Cytat Zamieszczone przez andre1978 Zobacz posta
Siema,

Może mi ktoś wytłumaczyć czy dobrze kombinuję.
Chcę zejść z czasem naświetlania do 1/200 lub 1/250 tak aby można było dopalić lampą, zdjęcia robione późnym popołudniem gdzie 1/500 spokojnie wystarcza i te dwie lub trzy działki by wystarczyły. Pytanie, czy jak podepnę filtr szary np: Hoya Light Control-8 będzie można bez problemów naświetlić "klatkę" z dopaleniem 430EX, na lampkę z HSS obecnie mnie nie stać. Czy starczy mocy z 430EX, bo jak się domyślam to tak samo ulegnie zmniejszeniu o te 3 działki i jak wygląda sprawa z AF, przez obiektyw będzie wpadać mniej światła, czy to wpłynie jakoś na jego pracę?

Dzięki za wszelaką pomoc
Pozdrawiam
Właśnie taki filtr zwykle wystarcza, żeby dosięgnąć czasu x-sync (ND-8).
Na AF nie powinien wpłynąć znacząco, jeśli będziesz fotografował w oświetleniu dziennym, ale musisz popróbować sam. Ja co prawda używam takiego filtra z 5D3, ale w warunkach studyjnych, przy świetle pilotów (czyli dość ciemno, a na pewno dużo ciemniej niż na zewnątrz w trakcie złotej godziny) i ostrzy normalnie. Jeśli będziesz miał jednak problem z AF używając wizjera, to wtedy zostaje Ci LV, który na pewno sobie poradzi. Tylko nie wiem, czy Twój aparat wyzwoli lampę w trybie LV - jeśli nie, to będziesz musiał za każdym razem po wyostrzeniu wychodzić z tego trybu aby zrobić zdjęcie. Przy statycznych scenach i statywie to nie problem, ale przy strzelaniu z ręki już gorzej.