Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Raynox, co i jak?

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

Domyślnie Raynox, co i jak?

Witam,
    po zakupie canonowej setki, postanowiłem zaopatrzyć się w Raynoxa 250 z myślą, że skala będzie lepsza. Dziś dostałem raynoxa, i zdziwienie. Nie wiem, czy to moja nieumiejętność posługiwania się nim, czy jakaś przypadłość, ale nie jest tak, jak sobie wyobrażałem. Zakładając R250 na obiektyw uzyskuję zero ostrości, kompletne zero. Męczę się kilka godzin, gugluję i nic..

Posiadacze owego konwertera, pomożecie? Bardzo mi zależy.

Pozdrawiam, Pat.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Raynox, co i jak?

Być może minimalna odległość ostrzenia na tyle się zmniejszyła że wypada już w środku obiektywu i nie będziesz w stanie wyostrzyć tym zestawem. Z innej beczki dopiero kupiłeś 100 makro i już Ci mało skali odwzorowania? ;-)
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Cytat Zamieszczone przez dajt Zobacz posta
    Witam,
    po zakupie canonowej setki, postanowiłem zaopatrzyć się w Raynoxa 250 z myślą, że skala będzie lepsza. Dziś dostałem raynoxa, i zdziwienie. Nie wiem, czy to moja nieumiejętność posługiwania się nim, czy jakaś przypadłość, ale nie jest tak, jak sobie wyobrażałem. Zakładając R250 na obiektyw uzyskuję zero ostrości, kompletne zero. Męczę się kilka godzin, gugluję i nic..

Posiadacze owego konwertera, pomożecie? Bardzo mi zależy.

Pozdrawiam, Pat.
    Po założeniu R250 odległość ostrzenia bardzo spada. Musisz przybliżyć obiektyw do fotografowanego motywu. AF praktycznie odpada, ostrzenie ręczne już tylko do idealnego ustawienia i to w bardzo ograniczonym zakresie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

@haze, wiem, że z tym Raynoxem się pospieszyłem, ale nie było już odwrotu niestety, no i teraz mam.

Teraz już mam, jakiś tam obraz uzyskuję, podchodząc do motywu mocno blisko, chociaż i tak nie tego się spodziewałem. Uczonko na błędach..

Dopiero zaczyna

Ja kiedyś kupiłem Raynoxa do mojego kita C 18-135 i po kilku dniach oddałem go z powrotem, dla był zupełnie nietrafiony ten Raynox. Potem kupiłem pierścienie i są one dla mnie o wiele lepszym rozwiązaniem.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez dajt Zobacz posta
    @haze, wiem, że z tym Raynoxem się pospieszyłem, ale nie było już odwrotu niestety, no i teraz mam.

Teraz już mam, jakiś tam obraz uzyskuję, podchodząc do motywu mocno blisko, chociaż i tak nie tego się spodziewałem. Uczonko na błędach..
    Spokojnie, Raynox też się przyda np jak nie będziesz chciał taszczyć na wycieczkę wszystkich swoich szkieł. Mi np. bardzo brakuje takiego gadżetu bo podczas majowej wyprawy szkło makro zostało w domu ;(
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

@haze, ja swojego śmiało się pozbędę! Mam dwa szkła póki co, więc nie jest zbyt ciężko.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    WRC

Tylko sobie mruknę - a nie mówiłem

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2

Coś już napisał
    Miasto
    Morąg

@Ponury, mówiłeś, mówiłeś.

Coś już napisał

Dajt, ustawiasz obiektyw na 1:1 i ostrość ustawiasz kiwając się, czyli od zera i z powrotem. Oko pająka w zasięgu, ale przysłona jak najmniejsza /11-32/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów