Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: synchronizacja z lampą

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie synchronizacja z lampą

Zmontowałem taki zestaw:
    Na statywie lampa błyskowa (stara, została mi jeszcze od analoga, napięcie w stopce 56V więc do 300D podpiąć bezpośrednio jej nie mogę), do lampy podłączony kabelek do gniazda zdalnego wyzwalania.
    Na drugiej stronie kabelka zamontowana jest fotocela. Fotocela włożona jest do czarnego pudełka od filmu i to pudełko (razem z fotocelą) nałożone jest (wyciąłem specjalny otwór w pudełku) na wysuniętą lampe w 300D.
    Teoretycznie nie powinno być problemu z synchronizacją ale niestety synchronizacji nie ma.
    Aparat w manualu, ostrość nastawiana ręcznie (żeby uniknąć ew. przedbłysków wspomagania ostrości) czas 1/30 (próbowałem różnych czasów nawet 1s).
    Moim zamiarem było żeby lampa w aparacie poprzez fotocele (schowaną w pudełku żeby jej światło nie wpływało na zdjęcie) odpalała lampe na kabelku.
    Tak się jednak nie dzieje i nie wiem już dlaczego. Wygląda jakby lampa odpalała za wcześnie.
    Mam wrażenie że brak synchronizacji tylko dlaczego??

Domyślnie

poczytaj o E-TTL'u. Wbudowana lampka błyska jeszcze _przed_ zrobieniem zdjęcia. Tak więc Twoje obserwacje są dobre. Odpala, tylko za wcześnie.

Domyślnie

Niestety, tez mialem podobne problemy, i okazuje sie ze 300d ma przedblysk pomiarowy, nawet w manualu ktorego nie da sie wylaczyc.
    Jedynie co, to mozesz wczesniej zmierzyc ekspozycje wtedy wbudowana lampa blysnie pomiarowo wyzwalajac ta na fotoceli, a po paru s jak dodatkowa lampa sie naladuje nacisnij spust, wtedy bedzie tylko jeden wlasciwy blysk.

nie jest to jednak zbyt wygodne, bo przed kazda fotka trzeba cala procedure powtarzac.

Zeby pominac blysk pomiarowy musisz dokupic jaka zewnetrzna manualna lampe z malym napieciem i zamontowac ja na sankach. Mozna tez przerobic ta co masz na mniejsze napiecie, w jakims niedawnym watku ktos tu pisal jak to nalezy zrobic.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Czyli d... blada - ten patent nie przejdzie bo E-TTL-lu wyłączyć nie idzie.
    Będę musiał poszukać innego sposobu.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej
    Czyli d... blada - ten patent nie przejdzie bo E-TTL-lu wyłączyć nie idzie.
    Będę musiał poszukać innego sposobu.
    Jak e-ttl nie da sie wyłązyc???

Lampe dajesz na manuala. Ustawiasz moc swiatła i jedziesz.
    Lampa na aparacie miga raz i lampa z fotocela jest synchro.
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Ale w 300D nie ma tryba manual w lampie.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej
    Moim zamiarem było żeby lampa w aparacie poprzez fotocele (schowaną w pudełku żeby jej światło nie wpływało na zdjęcie) odpalała lampe na kabelku.
    Jeśli chcesz odpalać drugą lampę z wbudowanej albo zamontowanej do 300D czyli pracującej w E-TTlu to ratuje Cię jedynie fotocela na drugi błysk. Możesz też jak radził Shaqi użyć lampy w manualu, albo lepiej w automatyce lampy (to zależy czy masz odpowiednią lampę na aparacie) do wyzwolenia drugiej lampy. E-TTLa w 300D istotnie wyłączyć nie idzie (przejście na manual czy automatykę lampy to nie wyłączenie E-TTLa). Wszyskie lustrzanki cyfrowe Canona pracują standardowo w E-TTL (co czasem przysparza kłopotów, niestety).

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Myśle, że nie ma co iść w tym kierunku.
    Właśnie zamówiłem w sklepie MOC'a do obniżenia napięcia lampy.
    Kupiłem też kostkę do lampy z gniazdem PC co mi rozwiąże brak tego gniazda w 300D.
    Po zmontowaniu powinno być OK - dzięki za wszelkie rady.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Lightbulb

No tak - kostka z gniazdem pc rozwiąże problem Sam jej używam ale głównie zapiętej do fotoceli. Ale masz wtedy jedną lampę, bez pomiaru TTL, jedynie z włąsną automatyką (jeśli ją ma). Zależy co focisz... (?) A kilka źródeł (no przynajmniej dwa) światła to je to

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Jedna lampa będzie odpalana kabelkiem a druga fotocelą.
    Jedna lampa ma automatykę druga nie ale i tak obie będę odplalał na manualu.
    Naświetlanie chcę kontrolować histogramem.
    Chcę spróbować poeksperymentować ze światłem, trochę poćwiczyć i spróbować jakiś portret lub coś podobnego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów