Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: nietypowe zastsowanie gęstego filtra szarego ?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie nietypowe zastsowanie gęstego filtra szarego ?

Witam!
    od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki temat, gdzieś o tym kiedyś słyszałem...
    Celem jest uzyskanie zdjęcia np.na wakacjach w miejscach oblężonych turystycznie tak, żeby na zdjęciu nie zarejestrować innych postronnych osób - przy wykorzystaniu gęstego filtra .
    czy jak założę mocny filtr szary wydłużający ekspozycję np.o 10 przysłon co pozwoli na uzyskanie kilkusekundowego czasu naświetlania w jasny dzień , oczywiście na statywie, to jest szansa żeby uwiecznić tylko piękne zabytki bez ludzi , którzy będą w czasie naświetlania będą chodzić przed aparatem ?
    Próbował ktoś kiedyś takiej kombinacji? czy to może zupełnie bez sensu?

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: nietypowe zastsowanie gęstego filtra szarego ?

jakieś smugi zawsze pojawić się mogą. na o ijeśli przez te parę minut, jakies osoby bedą względnie stać w miejscu, to ich zarejestrujesz tak czy siak.

no i zawsze oczywiście przy dlugich naświetlaniach zwiększysz szum, ale warto spróbować. taki gęsty filt przydaje się, sam zamierzam taki kupić. masz cos konkretnego na oku?
    ebe ebe

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    masz cos konkretnego na oku?
    konkretnego jeszcze nie, ale jeśli będę kupował to w pierwszej kolejności rozejrzę się za Hitech'em

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Odradzam. Juz nd0.9 daje zafarb. Kupilem niedawno hoya przyciemniajaca o 9ev i jest duzo lepiej.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

MC_ a którą dokładnie?
    ebe ebe

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

MC_ a którą dokładnie?
    400x

Pełne uzależnienie

pod warunkiem ze się ruszają, robiłem takie zdjęcia (pewnie robiono takie 100 lat temu) jednak z tym jest problem, polska jest prawie jak japonia każdy fotografuje jak nie aparatem to telefonem jeśli postawisz aparat na statywie i zaczniesz focić to każdy dosłownie każdy uzna że skoro taki pro fotograf robi zdjęcia to należy zrobić to samo wyciągają telefony ustawiają się robią i robią i robią istoją i myślą i coraz bardziej się zastanawiają co ty właściwie fotografujesz 10EV i kilkadziesiąt sekund to niestety za mało będzie (najczęściej) ale mam zdjęcie na którym z tłumu kilkudziesięciu albo i więcej osób zostały dwie (bo akurat siedziały).

oczywiście to samo się dzieje z samochodami tylko muszą jechać a nie stać na światłach.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-05-2013 o 22:12
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Można ze statywu zrobić dwa, trzy takie zdjęcia z filtrem szarym hoya 400, nałożyć je na siebie w photoshopie i wymaskowac niedobitków ze zdjęcia.
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

albo jeszcze jedno - upolować taki czas, w którym po prostu nikogo na miejscówce nie ma - z moich doświadczeń - np. okolice 6 rano w niedziele. żywej duszy nie ma
    ebe ebe

Uzależniony

albo jeszcze jedno - upolować taki czas, w którym po prostu nikogo na miejscówce nie ma - z moich doświadczeń - np. okolice 6 rano w niedziele. żywej duszy nie ma
    Do zrobienia takich zdjęć w dzień potrzebny jest filtr, z którym da się ekspozycję skonfigurować na kilkanaście/trzydzieści minut - proponuję B&W x1000.
    Ta hoya ND400 trochę za słaba jest do zdjęć o których mowa. Dużo lepiej się sprawdza w sytuacjach wieczornych i nocnych. Ciekawe co piszesz MC_, bo mój Hoya ND400 daje dość wyraźny zafarb na zdjęciach dziennych już przy kilkuminutowym czasie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów