No to juz wiem za co mi sciagaj miesiecznie ponad 12 Euro, trzeba sie pozbyc Chrome![]()
No to juz wiem za co mi sciagaj miesiecznie ponad 12 Euro, trzeba sie pozbyc Chrome![]()
Jak dla mnie Photoshop CS6 ma wszystko co potrzeba do pracy z fotografią.
Zresztą ja i tak PS używam wyłącznie do retuszu
90% mojej pracy nad materiałem odbywa się w LR + pluginy, dlatego ja kupiłem zarówno LR jak i PS w wersji z licencją dożywotnią - bez zamartwiania się, jak w przyszłości będzie wyglądać dystrybucja obu programów
Już w tym momencie LR i PS są tak zaawansowanymi programami, że ograniczeniem jest mój skill a nie możliwości samego softu.
Nie wiem co oni chcą tam jeszcze w nich poprawić.
Tzn, mogliby poprawić optymalizację w LR, nie ukrywam.
Ale z drugiej strony jak ktoś używał Aperture, to będzie widział o co mi chodzi, gdy napiszę że LR przy Aperture to istna rakieta![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Witam
Mogą wpaść (i pewnie to zrobią) kolejny raz na pomysł aby wydać nową wersję PS i LR z nowymi bibliotekami ACR które już nie będą współpracowały z poprzednimi wersjami programów.
Problem pojawi się dla osób kupujących nowe modele aparatów, które nie będą obsługiwane przez starsze wersja PS i LR, a tak naprawdę to nie będą przez bibliotekę ACR.
Pozdrawiam
Na szczęście dla użytkowników Photoshopa CS6 (i starszych wersji) zdjęcia można spokojnie wywyłać w innym programie np. Capture One Pro (8 jest lux) lub nawet softem dostarczonym przez producenta aparatu. Adobe musiało wprowadzić abonament aby zapewnić sobie zyski na zawsze (taki kapitalistyczny pomysł). Wypalili się z pomysłami i abonament to jedyna szansa aby nadal dużo zarabiać. Mając boxowego Photoshopa CS6 (w zestawie Standard - w CC musiałbym płacić 3 tys. rocznie) i Windows 8 mogę spokojnie pracować bez abonamentu przez conajmniej 10 najbliższych lat i przez długi czas będę miał zapewnione wsparcie dla najnowszego sprzętu (chodzi o komputer). Zawsze będę mógł wejść w CC jeśli nie będzie innego wyjścia (nie jestem jakoś pokrzywdzony w porównaniu z tymi którzy już sobie założyli pętlę na szyję) a może przez te 10 lat powstawnie na tyle ciekawy soft, że zastąpi bez problemu programy firmy na A. Ostatnio byłem na prezentacji gdzie było stoisko z tabletami Wacom i oprócz Corelowego Paintera zachwalali Manga Studio. Programy niby do rysowania ale ten drugi ma bardzo dużo opcji Photoshopa (a kosztuje tylko 500 zł za box).
Ten problem istnieje od lat i ludzie sobie dają radę. Albo się kupuje wyłącznie nowszego Lightrooma (który jest stosunkowo tani), albo korzysta z darmowego DNG Convertera. Nie jest to problem na tyle duży, by wymusić na użytkownikach upgrade. Myślę, że to właśnie ze względu na słabą skuteczność tego "kija" powstał model subskrypcyjny.
Na Photoshopie CS6 można spokojnie pracować aż do czasu, kiedy pojawi się nowy problem kompatybilności - tym razem z Windowsem.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie wiem skąd te informacje/poglądy/nastroje.
Co miesiąc płacę (automatycznie z konta), przychodzi taki mail :
Członkostwo w usłudze Creative Cloud obejmujące jedną aplikację Photoshop (plan roczny)
Suma częściowa: 9.99 EUR
Podatek/VAT: 2,3 EUR
Łączna kwota zapłacona dzisiaj: 12,29 EUR
Czyli około 50 zł .
To dużo za legalne i intensywnie rozwijane oprogramowanie tej klasy ?
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-11-2014 o 14:42
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Niektórzy ludzie po prostu nie lubią być do czegoś zmuszani, a model subskrypcyjny jest zmuszaniem do regularnego płacenia Adobe.
Np. ostatnio z UPC dostałem informację listowną, że podnoszą mi przepustowość łącza do 120 Mbps (z dotychczasowych 50) i w związku z tym abonament wzrośnie o 7 zł.
Mogę to albo zaakceptować, albo wypowiedzieć umowę - nie ma możliwości pozostania na dotychczasowych zasadach.
Jest to już druga tego typu akcja i choć 7 zł to nie pieniądz - prawdopodobnie dla zasady zerwę umowę, bo nie lubię być naciągany na coś, czego nie potrzebuję i nie będę w stanie wykorzystać.
Po drugie - opłata za Photoshopa i Lr jest "promocyjna" - nie masz żadnej gwarancji, że np. za rok nie będziesz płacił dwa razy więcej.
Po trzecie - model subskrypcyjny jest korzystny dla osób które płaciły za upgrade z każdą nową wersją używanego oprogramowania.
Sporo ludzi jednak robiło upgrade co 2 lub nawet co 3 wersje. Dla nich taki model nie musi już być taki korzystny cenowo.
No popatrz, a gdybyś mieszkał w UK, to zapłaciłbyś 8,78 GBP (czyli 46,31 zł) zamiast 12,29 EUR (czyli 51,86 zł).Co miesiąc płacę (automatycznie z konta), przychodzi taki mail :
Członkostwo w usłudze Creative Cloud obejmujące jedną aplikację Photoshop (plan roczny)
Suma częściowa: 9.99 EUR
Podatek/VAT: 2,3 EUR
Łączna kwota zapłacona dzisiaj: 12,29 EUR
Czyli około 50 zł .
To dużo za legalne i intensywnie rozwijane oprogramowanie tej klasy ?
- Czy jest możliwość płacenia w funtach?
- Nie ma.
- Czy są jakieś przeciwwskazania natury skarbowo-celno-przepisowej?
- Nie ma.
- To czemu nie mogę zapłacić w funtach? Przecież nie jestem bogatszy od przeciętnego Brytyjczyka o 12%...
- Bo tak.
- To w takim razie pocałujta w zadek wójta. Moich pieniędzy nie zobaczycie :-)
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
to nie jest duzo, ale zarzadzanie tym jest uciazliwe.
w sumie to zabawka. po cholere mam sobie zaprzatac glowe zarzadzaniem zabawka ?
Nie mowie juz o tym , ze pudelka sa tansze.
gdy sie znudzi , zawsze sprzedaz za 50 % zaplaconej kwoty.
ja tego nie robie z wielu powodow i robil nie bede , chocby dlatego , ze nie chce mi sie czytac co miesiac idiotycznych rachunkow.
Nie chce dostawac aktualizacji , ktore beda spowalniac prace komputera/programu.
Nie chce mi sie o tym myslec , zeby kiedys przedluzyc umowe.
zastanawiales sie np jak dlugo beda jeszcze po smierci uzytkownika CC sciagane naleznosci ? ( qrde , nie mysl , ze mysle o Tobie , zycze jeszcze 100 lat ;-) )
wyobrazam sobie , ze bedzie wiele takich przypadkow iz rodzina / spadkobiercy zorientuja sie dopiero po pewnym czasie.
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-11-2014 o 17:03
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/