Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Grand Press Photo 2013

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Odp: Grand Press Photo 2013

Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Mógł być absolutnie pozbawiony jakiegokolwiek talentu, natomiast wiedział kiedy i gdzie się ustawić z aparatem (jakimkolwiek), podczas gdy dumni posiadacze jedynek i 35L smacznie spali, bądź studiowali przeróżne wykresy na forach fotograficznych
    Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Krzyż jak zawsze budzi emocje nawet przy palącym się kościele. Mnie bardziej zastanawia nagroda Nikona. A największe moje emocje budzi jeleń. Zastanawiam się: zdechł czy śpi? Bez względu na odpowiedź dochodzę do wniosku, że jeleń jest istotnym symbolem w naszej kulturze. Na tyle istotnym, że wznosi się na ołtarz sztuki.
    Jeleń został odstrzelony.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 11-05-2013 o 18:38
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    mazowiecka wioska

To masakra jednym słowem. Ja nie posiadam wyobraźni więc na mnie nie działa. Jeleń to jeleń.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 11-05-2013 o 18:28

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Sergiusz.... nie patrz do cholery na jelenia! nie o niego tu chodzi!
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie

Wiedział, bo został poinformowany przez okoliczną straż pożarną , a że gość mieszka 2 km od kościoła, pojawił sie w dobrym momencie.
    I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota.

Wszystkie zdjęcia i reportaże mocne. Poza tym o wodzie z Wisły.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    akurat jelen jest wg mnie świetnym zdjęciem.... kontrast jego naturalnego środowiska z tym, że ten jelen nie żyje.... zestawienie działa na wyobraźnię i zadaje wiele pytań
    Nie może zadawać żadnych pytań, bo jak zauważyłeś - nie żyje. Co gorsza nie da się już wydoić, ale ładnie się wkomponował w całość (zwłaszcza kolorystycznie).

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    I wypatrzył człowieka wcześniej, więc miał chwilę by zaplanować ujęcie. Profesjonalna robota.
    ...
    Fajnie, że ktoś taki drobiazg w ogóle zauważył. Przecież to zdjęcie jest bardzo dobrze skadrowane, co biorąc pod uwagę gorącą atmosferę w jakiej powstało powinno być liczone podwójnie.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

zdjecie z krzyżem super, ale reszta mnie nie zachwyciła, no może to z matką karmiącą w szpitalu. Nie jestem pro ale jakoś nie zostałem zauroczony.
    pzdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    sądzę, że miał za słaby aparat(...) Także nie rozumiem jak mógł wygrać.(...)
    Przepraszam, ale moja inteligencja dziś trochę przymulona ze względu na pogodę, więc zapytam: wygłupiasz się, czy piszesz serio?

Bo jak się wygłupiasz, a ja nie chwyciłem, to z góry bardzo przepraszam.

Ale jeśli piszesz serio - to chyba nie zauważyłeś jednej części nazwy tego konkursu. Grand Press Photo. To jest fotografia prasowa. Ilustracja do tekstu lub wydarzenia. Coś się dzieje - tu, teraz, w tej sekundzie. Nie ma czasu na zastanawianie się nad kontrastem i bokeh, nie ma czasu na sięganie po inną puszkę, na zastanawianie się nad głębią ostrości. Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność zobaczenia tej jednej chwili, tego momentu, spojrzenia, układu. 350D z kitem, mówisz? No i co z tego, skoro gość takim jednym zdjęciem opowiada całą historię, dokumentuje nie tylko wydarzenie, ale emocje, reakcje ludzi...

Może i miał 350D z kitem. Ja mam 60D - bo taką miałem fantazję, bo było mnie stać... - i z tą moją sześćdziesiątką mógłbym mu pewnie statywy czyścić... ;-) Darujmy sobie onanizm sprzętowy - no i przede wszystkim pamiętajmy o różnicy pomiędzy fotografią studyjną czy "statywową", a reporterką.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Miasto
    mazowiecka wioska

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    . Sekunda później albo wcześniej - i robisz przeciętne zdjęcie. A wielkość fotografa (prasowego...) to nie puszka za grube tysiące (choć taka na pewno w niczym nie przeszkadza), nie obiektywy z czerwonym paskiem i literką L, tylko właśnie umiejętność
    Ale te zdjęcia są przeciętne. Jak by było inaczej to by się nie znalazły w prasie. Z wyjątkiem jelenia.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów