Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Filtr Szary- Pytanko

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie Filtr Szary- Pytanko

Siema,

Może mi ktoś wytłumaczyć czy dobrze kombinuję.
    Chcę zejść z czasem naświetlania do 1/200 lub 1/250 tak aby można było dopalić lampą, zdjęcia robione późnym popołudniem gdzie 1/500 spokojnie wystarcza i te dwie lub trzy działki by wystarczyły. Pytanie, czy jak podepnę filtr szary np: Hoya Light Control-8 będzie można bez problemów naświetlić "klatkę" z dopaleniem 430EX, na lampkę z HSS obecnie mnie nie stać. Czy starczy mocy z 430EX, bo jak się domyślam to tak samo ulegnie zmniejszeniu o te 3 działki i jak wygląda sprawa z AF, przez obiektyw będzie wpadać mniej światła, czy to wpłynie jakoś na jego pracę?

Dzięki za wszelaką pomoc
    Pozdrawiam
    |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
    andrzeswierc.pl

Uzależniony

Domyślnie Odp: Filtr Szary- Pytanko

Cytat Zamieszczone przez andre1978 Zobacz posta
    Siema,

Może mi ktoś wytłumaczyć czy dobrze kombinuję.
    Chcę zejść z czasem naświetlania do 1/200 lub 1/250 tak aby można było dopalić lampą, zdjęcia robione późnym popołudniem gdzie 1/500 spokojnie wystarcza i te dwie lub trzy działki by wystarczyły. Pytanie, czy jak podepnę filtr szary np: Hoya Light Control-8 będzie można bez problemów naświetlić "klatkę" z dopaleniem 430EX, na lampkę z HSS obecnie mnie nie stać. Czy starczy mocy z 430EX, bo jak się domyślam to tak samo ulegnie zmniejszeniu o te 3 działki i jak wygląda sprawa z AF, przez obiektyw będzie wpadać mniej światła, czy to wpłynie jakoś na jego pracę?

Dzięki za wszelaką pomoc
    Pozdrawiam
    Właśnie taki filtr zwykle wystarcza, żeby dosięgnąć czasu x-sync (ND-8).
    Na AF nie powinien wpłynąć znacząco, jeśli będziesz fotografował w oświetleniu dziennym, ale musisz popróbować sam. Ja co prawda używam takiego filtra z 5D3, ale w warunkach studyjnych, przy świetle pilotów (czyli dość ciemno, a na pewno dużo ciemniej niż na zewnątrz w trakcie złotej godziny) i ostrzy normalnie. Jeśli będziesz miał jednak problem z AF używając wizjera, to wtedy zostaje Ci LV, który na pewno sobie poradzi. Tylko nie wiem, czy Twój aparat wyzwoli lampę w trybie LV - jeśli nie, to będziesz musiał za każdym razem po wyostrzeniu wychodzić z tego trybu aby zrobić zdjęcie. Przy statycznych scenach i statywie to nie problem, ale przy strzelaniu z ręki już gorzej.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Przy czasie 1/500 nd 8 zrobi 1\60 3 działki przesłony, nd 4 zrobi 1/125;-) . Lepiej chyba wziąsc nd8 bo przy mocniejszym słońcu można zejść do 1\250 a jak ciemniej top trochę iso w górę;-)

Pełne uzależnienie

Pytanie, czy jak podepnę filtr szary np: Hoya Light Control-8 będzie można bez problemów naświetlić "klatkę" z dopaleniem 430EX, na lampkę z HSS obecnie mnie nie stać.
    Od kiedy 430EX nie ma HSS?

Pełne uzależnienie

No właśnie, 430 EX ma HSS. Jednak nie znaczy to, że filtr szary jest bez sensu. HSS zjada sporo mocy lampki (ok.3 EV). Filtr szary tak samo osłabia lampkę jak światło zastane więc nie wpływa niekorzystnie na proporcje światła.

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Dzięki dowiedziałem się czegoś nowego o 430, jednak kupiłem wyzwalacze YN-603, będę musiał teraz przemyśleć zakup YN-622 jednak z tego co widzę to nie posiada on funkcji pilota a na tym bardziej mi zależało w momencie zakupu. A czy można na gorącą stopkę zamontować oba wyzwalacze, tak aby 603 pełnił rolę pilota a 622 jako wyzwalacz do lamp. Mam też drugą lampę YN560 w pomieszczeniach fajnie współpracowały z C430 jednak teraz się zrobił problem, czy zainwestować w filtr czy nowy wyzwalacz, jednak wtedy odpadnie YN560 ale zdalnie dojdzie TTL i HSS.
    andrzeswierc.pl

Pełne uzależnienie

co to jest "funkcja pilota"?

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    co to jest "funkcja pilota"?
    Pilot do zdalnego wyzwalania migawki
    andrzeswierc.pl

Pełne uzależnienie

Dzięki dowiedziałem się czegoś nowego o 430, jednak kupiłem wyzwalacze YN-603, będę musiał teraz przemyśleć zakup YN-622 jednak z tego co widzę to nie posiada on funkcji pilota a na tym bardziej mi zależało w momencie zakupu. A czy można na gorącą stopkę zamontować oba wyzwalacze, tak aby 603 pełnił rolę pilota a 622 jako wyzwalacz do lamp. Mam też drugą lampę YN560 w pomieszczeniach fajnie współpracowały z C430 jednak teraz się zrobił problem, czy zainwestować w filtr czy nowy wyzwalacz, jednak wtedy odpadnie YN560 ale zdalnie dojdzie TTL i HSS.
    Znowu jakiś wyimaginowany problem?

RF-603 wyzwoli Ci przecież aparat (kabelek dołączony do zestawu). Chcesz odpalać puszkę i lampy jednym kliknięciem na odbiorniku? Wpinasz jeden odbiornik kablem w puszkę, drugi zakładasz na lampę, trzeci masz w ręce i tylko klikasz. Jeśli nie działa, to jeszcze powinien być jeden nadajnik w sankach aparatu (nie wiem czy RF-603 może jednocześnie wyzwolić puszkę po kablu i lampy bezprzewodowo... jeśli nie, to na sanki trzeba założyć jeszcze jeden nadajnik, który wyzwoli odbiornik na lampie).

Uprawnienia umieszczania postów