Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Rozterki po kradzieżach

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Lista skradzionego sprzętu (2)

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    No popatrz... a Papież po zamachu powiedział "Modlę się za brata, który zadał mi cios, i szczerze mu przebaczam" i wystąpił z prośbą o ułaskawienie zamachowca...

Wybacz, ale porównanie, pardon, z d... wyjęte, jak mawiają dziennikarze.

Po zamachu papież powiedział że przebacza - nie że mają gościa nie wsadzać. O ułaskawienie Agcy prosił dopiero dużo później - w 1999 r., czyli 18 lat po zamachu, uznając że 18 lat w więzieniu to dostateczna kara. W dodatku wcześniej papież odbył z Agcą słynna rozmowę w jego celi, co (jak sądzę) także miało znaczenie.

--- Kolejny post ---

A jeszcze pozwolę sobie zapytać: dlaczego nie widzę całego postu rozpoczynającego wątek, tylko ostatnią linijkę? Czy w tekście (poza tym, czego mogę się domyślać z odpowiedzi) było coś, co było niezgodne z regulaminem forum? Post pozostawiony w takiej formie jest kompletnie "od czapy"...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Rozterki po kradzieżach

YaneC,
    oczywiście, że nie jest to proste. To, że ktoś bierze na raty nie oznacza, że kogoś nie stać ( a Ty tak to ujmujesz).
    Przykład:
    Mając do wyboru przedmmiot za 10 tys zł za gotówkę lub w tej samej kwocie na raty bez oprocentowania, kupienie na raty jest ekonomicznie najlepszą decyzją.
    Najlepszy pieniądz to taki, który pracuje. Lepiej zosawic sobie gotówkę ktora może na siebie zarobić. Wiadomo, że w praktyce, rzadziej się takie coś spotyka, jednak pisanie skrajności w Twoim stylu nie ma sensu

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    O czym mowa ? O samochodzie/mieszkaniu za 10kzł ? Bo tego "czegokokwiek" o wartości tego skradzionego sprzętu nie biorę na raty. Nie stać mnie - nie kupuję (proste ?).
    To znaczy jak Cię nie stać np. na telewizór to nie kupujesz, a jak Cię nie stać na samochód to bierzesz kredyt i mimo wszystko kupujesz? A dlaczego to ma być niby proste? Dla mnie krzywa ta logika.

Ja kupuję wszystko co się da na kredyt i nieoprocentowane spłaty, żona kupuje nawet kartofle i cebulę w spożywczym na kredyt. Tak mi pasuje i sa z tego korzyści. (Serdecznie dziękuję płacacym gotówka i płacacym wysokie odsetki i kary za te bonusy )

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Ja także nieraz kupowałem coś na raty 0% i jak narazie się nie naciąłem Bo po co mam wydać jednorazowo 3-4 tysiące, skoro mogę miesięcznie pozbywać się 200zł przez 2 lata, a nie odczuję tego tak bardzo?
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tżona kupuje nawet kartofle i cebulę w spożywczym na kredyt.
    Hmmm.. różnie to można rozumieć, skąpisz Jej pieniędzy na te produkty ? Kupujesz na kredyt kartofle i cebulę zaopatrując się na całą zimę ? Aż takiego biedaka to ja bym z siebie nie robił, no ale cóż...

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

pan.kolega ma sporo racji w tym co mówi. Ja tez tak robię... Za wszystkie zakupy płace karta kredytową, następnie spłacam tą kartę w okresie bezodsetkowym (maksymalnie do 50 dni) w tym czasie moje pieniądze leżakują na koncie i coś tam nawet zarabiają... wiec YanecC nie kpij z pana.kolegi ponieważ przedstawił Ci prosty sposób na zarabianie pieniędzy...
    Dodatkowo im więcej płacę kartą to dostaje jakieś tam zwroty na konto w formie bonusa i zbieram punkty za które od czasu do czasu wybieram sobie jakąś nagrodę... Więc w niektórych przypadkach opłaca się żyć na kredyt.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Lista skradzionego sprzętu (2)

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    A jeszcze pozwolę sobie zapytać: dlaczego nie widzę całego postu rozpoczynającego wątek, tylko ostatnią linijkę? Czy w tekście (poza tym, czego mogę się domyślać z odpowiedzi) było coś, co było niezgodne z regulaminem forum? Post pozostawiony w takiej formie jest kompletnie "od czapy"...
    Rozczaruję Cię .
    Nie ma tu żadnego spisku. Cenzura też nic nie wycięła. Po prostu dyskusja została wycięta z innego wątka no i wyszło jak wyszło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a na dobra kartę to są liczne zniżki w wielu sklepach czy chociażby by OC wykupić...
    dobra karta nie jest zła

Początki nałogu
    Miasto
    022

ile można zarobić, tak z ciekawości odraczając sobie termin spłaty sprzętu za 20k o 50dni? 100? 150?
    jeżeli sprzedawca ma możliwość dostania keszu do łapy to wtedy nie ma rabatu? nie urwiecie 200-300 na hasło "gotówka"? jeżeli nie to słabo negocjujecie
    sprzęt na raty to jeszcze ma sens jak ma na siebie zarabiać.
    do celu czysto hobbystycznego to branie sprzętu na raty nie ma ŻADNEGO uzasadnienia. najzwyczajniej taniej jest zapłacić gotówką

niestety konsumpcja na kredyt jest u nas co raz bardziej powszechna
    kredyt z punktu widzenia finansowego ma sens tylko w 2 przypadkach - nieruchomość albo inwestycja.
    także powoływanie się tutaj na oszczędności związane z ratami 0% jest tutaj jak najbardziej naiwne

tyle ode mnie

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    pan.kolega ma sporo racji w tym co mówi. Ja tez tak robię... Za wszystkie zakupy płace karta kredytową, następnie spłacam tą kartę w okresie bezodsetkowym (maksymalnie do 50 dni)
    Powiedzmy, że kolega, któremu skradziono sprzęt wziął go na kredyt i miał go zdążyć spłacić w okresie odsetkowym (nawet 50-cio dniowym)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów