Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Pierwsze dwa przykłady, to przede wszystkim charakter światła zastanego (co już ktoś zauważył) - bura pogoda, z płaskim światłem - w przypadku statku 100% efektu, w przypadku "slovenia.." na pierwszym zdjęciu dochodzi jeszcze cross-processing a'la vintage, potem już sa różne zdjęcia, ale na moje oko przy świetle przypadkowym i często płaskim/słabym. W trzecim przykładzie są zdjęcia różnie oświetlone (bure też), ale generalnie widać ciągotki autora do wspomnianej obróbki typu vintage, choć bez przesady.
Generalnie trudno mi znaleźć jakąś mocną wspólną cechę podanych przykładów oprócz przewagi nie powalającego światła zastanego, ale tak mi się widzi, że jednak faktycznie to o co pytasz (tzw. mgiełka) to możesz mieć na myśli efekt podnoszenia krzywych kolorów w lewej najniższej części, o czym już wspominał marcinstanczak, oraz nakładania warstw z jednym kolorem w odpowiednich trybach mieszania i stosowania filtra gradient map.
Czy znasz tę stronę? Night Fate Photoshop Actions & More! - jak się dobrze wczytasz, to znajdziesz czego szukasz.