Wystarczy![]()
A co byś mi polecał. Zależy mi na dużym przybliżeniu, dobrej ostrości ale i w miarę rozsądnej cenieOczywiście i tak bede szukał na ebay, bo kupię o wiele taniej niż w Polsce, ale chce wiedzieć czego szukać
![]()
Wystarczy![]()
A co byś mi polecał. Zależy mi na dużym przybliżeniu, dobrej ostrości ale i w miarę rozsądnej cenieOczywiście i tak bede szukał na ebay, bo kupię o wiele taniej niż w Polsce, ale chce wiedzieć czego szukać
![]()
Nie jestem zbyt mocny w tych dłuuugich tele (moje szkła kończą się na 210mm); jednak tyle wiem, że ten 100-400/4,5-6,7 jest wyjątkowo denny, jakkolwiek by się nie nazywał: Cosina, Vivitar, Voighlander, Soligor czy cholera wie jak jeszcze inaczej...Zamieszczone przez Baal
A co jest dobre?
Cóż, wydaje mi się, że TOKINA AT-X 400mm f5,6 AF za 800zł jest chyba niezłą propozycją:
http://www.allegro.pl/item89224664_t...m_f5_6_af.html
Trzeba by się jednak upewnić co do poprawnej współpracy z 350D!
Jest też dobra Sigma AF 400mm f/5.6 APO macro, ale o tej wiem z praktyki od kolegi, że z cyfrą nie działa.
Z zoomów to dość porządnym szkłem o niepowalającej cenie jest Sigma APO 135-400mm f/4.5-5.6 DG.
Na Photozone niespodziewanie dobrze wypadł też Tamron 200-400mm f/5.6 LD IF, ale mnie to akurat dziwi, ponieważ raczej nic dobrego o nim nie słyszałem (a wręcz przeciwnie: na pl.rec.foto spotkałem opinie, ze jest bardzo kiepski) i ja bym jednak prędzej zaufał tej Sigmie 135-400.
Tyle co mi przyszło do głowy. Ceny Canonów 400mm zaczynają się od 5000zł wzwyż, więc o nich nie wspominam.
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 27-02-2006 o 09:44
Mogę tylko potwierdzić. Miałem ten obiektyw w wykonaniu Soligora. Biały z czerwonym paskiem - prawie jak eLkaZamieszczone przez gwozdzt
Na 400 straszne mydło, a poniżej niewiele lepiej. Przy ładnej, słonecznej pogodzie to jeszcze coś się w miarę udawało, ale generalnie tragedia. AF strasznie wolny.
Chociaż jeżeli chodzi o wykonanie to uważam, że był bardziej solidny od Canona 75-300 f/4-5,6.
Ok DziękiJeszcze sie rozejrze.
Potwierdzam. Co prawda na długim końcu nie jest rewelacyjnie, ale w zakresie do 300mm jakością niewiele ustępuje sporo droższej Sigmie 100-300/4 EX HSM. Zdecydowanym minusem jest wolny AF.Zamieszczone przez gwozdzt