Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: ciemno, nieostro i mydlanie

Domyślnie Odp: ciemno, nieostro i mydlanie

Dzięki za wskazówki

Mnie samej niezbyt podobają sie HDRy, które w zasadzie są już grafiką, jak piszesz jaś, chodziło mi właśnie by użyc tej techniki do uplastycznienia zdjęcia, jak u szmbonura. Wpadła mi w ręce fajna książka i postanowiłam opanować tę technikę.

jellyeater, dzieki za podpowedź. Ja się lasem dotychczas nie zajmowałam, a że teraz mam go 20m od domu a do miast i innych krain daleko, postanowiłam mu sie przyjrzeć bardziej, a nuż z drzew i krzewów wyniknie coś fajnego.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Cytat Zamieszczone przez amiga Zobacz posta
    użyc tej techniki do uplastycznienia zdjęcia
    do czego?;o
    ebe ebe

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

witam
    Moim zdaniem jeśli chcesz fotografować w lesie to bez statywu nie ma co zaczynać, nawet bardzo jasny obiektyw trzeba będzie i tak przyciemnić aby uzyskać względną głębie ostrości, co prowadzi do wydłużania czasu naświetlania bo z ISO za bardzo nie można szaleć ze względu na szumy.
    pozdrawiam
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

p0m:

uplastycznić (także uplastyczniać)

1. uczynić coś bardziej wyrazistym, obrazowym
    2. uczynić coś bardziej wypukłym, mającym wyraźnie zarysowane kontury
    3. uczynić dane ciało plastycznym – dającym się formować w dowolne kształty
    Podane za Słownikiem Języka Polskiego PWN. Uplastycznienie z kolei to rzeczownik odczasownikowy, tak jak np. bieganie, jedzenie, czytanie i jest nazwą czynności lub procesu. Mi chodziło o dwa pierwsze znaczenia.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    hdr'y fajna sprawa, podam tylko dwa swoje przykłady, kiedyś robiłem tego więcej, jak mnie rozpiętość matrycy ograniczała

http://galeria.olympusclub.pl/albums...122704_oli.jpg
    http://galeria.olympusclub.pl/albums...7/P9122723.jpg
    Drugi przykład, jak na mój gust ok, mieści się w tym 1% dobrych HDR-ów. Pierwszy taki so so.
    Ale szambonur - u Ciebie jest fajne zdjęcie z dobrą plastyką, którym się nie chwalisz.
    Mówię o tym z koniem i saniami z 17-40L w wątku Fotografowanie architektury
    Jak dla mnie, daje ono wrażenie przestrzenności.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Drugi przykład, jak na mój gust ok, mieści się w tym 1% dobrych HDR-ów. Pierwszy taki so so.
    Ale szambonur - u Ciebie jest fajne zdjęcie z dobrą plastyką, którym się nie chwalisz.
    Mówię o tym z koniem i saniami z 17-40L w wątku Fotografowanie architektury
    Jak dla mnie, daje ono wrażenie przestrzenności.
    Masz na myśli to zdjęcie?:

tylko że to nie jest HDR, a o hdr'ach rozmawialiśmy. Po zmianie aparatu, rozpiętość tonalna jest na tyle zadowalająca iż nie muszę już tak często składać HDR'ów w zasadzie od 1,5 roku nie zrobiłem już żadnego...

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    tylko że to nie jest HDR, a o hdr'ach rozmawialiśmy
    Rozmawiamy wielowątkowo, o HDR-ach i o innych rzeczach
    A właśnie ten obraz rzucił mi się w oczy, jako dość rzadki przykład dobrej plastyki.
    To tak pod kątem pytania amigi o wrażenie przestrzenności zdjęcia.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

według mnie samo zdjęcie mocno przeciętne technicznie, bliki, krzywizny itp... Każdy poprawnie skomponowany kadr z dobrze umiejscowionym pierwszym planem wrażenie plastyczności obrazu przedstawi..., nie sadzę żeby akurat to zdjęcie było jakieś wyjątkowe... ale z drugiej strony miło mi że zauważyłeś i pochwaliłeś...

Zapomniałeś o uciętej lampie Pewnie się nie znam, ale tutaj to wszystko jakoś nie przeszkadza, bo zdjęcie jest w stylu "pędzą sanie pędzą". I rzeczywiście jest w nim przestrzenność. Dziekuję za wskazówki. Byłam dzisiaj w lesie ze statywem i efekty są znacznie lepsze niż bez statywu. Pilot mi wysiadł, co prawda, ale samowyzwalacz też nie jest taki zły Próbowałam automatyki czasu i nawet to działa, ale muszę ustawiać minus 2/3ev, bo inaczej prześwietla. Porobiłam też trochę zdjęć pod HDR, zobaczymy co wyjdzie. Ale co się napaliłam na 35mm 2.0 to się napaliłam i pewnie go kupię. Dzięki serdeczne wszystkim za wskazówki!

Edit:
    Poskładałam HDRy i wyszło mi znacznie lepiej! Jednak nie ma co na skróty chodzić... Wrzucam je tu i proszę o komentarz co do techniki. Moim zdaniem nie sa jakieś przesadzone, przegrafizowane... To testowe zdjęcia, żaden artyzm To z lasem wyszło najlepiej moim zdaniem, najbardziej przestrzennie (drzewa, badylki, rośliny niskopienne - zależało mi na różnych fakturach). Celowo zrobiłam jeden las, kwiatki (listki i łodyżki) i wszystkiego po trochu (trawa, las badyle), żeby zobaczyć jak to wyjdzie. Będę wdzięczna za komentarz.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów