Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór

Domyślnie Odp: Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór

60D ma tą samą matrycę co 7D, ale ma słabszą obudowę, wolniejszy tryb seryjny i podobno (choć nie wiem jak to możliwe) ma ciut słabsze wysokie ISO. Jeśli Ci na tym nie zależy to bierz 60D, obracany ekranik może się przydać przy filmach.

Dopiero zaczyna

Jeżeli chcesz używać aparatu wycieczkowo to zwróć uwagę na masę. Początkowo posiadanie lustrzanki dodaje skrzydeł i nie czuje się tego ciężaru, jednak po dłuższym czasie będziesz zastanawiał się jak odchudzić cały zestaw aby wykorzystać cały potencjał przy jak najniższej wadze ; ) A jeżeli chodzi o świeżość konstrukcji to stawiałbym na nowego Nikona niż starego Canona jeżeli już wybierać między tymi dwoma puszkami. Jednak rozpatrując inne możliwości to zastanowiłbym się również nad 60d Canonem z racji na uchylany ekran co w filmowaniu bardzo ułatwia życia na ciekawsze kadry i wygodniejsze kręcenie, albo spojrzałbym na inny system mianowicie coś z bezlustekowców, osiąganiami niemalże dorównują lustrzankom, a ich masa jak i rozmiar pozwala zabrać je dosłownie zawsze i wszędzie ; )

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez jarodslr Zobacz posta
    Mam zamiar na początek wybrać 2 obiektywy:

1) coś w miarę uniwersalnego - Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS lub Tamron 17-50mm f/2.8 (to światło 2.8 mnie kusi, ale znów tracę na ogniskowej)
    2) portretówka Canon 50mm 1.8

Na razie ograniczam się do zestawu dwóch obiektywów, fundusze ograniczone
    przenieś część funduszy na lepsze szkło, zdecydowanie
    już lepiej wyjdzie 50D jako używka z C17-55 2,8
    co ci po wysokim modelu puszki jak szkło nie bedzie w stanie przeniesć tej jakości na matryce? nawet C550 lub N5100 wybierz i do tego zawodowe szkiełko
    bedzie bardzo dobra baza do nauki a i sam będziesz miał frajde z fotek
    szczerze, zacznij od szkieł, to jest stary, ale sprawdzony patent, nie zależnie od wybieranego systemu
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Sama prawda, to nie magnez czy ilość pokręteł rejestruje zdjęcie. W przypadku ograniczonego budżetu jest to najwłaściwsza droga.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

50d/60d z 24-70 2.8 chyba najlepiej. przy 2.8 i ogniskowej 50-70 portreciki wychodzą ok a 17 to też nie jest szeroko wiec spokojnie moze być 24. Bradziej skłaniałbym sie ku 60d jezeli body nie chcesz zmieniać. Potem najwyżej szkła takie jak potrzeba kupisz 70-200/85 1.8/10-22/30 1.4 zależy co bedziesz potrzebował. Sam mam 50d i podpięte 50-150 2.8 i nawet go nie ruszam, do architektury za wąsko ale obrazek super. Jak chce szerzej zakładam 18-55 za psie pieniądze

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Do trybu video w 50% w Twoim założeniu lepiej 60D , obracany ekran to wbrew pozorom bardzo ale to bardzo przydatny ficzer. Seria 6 fpsów wystarczy. używaną 60tke kupisz za 2200-2300zł nówkę 2800 zł wybór prosty :-) Resztę kasy na szkła za dwa lata zamienisz na 7D mark II i dalej będziesz zadowolony. Iso 800 w video używalne dalej bywa różnie
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

7d czy d7100? może to pomoże Nikon D7100 vs Canon EOS 7D - YouTube
    ebe ebe

używanego 7D można mieć za 3tys... więc też daje to do myślenia...
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Dzięki za odpowiedzi.

Chcę kupić coś nowego. Nowy zestaw na lata

Po Waszych wypowiedziach może jednak skuszę się na tańsze body 60D, ale z lepszym szkłem.

Panowie, pozostaje teraz wybór obiektywu:
    - Canon 24-70 2.8 - dla mnie ta cena zbyt wysoka, chyba że odpowiednik np. Sigma (cena już do przyjęcia, ale z drugiej strony nie chcę mieć problemów na początku np. kalibracją, problemy BF/FF)
    - Canon 17-55 2.8 IS USM - dużą zaletą jest stałe światło 2.8
    - Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM - a może coś takiego - szerszy zakres, ale już światło 4.0

Panowie, proszę o pomoc. Aparat będę głównie wykorzystywać w większości w plenerze w ciągu dnia, rzadziej pomieszczenia/noc, a zarazem będę kręcić też sporo filmów. Stabilizacja jest mi niezbędna.

Czy jasny obiektyw będzie mi tak bardzo potrzebny 17-55 2.8 IS USM (wiem, że w gorszych warunkach oświetlenia się wtedy przyda, a może są jeszcze inne zalety tego szkła), czy lepiej szerszy zakres ale ciemniejszy f/4.0 24-105 mm?

Skupić się na obiektywach Canona, czy brać pod uwagę tańsze Tamrony / Sigmy?

PS. Canon zwraca teraz kasę (promocja za zakupy 29.04.2013 - 30.06.2013), więc można coś wybrać
    http://www.canoncashback.pl/index.ph...content_scroll

Pozdrawiam
    Jaro
    Ostatnio edytowane przez jarodslr ; 07-05-2013 o 09:24

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

świeże to są bułki w markecie, czytając twój post dochodzę do wniosku ze za rok to body i tak będziesz zmieniał
    a jak dalej nie wiesz to czytaj takich tematow są tu dziesiątki

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów