Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Fotografowanie architektury

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Fotografowanie architektury

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Człowiek widzi przestrzeń jak obiektyw (około) 50mm, obiektywy o innych ogniskowych inaczej przekształcają "realną głębokość" na jej wyobrażenie na płaskim obrazie
    Sprawdzając organoleptycznie, wyszło mi że to widzę to samo co w rzeczywistości (taka smam perspektywa) jak patrzę przez 85mm. .
    Przy krótkiej ogniskowej niestety dlasze obiekty są bardzo małe, samo zdjęcie by zyskalo jakbyś stanął przed fontaną, licząc się oczywiście ze zniekształceniami.
    W takim ujęciu wszyscy są gdzieś daleko i w zasadzie nie ma gdzie wzroku zaczepić.

to tylko dywagacje bo nie widziałem nigdy tych schodów
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 24-05-2013 o 13:45

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Sprawdzając organoleptycznie, wyszło mi że to widzę to samo co w rzeczywistości (taka smam perspektywa) jak patrzę przez 85mm. .
    Przy krótkiej ogniskowej niestety dlasze obiekty są bardzo małe, samo zdjęcie by zyskalo jakbyś stanął przed fontaną, licząc się oczywiście ze zniekształceniami.
    W takim ujęciu wszyscy są gdzieś daleko i w zasadzie nie ma gdzie wzroku zaczepić.

to tylko dywagacje bo nie widziałem nigdy tych schodów
    Ok, schodów jeszcze nie widziałeś (jakbyś mógł to warto)
    Ale porównaj sylwetkę tego faceta w czerwonych spodniach z lewej z sylwetkami ludzi siedzących w centrum na obrzeżu fontanny.
    A odległość "w głąb" miedzy nimi nie jest większa niż jakieś 1 - 2 metry, to jest mała "sadzawka"

jp

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki o opinie w sprawie obróbki kolorystycznej tego zdjęcia:

zależało mi żeby uzyskać ciepłe zdjęcie, ale czy nie powinienem w takich przypadkach trochę oziębić, aby uzyskać bardziej naturalne biele?

Początki nałogu

Ja bym nie tykał. Wg mnie jest bardzo dobrze.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Pełne uzależnienie

Dla mnie wnętrze jest trochę za ciepłe, zwłaszcza w zestawieniu z chłodniejszym dziennym światłem zza okna.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Dla mnie wnętrze jest trochę za ciepłe, zwłaszcza w zestawieniu z chłodniejszym dziennym światłem zza okna.
    a masz w zwyczaju przekręcać swoje sprawdzone żarówki, czy przyjmujesz tak jak jest i następnie korygujesz w późniejszych procesach?

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Ja bym nie tykał. Wg mnie jest bardzo dobrze.
    tego zdjęcia już ruszał nie będę, ponieważ docelowy odbiorca zaakceptował tak jak jest. Pytam na przyszłość bo z doświadczenia wiem że niektórzy preferują białe światło, chociaż mnie osobiście do klimatu hotelowego to akurat nie pasuje...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 24-05-2013 o 10:59

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    a masz w zwyczaju przekręcać swoje sprawdzone żarówki, czy przyjmujesz tak jak jest i następnie korygujesz w późniejszych procesach?
    Ja rzadko robię wnętrza - częściej mi się to zdarzało przy okazji repo ślubnego niż jak skupiłem się na architekturze, tak szczerze mówiąc :-) Jak już miałem pomieszczenie oświetlone światłem żarowym 2700K, to zwykle balansuję je na poziomie 3000-3300K, tak aby ciepłe oświetlenie zachowało na zdjęciu swój charakter, ale aby jednocześnie nie dominowało pomarańczowym odcieniem. Zdecydowanie nie lubię jak światło żarowe jest na zdjęciach zbalansowane do neutralnej bieli. W takiej sytuacji na zasadzie kontrastu z "naturalnym" pomarańczem takie zdjęcia wyglądają dla mnie zbyt zimno i przez to nieprzyjemnie.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Za duże różnice WB - wnętrze zbyt ciepłe, outdoor niebieski. Gdyby to ogarnąć, to byłoby nieźle.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Coś już napisał

ja bym robiła takie we wnętrzach na dwóch warstwach niebieskość odrobine ociepliła a wnętrze odrobinkę jedynie naturalnie zrobiła, ale nie jakieś wielkie różnice, byle tylko nie było widać tak wielkiem rozpiętości. Co do tilt shifta to używasz samyanga? pięknie to wyszło, jedynie na znaku drogowym widać jakieś zniekształcenie, ale jestem pod wrażeniem. Pięknie fotografujesz.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów