Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Cokin Z PRO - kilka pytan

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Cokin Z PRO - kilka pytan

dwa przyklady z kombinacji Polar + szara polowka. nieco inny obrot filtrow wzgledem siebie, wiec ten "trojkat" tez nieco przesuniety...

www albo tez flickr

Coś już napisał

Dzięki za sample. Czekam na resztę filtrów i jak kiedyś porobię coś ciekawego albo zauważę coś przy połączeniu szarego z polarem to też coś wrzucę. Na chwilę obecną dziękuje wszystkim za pomoc.

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

aua Bartku, polar przy 17mm? zawsze wyjdzie badziew, nawet przy 24 przy złym kącie potrafi się zrobić kaszana... z zasady lepiej dla szerokości poniżej 28mm (FF) użyć połówki...
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez tojacc Zobacz posta
    aua Bartku, polar przy 17mm? zawsze wyjdzie badziew, nawet przy 24 przy złym kącie potrafi się zrobić kaszana... z zasady lepiej dla szerokości poniżej 28mm (FF) użyć połówki...
    akurat w tym wypadku polar bardzo mocno zwiekszal kontrast miedzy niebem a chmurami i bez niego bylo zupelnie inne zdjecie.

ze sie robi "kolko" od polara w szerokim kacie to wiem - ale bokiem do slonca i w kadrze pionowym takie cos jeszcze obleci.
    gross problemu na tym zdjeciu to zestawienie polar + polowka, bo bez polowki bylo o wiele lepiej (jak nie zapomne, to wygrzebie
    z Lightroom).
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar adampa

Dzięki za interesujący wątek, rozwiał wiele moich wątpliwości. Mam tylko 2 pytania techniczne. Pierwsze to jakie filtry widzielibyście w torbie fotografa krajobrazowego, wg najczęściej używanych w górach i nad morzem, jeziorami...Fotografuję FF i 17-40 f4L, 24-104 f4L i 70-200 f2.8L. Powód jest prosty, zamierzam zacząć zabawę z filtrami cokin z pro, a nie okradłem banku więc i zakupy muszą przebiegać wg pewnej kolejności. Wg wcześniejszych wypowiedzi wybór systemu jest odpowiedni (pomijając Lee - trochę drogi dla mnie). Druga sprawa to gdzie je kupić bezpiecznie i sensownie cenowo. Miałem już niestety złe doświadczenia z allegro, z niestety mało oryginalnymi produktami. Z góry dzięki za odp

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez adampa Zobacz posta
    Dzięki za interesujący wątek, rozwiał wiele moich wątpliwości. Mam tylko 2 pytania techniczne. Pierwsze to jakie filtry widzielibyście w torbie fotografa krajobrazowego, wg najczęściej używanych w górach i nad morzem, jeziorami...
    Polar
    szara połówka, w góry sotf, morze i jeziorka hard
    z doświadczenia wiem że więcej raczej się nie używa
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez adampa Zobacz posta
    Dzięki za interesujący wątek, rozwiał wiele moich wątpliwości. Mam tylko 2 pytania techniczne. Pierwsze to jakie filtry widzielibyście w torbie fotografa krajobrazowego, wg najczęściej używanych w górach i nad morzem, jeziorami...Fotografuję FF i 17-40 f4L, 24-104 f4L i 70-200 f2.8L. Powód jest prosty, zamierzam zacząć zabawę z filtrami cokin z pro, a nie okradłem banku więc i zakupy muszą przebiegać wg pewnej kolejności. Wg wcześniejszych wypowiedzi wybór systemu jest odpowiedni (pomijając Lee - trochę drogi dla mnie). Druga sprawa to gdzie je kupić bezpiecznie i sensownie cenowo. Miałem już niestety złe doświadczenia z allegro, z niestety mało oryginalnymi produktami. Z góry dzięki za odp
    Moim zadaniem
    1.
    polara systemowego pewnie nie kupisz
    najpierw połówka soft .6 potem połówka soft .9 - 1.2 w normalnych zastosowaniach (przynajmniej moich jest za mocna) jak kupiłem to używalem .9 częściej ale aktualnie najczęściej używam .6
    jeśli morze czy jeziora to mz hard .6 ale również połówki typu rewerse-gradual mogą być warte swojej kasy (pomimo że są droższe) nie mam doświadczeń ale kiedyś taką rewerse kupię - pytaj Akustyka on chyba ma taką.
    bigstopper - jak lubisz zmemłać trzeba tylko sprawdzić jak to działa z holderem cokina
    ewentualnie jakiś pełny mniej gęsty
    na stronie lee są zdjęcia (ładne) i opis jakie filtry stosowano polecam zajrzeć
    2.
    ja kupuję w raysfoto i na allegro jak coś się trafi, nie wiem czy raysfoto jest najtańsze (pewnie nie) ale z moich doświadczeń bardzo kompetentne i słowne, przećwiczyłem tam wszystkie tematy - typu rezerwacja nowości czy gwałtowna wysyłka przed wyjazdem zawsze było dobrze i szybko.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Polar
    szara połówka, w góry sotf, morze i jeziorka hard
    z doświadczenia wiem że więcej raczej się nie używa
    dzięki Jaś i Trothlik za podpowiedzi: właśnie planowałem 0,6 i 0,9 połówki soft i pełny szary ND4- - dwie przesłony redukcja to powinna wystarczyć. Mieszkam w górach i tu będę z nich na razie korzystał. Morze to dopiero w wakacje i połówki hard mogą poczekać - będzie na co zbierać kasę :-).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Moim zadaniem
    1.
    polara systemowego pewnie nie kupisz
    najpierw połówka soft .6 potem połówka soft .9 - 1.2 w normalnych zastosowaniach (przynajmniej moich jest za mocna) jak kupiłem to używalem .9 częściej ale aktualnie najczęściej używam .6
    jeśli morze czy jeziora to mz hard .6 ale również połówki typu rewerse-gradual mogą być warte swojej kasy (pomimo że są droższe) nie mam doświadczeń ale kiedyś taką rewerse kupię - pytaj Akustyka on chyba ma taką.
    bigstopper - jak lubisz zmemłać trzeba tylko sprawdzić jak to działa z holderem cokina
    ewentualnie jakiś pełny mniej gęsty
    na stronie lee są zdjęcia (ładne) i opis jakie filtry stosowano polecam zajrzeć
    2.
    ja kupuję w raysfoto i na allegro jak coś się trafi, nie wiem czy raysfoto jest najtańsze (pewnie nie) ale z moich doświadczeń bardzo kompetentne i słowne, przećwiczyłem tam wszystkie tematy - typu rezerwacja nowości czy gwałtowna wysyłka przed wyjazdem zawsze było dobrze i szybko.
    Sprawdzę w RAYSFOTO, bo na allegro mam małą alergię.... dzięki
    Ostatnio edytowane przez adampa ; 04-11-2013 o 15:16 Powód: literówka

jeszcze tylko się upewnię, że Cokin z pro mogę użyć w pełniej klatce z obiektywem 17-40 f4L na krótkim końcu bez walki z winietowaniem. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Czy bez ryzyka walki z winietowaniem mogę używać filtry Cokin z pro w zestawie pełna klatka z obiektywem 17-40 f4L na krótkim końcu. Proszę o krótką odpowiedź. Pozdrawiam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów