Zastanawiam się nad drugim obiektywem po samyang 8mm (przydatny jest do panoram czy do zabawy w video), teraz chcę coś bardziej "uniwersalnego" na różne okazje. Zastanawiałem się nad sigmą 18-200 - jednak nie za dużo dobrego o niej wyczytałem, chociaż po obejrzeniu kilkuset obrazków z niej wyplutych - jestem nieco innego zdania (cena-zakres).

Zastanawiam się też nad zakupem najpierw coś o mniejszym zakresie, bo nie chcę się władować znowu w nieostre fotki (samyang nie bardzo mi leży pod tym względem) i tutaj myślę nad tamronem 17-70 (cena-jakość) i tutaj już wielka niewiadoma canon 15-85 (tutaj nie wiem czy dam radę z ceną).

Wstępnie za używane szkło w dobrej kondycji chcę wydać do 1200 zł - jeżeli trzeba będzie dozbierać (chociaż wolałbym to jak najszybciej kupić) to poczekam i postaram się coś uciułać. To jednak opcja w przypadku, gdy jakieś rozwiązanie będzie zdecydowanie lepsze od innych...

PS: Puszka 7d i fotografia głównie przy użyciu szerokiego kąta oraz coś z architekturą/portretem