Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
Czyli mam rozumieć, że jeżeli chcę, aby ostrość była (zaczynała się) na przykład od 3m ode mnie (bo zakładam, że jest tam jakiś obiekt, który chciałbym aby był ostry), to w kalkulatorze wpisuje ODLEGŁOŚĆ 6m?
Jeżeli TAK, to według kalkulatora (24mm, f8, 6m) hiperfokalna to 3,81m, a więc na obiektywie, wybieram z dolnej podziałki "mniej więcej" tą wartość? I żeby być pewniejszym poprawność dobrze wtedy zwiększyć przysłonę na np. 11?

EDIT: chyba jednak trochę źle kombinuję z tą odległością bo to różnie bywa kalkulatorze, wracam , więc do pierwszego pytania.
JP już Ci to prosto i dobrze wytłumaczył, więc nie musisz kombinować.
Jeśli żądasz głębi ostrości od 3m do ∞, w kalkulatorze podaj: przysłonę jaka Cię interesuje, oraz ogniskową obiektywu. Teraz, jeśli Twój kalkulator jest w stanie podać na tym etapie odległość hiperfokalną, to po prostu sprawdzasz, czy jej połowa załatwia Twój problem. Jeśli jednak musisz wpisać odległość, to wpisz cokolwiek, żeby poznać odl. hiperfokalną - jest stała dla danej ogniskowej i przysłony. Nie zależy ona od rozmieszczenia obiektów w Twojej scenie, ani od punktu ostrości jaki ustawisz. Wobec powyższego, w Twoim przypadku można jeszcze otworzyć obiektyw 24mm do f5.6 i ustawiając punkt ostrości na 6m uzyskać teoretycznie głębię od 2.84m -> ∞.

Druga sprawa - na zoomach masz zbyt małą dokładność zaznaczonej podziałki, więc w przypadku 24-70 nie radzę ustawiać "na podziałkę", tylko wyostrzyć AF-em na punkt znajdujący się w pożądanej odległości (na oko oczywiście). Chyba, że ustawiasz na 1m lub 3m