Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem w swoim 10D, że mimo ustawienia ostrości i spełnienia wszystkich warunków do wykonania zdjęcia, po pełnym naciśnięciu spustu aparat nie wykonuje zdjęcia. Lub też wykonuje je z pewnym opóźnieniem.
Posiadam drugi korpus 10D, w którym takiego zjawiska nie zauważyłem.
Oba korpusy odróżnia przede wszystkim dźwięk migawki. Ten drugi, bez wspomnianego problemu, ma dźwięk migawki zależny od ustawionego czasu naświetlania. Przy bardzo krótkich czasach słychać jedynie krótkie kliknięcie samej migawki. Przy dłuższych czasach dźwięk jest podobny do przesuwu filmu w analogu.
Korpus, w którym stwierdziłem opisywany problem ma zawsze taki dźwięk migawki jakby czas ustawiony był na krótki. Mogę nawet ustawić 1/10 sek i dźwięk będzie taki sam jak przy 1/1000. Głuche kliknięcie.

Co może być przyczyną wspomnianego zjawiska? Może wyrobiony spust w aparacie? Nie mam możliwości sprawdzenia rzeczywistego przebiegu migawek w korpusach.
Mieszkam w Gdyni więc wolałbym na razie nei zaczynać bojów z serwisem w Warszawie. Inna rozmowa jest na miejscu, a inna przez telefon.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

PS: przepraszam admina za umieszczenie tego posta w niewłaściwym dziale. Myślę, że ten dział jest właściwy.