tej:

6. Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
    Ogłoszenia - Dla początkujących
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

"...temu misiu"
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.

Łona - ĄĘ - YouTube
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Imiona oczywiście, pod wpływem bardziej prymitywnych obcych języków np. angielskiego. Np. Jeśli Marlon Brando drze się Stella! to na polski się nie tłumaczy Stello! Ale Dear Michael w liście już nie da się inaczej przetłumaczyć jak z wołaczem, bo zabrzmi jak po rusku, a tego przecież nikt nie chce ( Darogij Michaił Michajłowicz). Po czesku wołacza się używa nawet do nazwisk (Švejku...ano pane Havranku...) a w Polsce jak zwykle jak kto chce.
    Przecież nie pisałem, że wołacz zniknął, tylko że powoli zanika - w sensie proces zanikania jest w trakcie i postępuje, choć wolno oczywiście, bo przecież język nie zmienia się z dnia na dzień. A podane przez Ciebie przykłady mogą zostać w użyciu jeszcze bardzo długo, tak jak zostały relikty po liczbie podwójnej.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przestrzegamy rowniez regulaminu forum, np. tej:

Ogłoszenia - Dla początkujących
    Regulamin i pkt-y w nim? OK, ale czy nie dałoby się wprowadzić na forum słownika, który podkreślałby błędy ortograficzne?
    Sorry... merytoryka wypowiedzi merytoryką ale rażące błędy są coraz częściej popełniane, aż oczy szczypią:banghead:

Wytalkowane z GT-I9100

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Regulamin i pkt-y w nim? OK, ale czy nie dałoby się wprowadzić na forum słownika, który podkreślałby błędy ortograficzne?
    Sorry... merytoryka wypowiedzi merytoryką ale rażące błędy są coraz częściej popełniane, aż oczy szczypią:banghead:

Wytalkowane z GT-I9100
    Pomysl sam z siebie bardzo dobry, ale nie wiem czy vbulletin to moze zrobic. Przekazuje to zapytanie do administratorow...

Swoja droga, to sprawdzanie ortografii jest tez w przegladarkach internetowych zaimplementowane. Jak ktos wie, ze robi bledy, to powinien sobie skonfigurowac...

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Jak ktos wie, ze robi bledy, to powinien sobie skonfigurowac...
    A co jeśli robi je celowo?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

To tym bardziej powinien skonfigurować, żeby widzieć cel w życiu.

Can_on
    Guest

Robić komuś łaskę, laskę to różnica i jestem za poprawną polszczyzną

Pełne uzależnienie

Przeglądarka sprawdza pisownie ale tylko taką w jakim jezyku jest system. U mnie wszystkie wyrazy są podkreślone na czerwono (albo nie wiem jak to skonfigurować).
    Co do polskich liter, to jak ktos używa róznych zestawów zanków, to jak nie przełączy na PL to po naciśnięciu alt+s zamiast "ś" wysyłamy posta (inne kombinacje z "alt" robia inne niespodziewane dla uzytkwnka rzeczy ).
    Ja powiem że jak chcę coś napisać szybko, to bez polskich liter mi łatwiej. Przez wiele lat nie używałem w necie polskich liter, ponieważ bardzo często się źle wyświetlały i przyzwyczajenie pozostało. Teraz staram się tego oduczyć.

Robić komuś łaskę, laskę to różnica
    robić tak, ale napisać juz nie taka wielka

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów