Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Ogólnie wszystko jasne, trzeba w teren się udać i testy porobić.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Załóżmy, że punkt powinien być mniej więcej na 6m, oczywiście na podziałce manualnej obiektywu nie ma takiej możliwości (oczywiście jeżeli będę ją używał w ogóle), więc teoretycznie będę próbował ustawić taką odległość na jakiś punkt w terenie. Ale co zrobić jeżeli zdjęcie jest tego typu jak poniżej i ustawienie odległości na mniej więcej żądaną wartość jest problematyczne? Jak sobie radzicie w takiej sytuacji? Równie dobrze mogę robić zdjęcie z jakiejś "górki" itp i problem również wystąpi, tak mi się przynajmniej wydaje.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/...ard/images.jpg

EDIT: Właśnie sprawdziłem w kalkulatorze i przy ogniskowej rzędu 70mm punkt może wypaść w granicach ponad 40m a to już jest problematyczne do oceny "na oko".
Ustawienie ostrości na odległość hiperfokalna daje (dla danej matrycy i przesłony) największa z możliwych głębi ostrości.
Ustawienie na inną odległość daje mniejszą głębię.

Gdy mi zależy na dużej głębi ostrości to pamiętając moje dane cytowane wyżej ustawiam na oko ostrość odpowiednio bliżej niż fotografowany obiekt.
To wszystko.
Gdy robię zdjęcia ze statywu to włączam tryb LV, robię duże powiększenie i podglądam na ekranie naciskając odpowiedni przycisk na obudowie przy bagnecie mocowania obiektywu.

jp