Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Winietowanie

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Winietowanie

Duża winieta to +1000 PLN do ceny obiektywu.

A tak na serio to raczej integralna część obrazu. Można robić na mniejszych przysłonach. Lub są specjalne filtry najciemniejsze na środku.

Uzależniony

można też w menu aparatu włączyć korygowanie brzegów... trwa to pewnie z 5 sekund...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kamelg Zobacz posta
    Płacąc więcej oczekujemy również więcej a w tym wypadku nie idzie w parze.
    pełna klatka to nie tylko plusy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez Kamelg Zobacz posta
    Zastanawiam się dlaczego podpinając obiektyw pod pełną klatkę często pojawią się większe winietowanie ? Płacąc więcej oczekujemy również więcej a w tym wypadku nie idzie w parze.
    Temat dla początkujących więc wyjaśnię.
    Winietowanie jest efektem naturalnym, więc za jego poprawne działanie trzeba dopłacić.
    Tylko faceci z cropem zauważają, że partnerka ma nowe buty lub była u fryzjera.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Niektórzy znani fotografowie specjalnie dodawali winietę w procesie wywoływania (pod powiększalnikiem ), bo uważali, że to doda zdjęciu wyrazu.
    Można nauczyć się swojego sprzętu i wykorzystać jego cechy w czasie produkcji zdjęcia, a nie walczyć z nimi.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

winietkę usuniesz bardzo szybko w wielu plikach naraz więc ciesz się fotografią i nie szukaj problemów

Dopiero zaczyna Awatar Kamelg

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    nie szukaj problemów
    Nie szukam żadnych problemów, tylko starałem się znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanko.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Trafiłem na ten wątek i chciałem rozwinąć dyskusję na temat jasności matematycznej szkieł, a winietowaniu w realnej fotografii.
    Najczęściej się przyjmuje że obiektyw np. ma f/2.0 to zrobię zdjęcie na 1/60, a jak ma f/2.8 to zrobię 1/30 - żeby było poprawnie naświetlone. I zgadza się, ale jeśli poprawnie ma być naświetlony sam ŚRODEK kadru. Jeżeli np. bok kadru to już sprawa nie jest oczywista, bo zależy to od charakteru winietowania.

Dla realnego przykładu 2 szkła 85/1.8 i 100/2.0 - każdy powie że oczywiście ten drugi jest 1/2EV ciemniejszy, ale jak przyjrzymy się ich charakterystyce winietowania.
    Canon EF 85mm f/1.8 USM Lens Vignetting

To na boku kadru (nie mówię o rogach, bo bez sensu przejmować się samymi narożnikami) - 85mm przy f/1.8 ma realne światło f/2.8, a 100mm przy f/2.0 ma też światło f/2.8. Chcąc więc naświetlić tak samo temat w tym miejscu - czasy które wyliczy aparat będą takie same.
    Dużo większe różnicę będą między zoomami, a stałkami. Zoom f/2.8 i stałka f/2.8, ale przez winietowanie okaże się np. że realnie na brzegu stałka jest o 1EV jaśniejsza. Dlatego warto zobaczyć ja szkła winietują - nie suche liczby w skrajnym przypadku na rogu, tylko jak rozkłada się ono w kadrze. Na the-digital.... tak jest.

Winietowanie łatwo można usunąć - tak, ale skoro ono jest przy robieniu zdjęcia to wydłuży nam czas, albo potem zepsuje jakość w tym miejscu jeśli poprawnie nie naświetlimy.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

w LR mozesz sobie ustawić kalibracje obiektywu a to oznacza usuniecie w znacznej części dystorsii,winiety,abberacji bum
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    2 szkła 85/1.8 i 100/2.0 - każdy powie że oczywiście ten drugi jest 1/2EV ciemniejszy
    Może jednak 1/3 EV

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    ...To na boku kadru (nie mówię o rogach, bo bez sensu przejmować się samymi narożnikami) - 85mm przy f/1.8 ma realne światło f/2.8, a 100mm przy f/2.0 ma też światło f/2.8. Chcąc więc naświetlić tak samo temat w tym miejscu - czasy które wyliczy aparat będą takie same. ...
    Nie uwzględniłeś jeszcze transmisji danego obiektywu
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów