Dzięki za pomoc. Cóż nowe umowy będą z nowym zapisem, stare, moja "strata"
Dzięki za pomoc. Cóż nowe umowy będą z nowym zapisem, stare, moja "strata"
Jesli na przyklad jest zapis ze autor zdjec udziela im licencji na wykorzystywanie ich do celow niekomercyjnych w ich galerii internetowej przez okres roku czasu, a kazde inne uzycie wymaga odrebnej pisemnej zgody. To po roku czasu moga co najwyzej pokazywac znajomym album ze zdjeciami w domu.
Kwestia tego na co sie obie strony zgodzily. A jesli po prostu kupili zdjecia bez zadnych konkretnych warunkow, to moga sobie nimi dysponowac jak im sie podoba. Wykorzystanie wizerunku moze miec tu znaczenie gdyby autor/fotograf chcial sobie gdzies te zdjecia wykorzystywac i tez teoretycznie w umowie powinien byc zapis ze taki wizerunek moze/nie moze wykorzystywac i przez jaki okres czasu.
Ot, kwestia przeczytania umowy i tyle, a jesli autorowi nie podoba sie teraz ze ludzie robia sobie z jego zdjeciami co chca to po prostu trzeba zmodyfikowac umowe tak zeby w przyszlosci uniknac takich sytuacji.
To samo sie np tyczy modyfikowania czy poddawania dodatkowej obrobce przekazanych zdjec. Mozna albo przemilczec ta sprawe, i kazdy moze sobie zdjecie przekadrowac, poprawic etc... albo zapisac ze owszem, kupuje zdjecia ale nie wolno mu nic z nimi robic bez zgody autora.
Jak pisalem, jedyne czego nie mozna przenosic to niezbywalnych praw autorskich czyli informacji o tym kto to zdjecie wykonal. Chocby sie fotograf na to godzil to w swietle prawa i tak zawsze on bedzie autorem tych zdjec, nawet jesli pracowal na zlecenie, dla kogos, bral za to pieniadze, byl drugim/trzecim/osiemnastym fotografem etc....
On naciskal spust migawki, zdjecia sa jego. Reszte praw mozna dowolnie przenosic wedle zapisow w umowie.
--- Kolejny post ---
Zle do tego podchodzisz i sobie niepotrzebnie humor psujesz.
Skoro jakis "bar" jak to napisales chce te zdjecia wykorzystac i zamiescic u siebie na scianie, to po pierwsze, znaczy ze sa fajne. Po drugie trzeba poprosic zeby Ci te zdjecia podpisali i tyle.
Bedziesz mial "darmowa galerie" z Twoimi zdjeciami.
Czy w polsce wszystko musi byc przeliczane na złotówki?
A nastepna umowe sobie zmodyfikujesz i juz. Szkoda nerwow na takie "problemy".
Ostatnio edytowane przez Maver ; 14-05-2013 o 09:39
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Mnie nie interesują pieniądze za to że wykorzystają zdjęcia, ale właśnie reklama, jednak na razie nie są chętni do zamieszczania informacji kto zrobił zdjęcia, bo twierdzą że para zapłaciła za zdjęcia na DVD i skoro ich im użyczyli to już ja nie mam prawa do roszczeń. Powiem wam że tu juz chodzi o zasadę, sporo cos dostają za darmo to warto by jakoś choć się odwdzięczyć a nie walczyć, a podpis kto wykonał zdjęcia myślę jest w sam raz. Nie jest to sprawa życia i śmierci, zapytałem na forum aby na przyszłość wiedzieć jak działać.
Ostatnio edytowane przez Pietrek ; 14-05-2013 o 16:32