Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Tani obiektyw do Aps-c ~1000zł

Mieszany widok

Domyślnie Tani obiektyw do Aps-c ~1000zł

Witam,
    obecnie używam zestawu 40D + 50mm f/1.8 od Canona i to jest bardzo przyjemne szkło, ale cholernie wąskie na cropie. Aparatu używam hobbystycznie, nie planuję raczej przesiadki na pełną klatkę, już prędzej na coś z opcją video, ale to w nieokreślonej przyszłości. Póki co najbardziej zależy mi na szkle, które pozwoli mi robić zdjęcia w pomieszczeniach (np imprezy w klubach, gdzie jest dużo ludzi i tam 50mm się zupełnie nie sprawdza) i na ulicy (krajobraz miejski, reportaż). Myślałem o szkle, które da mi co najmniej ekwiwalent 40mm (ogniskowa 25mm), lub szerzej i będzie w miarę jasne, bo na 40D nie mogę zbyt wysokim ISO operować. W grę wchodzą zarówno tele jak i stałki, nowe i używane. 1000zł to jest taka orientacyjna kwota, bo obecnie siedzę w UK, a funt leci w dół, więc może tutaj uda mi się coś taniej wyrwać. Powiedzmy, że maksymalnie mogę dołożyć do ok 1300zł.
    Oczywiście przejrzałem już 1000 stron na forum i pogooglałem, wyłoniło się kilka opcji, może zaproponujecie jakąś alternatywę albo macie jakieś doświadczenia z tymi szkłami:
    Samyang 14mm f/2,8 - oczywistość, na cropie daje ekwiwalent 23mm, ale trochę się boję manualnego fokusa
    Tamron -17-50mm F/2.8 - może byłby fajnym dopełnieniem do mojej pięćdziesiątki, ale naczytałem się, że bywają wadliwe, głośne, wolne i trochę mnie to zniechęciło
    Sigma 10-20 f/4.0-5.6 - tu z kolei boję się, że będzie ciemno i nie wiem czy używkę z moim budżetem dostanę no

jak widać wszystko to zamienniki, jak wiecie opinii na temat obiektywów Tamrona, Tokiny i Sigmy jest tyle ilu użytkowników, a nie wymyśliłem żadnego Canonowskiego szkła - da się w ogóle znaleźć coś z ogniskową mniejszą lub równą 25mm w tej cenie?
    Dzięki za wszelkie rady i pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Tani obiektyw do Aps-c ~1000zł

W podanej cenie to chyba tylko ten Tamron zostaje. Sigma będzie za ciemna, wszak chcesz dużo światła :-). Ja mam Sigmę 17-50/2,8, ale jej, ze względu na cenę, nawet Ci nie proponuję... Umówmy się, albo chcesz kupić tanie szkło i godzisz się na niedogodności typu głośny AF, albo wyłożysz dużo więcej i wtedy masz lepiej :-). Możesz jeszcze poszukać używanego Canona 10-22, ale to może być już za szeroko...
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 13-05-2013 o 14:28
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Tamron 17-50/2.8
    ewentulanie większa uniwersalność, ale ciemniej Canon 18-135 (dłuży kit)
    albo dużo taniej i też ciemniej Canon 18-55 (kit)

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC ?
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Coś już napisał

Jeżeli stałkę to sam osobiście miałem Sigmę 20/1,8 od 2,2 bardzo ostra.
    https://picasaweb.google.com/szybkil...44885793511714
    https://picasaweb.google.com/szybkil...49729722214434
    https://picasaweb.google.com/szybkil...49728889776466
    Podobno dużo łatwiej trafić dobry egzemplarz 24/1,8 sigmy. I cenowo też jest szansa upolować za około 1200-1300 zł. z zoomów to wspomniany tamron ew wersja 28-75/2,8 ja sobie radze z 24-70 na 40d choć jeśli chodzi o kluby to zdecydowanie jaśniejsze szkła bym polecał albo przynajmniej ze stabilizacją ale rozmyć będzie więcej(dłuższe czasy).
    Zapomnij o kupowaniu szkła w ciemno trzeba go w łapke wziąć i sprawdzić samemu chyba że pewniak na gwarancji.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów