Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 107

Wątek: [recenzja] ZEISS Sonnar 2/135 APO

sv
    Guest

Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS Sonnar 2/135 APO

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    niezaprzeczalnym i potwierdzonym faktem jest, że żaden obiektyw(C. i N.) z AF w trybie manualnym nie jest w stanie dorównać precyzji i dokładności ostrzenia manualnego jakie posiada obiektyw zeiss. Dokładnie wiem co piszę użytkując wcześniej wiele lat C.135/2.0 i nie tylko .
    Jeżeli ktoś kupuje szkła wyposażone w AF, to pewnie nie potrzebuje tej precyzji ostrzenia manualnego i pewnie go ani ziębi ani grzeje precyzja zeissa. Canon też potrafi zbudować znakomite szkła manualne, czego najlepszym przykładem jest seria Cine, które pod względem precyzji manualnego ostrzenia nie ustępują Zeissowi. Ja nawet jestem w stanie zrozumieć, że ktoś jest w stanie się podniecać manualnym kręceniem pierścieniem ostrości, ale nie róbmy z tego jakiejś ideologii. Nie każdy przepada też za bokeh Zeissa - dla mnie to szarpane rozmycie jest po prostu beznadziejne i jedyne zdjęcia z zeissów jakie mi się podobają to architektura, ewentualnie landszafty.

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Jeżeli ktoś kupuje szkła wyposażone w AF, to pewnie nie potrzebuje tej precyzji ostrzenia manualnego i pewnie go ani ziębi ani grzeje precyzja zeissa. .
    no właśnie, to Ci co kupują szkła z AF powinni się skupić na robieniu zdjęć przy wykorzystaniu tego cudu techniki a nie komentowaniu "wad" Zeissa. Sam korzystam z takich szkieł (AF) ale mam zdrowy stosunek do Zeissa, bez napinki a nawet zazdroszczę tym co perfekcyjnie ostrzą manualnie bo to jest podstawowy warsztat fotografa, przynajmniej powinien być. Takie są nasze korzenie.
    Generalnie dyskusję można zakończyć tym że obiektywy Zeissa nie są dla wszystkich, są dla wybranych Niech każdy ma wybór i dokona suwerennej decyzji. Amen.
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Gall_Anonimowy Zobacz posta
    Generalnie dyskusję można zakończyć tym że obiektywy Zeissa nie są dla wszystkich, są dla wybranych Niech każdy ma wybór i dokona suwerennej decyzji. Amen.
    Nie dla wybranych-elyty tylko raczej dla tych co świadomie wybierają to co oferuje Zeiss w ramach serii ZE i ZF.2 :-)

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Gall_Anonimowy, strideer bardzo ładnie zostało prze Was ujęte dokładnie to o co mi chodziło ... brak AF w Zeiss ZE to jest konkretny wybór, skierowany do konkretnych i w pełni świadomych klientów, a że nie wszystkim to odpowiada ...

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Nie każdy przepada też za bokeh Zeissa - dla mnie to szarpane rozmycie jest po prostu beznadziejne
    Podzielam opinię. Może nie aż beznadziejne ale zeissowskie rozmycie odrywa uwagę od głównego obiektu. W tym obiektywie na szczęście to zjawisko jest zminimalizowane.

Pełne uzależnienie

Dorzucam dwa zdjęcia z Apo. Aparat 6D, jedno 6400 ISO, drugie 12800 ISO, f/2, z ręki, ostrzone na Live View. Da się - nawet w tak trudnych warunkach :-) Światło na jednym z diody LED w SGS2, odbitej od cekinowej bluzki. Na drugim to samo plus druga czerwona dioda LED.

Cały set na razie do obejrzenia na Confashion Confashion Magazine - magazyn wyznawców sztuki mody
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 06-09-2013 o 11:00

Dopiero zaczyna

ktoś wie po jakim czasie ten aparat może stanieć?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Który aparat??

Dopiero zaczyna

Pełne uzależnienie

Jest recenzja na Optycznych: Test Carl Zeiss Apo Sonnar T* 135 mm f/2.0 ZE/ZF.2 - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl

Z podsumowania: "W swoim życiu miałem okazję intensywnie używać już kilkuset obiektywów. Gdyby teraz poproszono mnie o wybranie dziesięciu najlepszych z jakimi miałem do czynienia, nie zastanawiałbym się ani chwili i od razu umieścił w tym zestawieniu Zeissa Apo Sonnara 2/135. I to raczej na dość wysokiej pozycji. To obiektyw bezkompromisowy pod każdym względem. Świetna jakość wykonania idzie w parze z genialną jakością obrazu. Dawno nie było takiej sytuacji, w której nie mieliśmy żadnych wątpliwości, że testowany obiektyw zasługuje na wyróżnienie „Wybór redakcji Optyczne.pl”."

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów