Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: czy mój sprzęt nadaje się?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Odp: czy mój sprzęt nadaje się?

Powinno być ok,szału nie będzie, ale tragedii też nie
    50mm do bardziej statycznych ujęć da rade, a gdy będziesz używał wspomagania AF z lampy powinno być dobrze.
    Nie wiem jak z szybkością AF w tej sigmie,ale 18mm i 3.5 powinno dać radę na sali. Jak dobrze pamiętam moje stare 500D,to ISO 1600 powinno być używalne,więc w postprocessie da się potem coś powyciągać
    Lampę weź koniecznie.

Odpowiadam mają na myśli stronę wyłącznie sprzętową
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

odbitki 10x15?

Dobrze koledzy prawią.
    Pytanie, czy to w ogóle Twoja pierwsza impreza do uwiecznienia, czy miałeś już z tym do czynienia. I drugie: na ile znasz możliwości sprzętu i potrafisz je wykorzystać. Bo AUTO zawsze da się ustawić, ale miodu z tego nie będzie. W kościele masz bardziej statycznie, więc to tele też może się przydać (jak msza jest w południe, a będzie dobra pogoda i słońce przez witraże będzie Ci puszczać promienie) Tam możesz zejść nieco z czasami, podbić wg potrzeb ISO i heja. A sala: jeśli impreza rozkręci się dość wcześnie (a jest maj, więc długo jest jasno), więc postaraj się wtedy zrobić trochę materiału, bo na czasie co najmniej 1/80 powinno wyjśc trochę fotek. A później lampa w sufit (jak nie jest drewniany), F1.8 (jak obiektyw ostrzy przy pełnym otwarciu) i kombinuj.
    Zrobiony taki materiał na bank jest inny niż 5DMk3 z jasnymi szkłami, ale jak znasz sprzęt i masz nieco doświadczenia, to będzie lepszy od zwykłych kompaktów.
    Powodzenia.

Coś już napisał

Przede wszystkim nie bój sie jak CI się będą ręce trzęsły to nic nie pomoże. Z moich doświadczeń jako amatora który kilka ślubów fotografował.
    Spróbuj zobaczyć tą sale i kościół. W podobnych warunkach oświetleniowych spróbuj zrobić troche zdjęć, właściwie w domu powinieneś mieć podobnie. Lampę odbijaj od sufitu. Warto wtedy mieć też taką białą klapkę odbijającą światło jak np. w lampie 580EX ja w starej lampie miałem taką z kartki papieru. Jeśli chodzi o światło obiektywu to dużo zdjęć robiłem Sigmą 12-24 a ona ma max f 4,5-5,6 więc Twój obiektyw powinien dać rade. Z 50/1,8 jest możliwosć uzyskać kilak ładnych zdjęć. Dopełnienie lampą ja ustawiałem na -1/3EV Iso spróbuj 400-640 zobacz jak z szumami czasy możesz próbować nawet 1/60s ale to już ryzyko i nie przy dłuższych ogniskowych. Rób dużo zdjęć. Próbuj w tańcu łapać z dłuższymi czasami rzędu 1/30s a nawet dłuższymi. Może zrobisz coś fajnego. Bądź w centrum tego co sie dzieje, ale równocześnie staraj sie nie rzucać w oczy. Przysłoną ni poszalajesz bo raczej trzeba będzie trzymać sie przy max otworze. A z drugiej strony dobrze by było przymknąć lekko by ostrość poprawić, odwieczny problem przy takich sytuacjach.
    Udanych zdjęć

Coś już napisał
    Miasto
    Praszka

Ja z takim sprzętem martwiłbym się o światło i szumy. Całe szczęscie w razie ciemności masz lampe i trzymaj ją przy sobie 50mm 1.8 moze Cie poratować
    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Przydałaby się druga puszka,aby na jedną zapiąć 18-200 i ustawić 18mm na f 3.5 natomiast na drugą 50 1.8 i przysłona 1.8-2.2.W kościele ustawiasz iso 1600 i na podanych wartościach wykonujesz fotki.Na puszce z 18mm ze względu na gorsze światło, asekuracyjnie dopinasz lampkę.W kościele lepiej nie błyskać ze względu na balans bieli,który w postprocesie łatwiej wyciągnąć.Na sali weselnej również iso 1600.Ogniskowe używasz według uznania.Dobrze jest się wspomagać lampą dla zamrożenia ruchu.Dla uzyskania ciekawych efektów jak wcześniej napisali koledzy ,można ustawić dłuższy czas ok 1/20,1/30s. i flasha na drugą kurtynę.Jeśli totalne zamrożenie ruchu, to na pierwszą kurtynę.Przysłon używasz takich jak w kościele czyli największych otworów. Kreatywności pod względem perspektyw szeroko nie wykażesz,ale technicznie powinno wyjść przyzwoicie.Pamiętaj o wykonywaniu zdjęć w formacie RAW, a już na pewno w kościele.Odszumianie w postprocesie, a nie w aparacie.Najlepiej w Noiseware,Neatimage lub PS CS5 lub CS6.
    Ostatnio edytowane przez majson ; 25-05-2013 o 03:16
    1Ds mkII 5DmkI T 16-28 C35 1.4L C85 1.2L C580EXII C580EXI Goldphoto YH324+Manfrotto 488RC2+kilka zabawek do strobingu

z tym stałym 1.8 to fajnie, chociaż na sali faktycznie zbyt ciasny będzie, w kościele to jeszcze pół biedy.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

moze niech ktos zmieni tytul watku na "sprzet do slubow, edycja 5" ?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    moze niech ktos zmieni tytul watku na "sprzet do slubow, edycja 5" ?
    Święte słowa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

W takim razie trzeba by zmienić tytuły większości wątków, bo na tym forum większość tematów tak się kończy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów