Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Foto Kurier - test 5D vs D200

Piotr Milecki
    Guest

Domyślnie

Tak sobie czytam ten i kilka innych watkow porownawczych i nie moge wyjsc z podziwu nad niektorymi argumentami ktore sa tu przytaczane. Oto bowiem czytam ze ilekroc ktos napisze dobrze o D200 to albo musial dostac korpus na wlasnosc (Red FK), albo nie moze napisac calej prawdy wedlug uzytkownikow CB, bo nie dostanie juz zadnej puszki do testow (Askey), lub testowany egzemplarz 17-40L byl "uwalony" jak to okreslil jeden z uzytkownikow, a u Niego wszystko jest idealnie, albo na koniec ISO3200 jest argumentem kluczowym, mimo iz wiekszosc z nas go nie uzywa, zupelnie nie zwazajac na to ze ISO100 np. szumi w 5D bardziej niz w D200. Panie i Panowie, po co to wszystko? Po co te telefony do redakcji, lamenty na grupach i swoim forum? To takie wazne aby konkretny korpus zostal przez Was oceniony inaczej niz przez innych? Dla mnie tez 5D nie ma dwoch kol nastawow manualnych. I co? Sz. P. Jarek Grabek bedzie mi udowadnial ze wybierak wielofunkcyjny za niego robi? Niech udowania. Ja zdania nie zmienie, bo do kol nastawczych w takiej formie przyzwyczailem sie zanim Pan Jarek wzial swoj pierwszy aparat do reki. Grip do 5D? A gdzie w tescie FK jest o nim wzmianka w stylu jakim Pan Grabek przytoczyl kilka postow wyzej? Jeszcze jakies niedopowiedzenia zostaly wyjasnione w prywatnej rozmowie? Dowiedzmy sie, tylko JAKIE TO MA TERAZ ZNACZENIE? Zarowno Askey jak i pozostali oceniajacy dali Highly Recommended dla tego korpusu, czy to sie komus podoba czy nie. Czy to oznacza ze jest lepszy od 5D automatycznie? Nie, bo on rowniez ma Highly Recommended. W kilku elementach przewaza zdecydowanie, podobnie jak 5D w innych. Zajmujecie sobie czas porownaniami, ktorych istote, racjonalnosc, rzetelnosc i celowosc sami podwazacie? Szkoda Waszego czasu moi Drodzy...

Z fotograficznym pozdrowieniem.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja to bym wolał, żeby Canony były tragicznie oceniane! Żeby Nikon się sprzedawał rewelacyjnie. Wtedy spadną ceny Canona, może coś wyjdzie ciekawego i coś sobie kupie fajnego do zestawu
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Piotr Milecki
    Guest

Domyślnie

Problem w tym ze obie marki sprzedaja sie znakomicie. Brak trzeciego gracza ktory pogoni im marketingowa i jakosiowa kite. Te nasze pseudo wojenki wbrew temu co chcemy osiagnac, wlasnie nakrecaja koniunkture koncernom. Co za tym idzie, ceny stoja

Domyślnie

Problem w tym, że testy różnego sprzętu i komponentów nie są obiektywne. Problem nie dotyczy tylko sprzętu foto. Mamy jeszcze komputery, samochody, pralki itp. Może i trudno o tą obiektywność. Ale rzetelne podejście do testów warte jest zachodu. Wymieniany art. FK nosi znamiona niestaranności. Jest na ten temat co nieco w innym wątku. M.In. dotyczy nieprawdziwych danych wyświetlania histogramu. Ja trafiłem w innej gazecie na art. dot. D200 o gólnie pozytywny, ale jednocześnie napisano, że bardzo źle radzi sobie z ujemnymi temperaturami. Taka informacja wykracza poza zakres zpecyfikacji aparatu, ale jest dość cenna dla nas jako użytkowników sprzętu. Szczerz mówiąc to niewiele mnie obchodzą testy. Bardziej jestem zainteresowany aby sprzęt jak najmniej przeszkadzal w tym co robię

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Kurcze, tak sobie czytam wszystkie te psioczenia na FK, z tym ze test jest "lekko nieobiektywny" sie nawet zgadzam... ale jedno mnie zastanawia: co sie wszyscy tak uczepili tego histogramu? :-D Przeciez to akurat jest naprawde drobna i nieistotna pomylka...

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ...drobna i nieistotna pomylka...
    Pewnie, że tak. z tym, ze zrobiona w "profesjonalnym" teście w ""profesjonalnym"" piśmie foto. Pomyłka nawet w najmniejszej pierdółce od razu sugeruje, że ów test był robiony niestarannie, nierzetelnie a co za tym idzie zmusza nas do tego, żebysmy do iinych wyników tego testu podchodzili z duuuużą rezerwą, a nuż będzie nastepna pomyłka
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A ja powiem wam tak ... myślę, że bardziej zaawansowany user który rzeczywiście potrzebuje tak dobrego aparatu napewno nie będzie wybierać go z gazety (nikt przy zdrowych zmysłach chyba nie wybiera aparatu z jednej gazety ) bo to chyba "lekka" pomyłka ... poszuka w necie i dopatrzy się prawdy. A wszyscy laikowie, którzy wzorują się na gazetkach tego typu będą mieli nauczkę ...
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

jelsi chodzi o FK - to mysle ze to dupolizy NIkona, przy porowniu 300D i D70
    to w 300D zrobili fotke duzemu bilbordowi zeby pokazac paskudna dystrsje kitowac a nikosiem pstrykneli fotke w lasku aby pokazac doskonalosc w odwzorowaniu wysokokontrastowych scen, jak test to test to samo zdjecie , to samo szklo i jazda, a tak co zauwazam od dluzszego czasu to o Canonie sie pisze w FK bardzo niechetnie a jak juz to na skruty i niezawsze prawde
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Sadze, ze oba aparaty sa tak dobre jak podpiete do nich obiektywy
    W przypadku obiektywow stalogniskowych, po za, dwoma trzema szklami Nikon nie rozpieszcza swoich uzytkownikow.
    I mozna mowic ze szkla Canona sa drogie, ale maja ta zalete, ze sa.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toni
    kasa, kasa, kasa.....jak d200 dostali do testów a potem "zostaje w redakcji" a 5d trzeba kupić bo canon polska nawet na oficjalna wystawę dystrybutora wypożyczyc nie chce ......to....to trzeba czymś za 200d podziekować
    pozdrawiam
    Skad ta wiadomosc?
    Ciebie tez Oskarkowy wrzuci do swojego banku Ignore?
    Nie slysze oburzenia na forum na takie zarzuty?
    Tomku Golinski tym razem spisz?
    Vitez?
    Faktem pozostaje, ze test FK posiada bledy rzeczowe. Rownie dobrze wynikajace z niewiedzy testujacego, pospiechu, niekompetencji. Źle przeprowadzony test mogl im dac bledne wyniki i wnioski i teraz trudno redaktorowi wycofac sie "z twarza".
    Metodologia źle dobrana? Nie wiem?
    Natomiast na rewelacje Toniego nbalezy jakos zareagowac.
    Czesc.Ch.
    Czesc.Ch.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów