-
Odp: Photoshop CC tylko w modelu subskrypcyjnym
Na szczęście dla użytkowników Photoshopa CS6 (i starszych wersji) zdjęcia można spokojnie wywyłać w innym programie np. Capture One Pro (8 jest lux) lub nawet softem dostarczonym przez producenta aparatu. Adobe musiało wprowadzić abonament aby zapewnić sobie zyski na zawsze (taki kapitalistyczny pomysł). Wypalili się z pomysłami i abonament to jedyna szansa aby nadal dużo zarabiać. Mając boxowego Photoshopa CS6 (w zestawie Standard - w CC musiałbym płacić 3 tys. rocznie) i Windows 8 mogę spokojnie pracować bez abonamentu przez conajmniej 10 najbliższych lat i przez długi czas będę miał zapewnione wsparcie dla najnowszego sprzętu (chodzi o komputer). Zawsze będę mógł wejść w CC jeśli nie będzie innego wyjścia (nie jestem jakoś pokrzywdzony w porównaniu z tymi którzy już sobie założyli pętlę na szyję) a może przez te 10 lat powstawnie na tyle ciekawy soft, że zastąpi bez problemu programy firmy na A. Ostatnio byłem na prezentacji gdzie było stoisko z tabletami Wacom i oprócz Corelowego Paintera zachwalali Manga Studio. Programy niby do rysowania ale ten drugi ma bardzo dużo opcji Photoshopa (a kosztuje tylko 500 zł za box).
Uprawnienia umieszczania postów