Witam, na wstępie zaznaczam, że jestem nowy i nie dałem rady przeglądnąć wszystkich wątków na forum.
Jeśli był ten wątek poruszany proszę o link i zamknięcie przez admina tej dyskusji.
Tak więc po krótce przedstawie historie jak i co, po co i dlaczego.
Niedawno jedna z firm, dla której robiłem zdjęcia zwróciła mi uwagę, że występują na nich pionowe linie i poprosili o poprawke. Wcześniej nikt mi nie zwrócił na to uwagi więc postanowiłem, że sprawdzę o co biega.
W czasie wprowadzania poprawek myślałem, że dodane to zostało w postprodukcji (np. przez program w którym obrabiam zdjęcia lub przy wyostrzaniu itp.).
Gdy okazało się, że to nie program zacząłem sprawdzać zdjęcia wykonane wcześniej i co sie okazało linie występują na wszystkich z nich tyle, że teraz wydaje mi się, że stają się coraz bardziej widoczne. Albo ja staram się je bardziej dostrzegać.
Aparat zakupiłem w marcu 2009 roku więc gwarancja dawno się juz skończyła. Ale przeglądając zdjęcia zacząłem sprawdzac i szukać coraz starszych ujęć.
Najstarsze znalazłem z czerwca 2009 i tam też te linie występują i zacząłem się zastanawiać czy to nie wada fabryczna i czy jest możliwość, że mi tą usterkę serwis zlikwiduje za darmo (jeśli im udowodnie ze od początku coś było nie tak), czy wiąże się to z zakupem nowych podzespołów, bądź aparatu.
A teraz pytanie czy miał ktoś z Was z takim problemem styczność? Czy to jest wina matrycy? Czyżby padała lub była wadliwa od początku?
Zapewne niektórzy z Was powiedzą, że nic tam takiego nie widzą i że pie*** bez sensu ale jeśli kogoś wątek zainteresuje proszę o odpowiedź.
Tutaj mały urywek ze zdjęcia gdzie są widoczne linie:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...97/podglad.jpg
Uwaga! Zdjęcia w pełnej rozdzielczości (JPEG/CR2) do pobrania (ok.270MB), link na dole opisu, jakby chciał to ktoś ocenić! Zdjęcia z przestrzeni lat (2009-2013 co i tak pisze w EXIF-ie)
Zdjęcia z różnych wydarzeń (w środku i na zewnątrz/ dzien i noc), robione również w studio. Zdjęcia bez obróbki, surówka. Wykonywane na różnych obiektywach.
Na niektórych linie widać bardziej a na niektórych mniej. Zdjęcia jak to mówią zawodowcy "szału ni ma". Czasami nawet przy powiekszeniu 200% widać ze to nie pixele tylko linie.
Link do zdjęć: https://dl.dropboxusercontent.com/u/39822597/5d2.zip
Dziękuje za uwagę i czekam na odpoweidzi od zainteresowanych wątkiem.