Pokaż wyniki od 1 do 10 z 107

Wątek: [recenzja] ZEISS Sonnar 2/135 APO

Mieszany widok

Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS Sonnar 2/135 APO

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Czekam na rozwinięcie teho tematu.
    Pewnie nigdy oficjalnie to nie padnie ale nieoficjalnie wiąże się to z zamknięciem koncernów japońskich na firmy spoza Wysp. Sigma i Tamron są japońskie natomiast Zeiss i Samyang już nie chyba że ma się w tym interes jak Sony które zaprosiło Zeissa w swoje progi aby zwiększyć wizerunek. Podobnie jest teraz z Fuji i obiektywami Touit które pewnie i tak się będą słabo sprzedawały bo Fuji w tych zakresach ma super szkiełka. Olympus i Panasonic natomiast nie zamierzają udostępniać patentów AF Zeissowi, tak mi się wydaje.
    A poza tym, ktoś by musiał w C i N upaść na głowę aby dać Zeissowi patenty na swój AF, no i proszę teraz o opinię lub przewidywania jaki procent rynku zabrałyby Zeissy z AF eLkom i Nikorom? Duży czy mały? Chyba w ten sposób można sobie logicznie odpowiedzieć na ciągle żywe zarzuty o wadliwość obecnych Zeissów ZE i ZF.2 (czytaj bez AF).

Teraz se możecie gadać o teoriach spiskowych, więcej już tego nie będę komentował.
    A co do braku AF to nikt nikomu nie każe kupować Zeissa. Wydaje mi się że im większa jest zadyma o Zeissie tym jego zainteresowanie wzrasta. I sprzedaż w Polsce rośnie z czego co nie którzy cieszą się bardzo
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Gall_Anonimowy Zobacz posta
    A poza tym, ktoś by musiał w C i N upaść na głowę aby dać Zeissowi patenty na swój AF,
    Patent na bagnet EF wygasł kilka lat temu a Sigma o ile mi wiadomo ma te patenty od lat gdzieś - ergo moim zdaniem to wybór Zeissa a nie polityka Canona.

Cytat Zamieszczone przez Gall_Anonimowy Zobacz posta
    ....no i proszę teraz o opinię lub przewidywania jaki procent rynku zabrałyby Zeissy z AF eLkom i Nikorom? Duży czy mały?
    Podejrzewam że pomijalny. Cajs się ceni, a jakby jeszcze był AF to lepiej nie myśleć ile by to kosztowało .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Podejrzewam że pomijalny. Cajs się ceni, a jakby jeszcze był AF to lepiej nie myśleć ile by to kosztowało .
    Wiadomo ile - wystarczy spojrzeć na ceny obiektywów z serii ZA.
    Już to pisałem i jeszcze raz powtórzę - brak silników nie jest kwestią braku technologii tylko wyboru - dajemy manualne super dokładne ostrzenie. To naprawdę działa, oglądam właśnie foty z Planara 50/1.4 z dzisiaj i nie mogę się nadziwić jak łatwo jest naostrzyć nawet na pełnej dziurze, nawet bez specjalnej matówki - korzystając jedynie z potwierdzenia. Ta sztuka nie wychodziła mi tak dobrze na 50L - kręconym silnikiem lub ręcznie, do wyboru.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów