odbitki 10x15?
odbitki 10x15?
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Dobrze koledzy prawią.
Pytanie, czy to w ogóle Twoja pierwsza impreza do uwiecznienia, czy miałeś już z tym do czynienia. I drugie: na ile znasz możliwości sprzętu i potrafisz je wykorzystać. Bo AUTO zawsze da się ustawić, ale miodu z tego nie będzie. W kościele masz bardziej statycznie, więc to tele też może się przydać (jak msza jest w południe, a będzie dobra pogoda i słońce przez witraże będzie Ci puszczać promienie)Tam możesz zejść nieco z czasami, podbić wg potrzeb ISO i heja. A sala: jeśli impreza rozkręci się dość wcześnie (a jest maj, więc długo jest jasno), więc postaraj się wtedy zrobić trochę materiału, bo na czasie co najmniej 1/80 powinno wyjśc trochę fotek. A później lampa w sufit (jak nie jest drewniany), F1.8 (jak obiektyw ostrzy przy pełnym otwarciu) i kombinuj.
Zrobiony taki materiał na bank jest inny niż 5DMk3 z jasnymi szkłami, ale jak znasz sprzęt i masz nieco doświadczenia, to będzie lepszy od zwykłych kompaktów.
Powodzenia.
Przede wszystkim nie bój sie jak CI się będą ręce trzęsły to nic nie pomoże. Z moich doświadczeń jako amatora który kilka ślubów fotografował.
Spróbuj zobaczyć tą sale i kościół. W podobnych warunkach oświetleniowych spróbuj zrobić troche zdjęć, właściwie w domu powinieneś mieć podobnie. Lampę odbijaj od sufitu. Warto wtedy mieć też taką białą klapkę odbijającą światło jak np. w lampie 580EX ja w starej lampie miałem taką z kartki papieru. Jeśli chodzi o światło obiektywu to dużo zdjęć robiłem Sigmą 12-24 a ona ma max f 4,5-5,6 więc Twój obiektyw powinien dać rade. Z 50/1,8 jest możliwosć uzyskać kilak ładnych zdjęć. Dopełnienie lampą ja ustawiałem na -1/3EV Iso spróbuj 400-640 zobacz jak z szumami czasy możesz próbować nawet 1/60s ale to już ryzyko i nie przy dłuższych ogniskowych. Rób dużo zdjęć. Próbuj w tańcu łapać z dłuższymi czasami rzędu 1/30s a nawet dłuższymi. Może zrobisz coś fajnego. Bądź w centrum tego co sie dzieje, ale równocześnie staraj sie nie rzucać w oczy. Przysłoną ni poszalajesz bo raczej trzeba będzie trzymać sie przy max otworze. A z drugiej strony dobrze by było przymknąć lekko by ostrość poprawić, odwieczny problem przy takich sytuacjach.
Udanych zdjęć
Ja z takim sprzętem martwiłbym się o światło i szumy. Całe szczęscie w razie ciemności masz lampe i trzymaj ją przy sobie50mm 1.8 moze Cie poratować
![]()
Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia
Przydałaby się druga puszka,aby na jedną zapiąć 18-200 i ustawić 18mm na f 3.5 natomiast na drugą 50 1.8 i przysłona 1.8-2.2.W kościele ustawiasz iso 1600 i na podanych wartościach wykonujesz fotki.Na puszce z 18mm ze względu na gorsze światło, asekuracyjnie dopinasz lampkę.W kościele lepiej nie błyskać ze względu na balans bieli,który w postprocesie łatwiej wyciągnąć.Na sali weselnej również iso 1600.Ogniskowe używasz według uznania.Dobrze jest się wspomagać lampą dla zamrożenia ruchu.Dla uzyskania ciekawych efektów jak wcześniej napisali koledzy ,można ustawić dłuższy czas ok 1/20,1/30s. i flasha na drugą kurtynę.Jeśli totalne zamrożenie ruchu, to na pierwszą kurtynę.Przysłon używasz takich jak w kościele czyli największych otworów. Kreatywności pod względem perspektyw szeroko nie wykażesz,ale technicznie powinno wyjść przyzwoicie.Pamiętaj o wykonywaniu zdjęć w formacie RAW, a już na pewno w kościele.Odszumianie w postprocesie, a nie w aparacie.Najlepiej w Noiseware,Neatimage lub PS CS5 lub CS6.
Ostatnio edytowane przez majson ; 25-05-2013 o 03:16
1Ds mkII 5DmkI T 16-28 C35 1.4L C85 1.2L C580EXII C580EXI Goldphoto YH324+Manfrotto 488RC2+kilka zabawek do strobingu
z tym stałym 1.8 to fajnie, chociaż na sali faktycznie zbyt ciasny będzie, w kościele to jeszcze pół biedy.
moze niech ktos zmieni tytul watku na "sprzet do slubow, edycja 5" ?![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
W takim razie trzeba by zmienić tytuły większości wątków, bo na tym forum większość tematów tak się kończy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner