Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: Płatność kartą a prowizje....

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon Cashback 2013 !!!

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Mi nie chodzi o to by ta prowizja nie była doliczona do ceny, tylko o to, że nie może ona być doliczona do ceny z półki przy kasie!!!
    Doskonale wiem, że o to chodzi. Ale moim zdaniem tak właśnie być powinno. Podobnie jak cena produktu "na półce" nie uwzględnia kosztów dostawy kurierem. Jak ktoś chce mieć wygodnie, to niech zapłaci więcej.
    Przynajmniej taki wygodnicki będzie mieć świadomość że (i ile) go to kosztuje bo, jak widać na przykładach powyżej, ludzie nie mają o tym zielonego pojęcia.

Oczywistym jest przecież fakt, że cena, którą widzimy w sklepie (nieważne jakim) jest wypadkową wielu czynników, w tym kosztów sprzedawcy.
    Nie może być tak, że cena na półce 1000 zł, idę do kasy i chcę płacić karta, a sprzedawca do mnie, np. 1020 zł bo płaci Pan kartą (zakładana prowizja za płatność kartą 2%)....
    A szkoda, bo przez takie cudze wygodnictwo (promowane - nie bez przyczyny przecież - przez banki) ja również muszę płacić. Chociaż płacę zawsze gotówką.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Najśmieszniejsze jest że w sklepach które sobie doliczają prowizję za płacenie kartą jest często drożej niż w tych gdzie kartą można zapłacić od razu i to nie o głupi 1% . Wspomniany sklep jest tego najlepszym przykładem.
    Przypuszczam, że jest to właśnie kwestia dobrego zaopatrzenia, lokalizacji i... traktowania sklepu jak Macalni Miejskiej.
    Nie wiem tego na pewno, nie mam z FotoPlusem nic wspólnego. Co więcej - nigdy u nich nie byłem, choć przez długi okres czasu mieszkałem +/- 2 km od tego sklepu.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 04-05-2013 o 16:00
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Płatność kartą a prowizje....

To nie jest wyłącznie kwestia wygody, to jest też np. kwestia bezpieczeństwa. Ja np. boję się nosić ze sobą większych kwot.
    Co do tego że sklepy nie doliczają kosztów wysyłki do towarów na półce. Różnie to bywa. Są takie które mają to niejako globalnie wliczone w koszty działania i czy chcesz czy nie to zawsze płacisz.
    Moim zdaniem cała ta dyskusja to bicie piany, bo wcale nie jest tak że sklepy które doliczają sobie prowizję za płatność kartą mają o tyle taniej niż gdzie indziej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków

bo wcale nie jest tak że sklepy które doliczają sobie prowizję za płatność kartą mają o tyle taniej niż gdzie indziej.
    Nie, ale mają o tyle taniej, niż miałyby gdyby doliczały prowizję jak pozostali.
    Koszty prowadzenia działalności przecież identyczne nie są (m.in.).

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie, ale mają o tyle taniej, niż miałyby gdyby doliczały prowizję jak pozostali.
    Koszty prowadzenia działalności przecież identyczne nie są (m.in.).
    No ale właśnie "na półce" nie mają taniej.
    To o co tak groźnie wymachujecie szabelką zostaje albo w kieszeni sprzedawcy albo osoby która wynajmuje lokal lub też w całej masie innych kosztów, które jak piszesz jedni mają większe inni mniejsze. Mnie jest zupełnie obojętne czy to zarabia bank czy Iksiński. Mnie interesuje za ile kupuję i czy robię to w sposób bezpieczny i wygodny dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-05-2013 o 16:34
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

O ludzka naiwności... nie mam pytań...
    zupełnie nie rozumiem...?? mnie idzie o to, że jeśli cena x jest w cenniku, ta cena w którą sprzedawca wliczył już opłatę za płatność kartą, to niech sobie jeśli chcą odliczają jeden procent przy płatności gotówką, bo wówczas nikt nie będzie o nich pisał źle.

Miasto
    Kraków

Mnie jest zupełnie obojętne czy to zarabia bank czy Iksiński.
    A mnie nie. Oczywiście w pierwszej kolejności interesuje mnie to, żeby jak najwięcej zostało w mojej kieszeni.
    Ale jeśli mam wybierać czy więcej zarobi sklep czy bank - bez chwili wahania dam zarobić temu pierwszemu.

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    zupełnie nie rozumiem...?? mnie idzie o to, że jeśli cena x jest w cenniku, ta cena w którą sprzedawca wliczył już opłatę za płatność kartą, to niech sobie jeśli chcą odliczają jeden procent przy płatności gotówką, bo wówczas nikt nie będzie o nich pisał źle.
    Po prostu w cuda wierzysz. Jeśli podchodzisz do kasy z produktem droższym o prowizję banku/operatora terminala, to znaczy że w większości przypadków taką cenę zaakceptowałeś.
    99,9% sprzedawców nie zaproponuje ci "rabatu" za zakupy gotówkowe (przecież już jesteś w zasadzie zdecydowany). Być może dostaniesz "rabat", jeśli o niego sam zapytasz.
    Na mój prosty chłopski rozum to ta druga sytuacja jest bardziej nieuczciwa.

Miasto
    Pod Tatrami

Ale tu w ogóle mówienie o uczciwości to jakieś nieporozumienie. Na tej zasadzie to dojdziemy zaraz do wniosku że w ogóle zarabianie pieniędzy jest nieuczciwe i jak to jest, że ktoś może wyzyskiwać bliźnich . Chyba nawet przerabialiśmy próbę uszczęśliwiania części ludzkości w ten sposób - o ile mnie pamięć nie myli próba się niezbyt udała .
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar Goranick
    Miasto
    Bielsko

Ale tu w ogóle mówienie o uczciwości to jakieś nieporozumienie. Na tej zasadzie to dojdziemy zaraz do wniosku że w ogóle zarabianie pieniędzy jest nieuczciwe
    Otóż to.
    Mój sąsiad ma sklep, jak zamontował terminal to obroty mu wzrosły, ogólnie zyski też (cen nie zmienił)
    Jest zadowolony (klient i bank/operator też)

PS....nie wiem czy napewno klient. Zawsze znajdzie się taki co będzie kręcił nosem...
    Ostatnio edytowane przez Goranick ; 04-05-2013 o 17:21
    ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Po prostu w cuda wierzysz. Jeśli podchodzisz do kasy z produktem droższym o prowizję banku/operatora terminala, to znaczy że w większości przypadków taką cenę zaakceptowałeś.
    99,9% sprzedawców nie zaproponuje ci "rabatu" za zakupy gotówkowe (przecież już jesteś w zasadzie zdecydowany). Być może dostaniesz "rabat", jeśli o niego sam zapytasz.
    no co Ty to piszesz?? Jeśli w cenniku sklep ma cenę 5000zł za szkło, przychodzę i rzucam kartę na blat, a koleś mnie informuje, ze to będzie 5050zł na co nie byłem przygotowany i mogłem jechać od razu na drugi koniec miasta, nie tracąc czasu i paliwa, to czy to jest uczciwe? albo mam na koncie równe 5k? czy to jest uczciwe? Nawet gdy teraz mają małymi literkami napisane: Wszystkie ceny zawierają 1,6% rabatu za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Cena uwzględnia koszty gospodarowania odpadami. Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. wtedy tego nie dojrzałem (kilka lat temu). Czemu nie ma napisane wielkimi literami, że przy płatności kartą doliczają 1.6%?

Chyba uczciwsze jest napisać cenę 5050 i obok (by dalej być konkurencyjnym ), ze przy płatności gotówkowej, przelewowej RATAB 1% i to działa na korzyść, ale co mnie to... nie mój problem lecz ich. Mieliśmy też przy swoich albumach cenę i nie tak dawno weszły pudełka, napisane było pod tabelką, cena nie zawiera pudełka, koszt pudełka to 12zł. Trochę dziwnie się czułem, gdy klient retorycznie pytał: achaa, to jest cena bez pudełka...?? teraz mamy pudełko wliczone i na zapytanie czy można odliczyc pudełko odliczamy 12zł i proste.

Pełne uzależnienie

Pogódźcie się z tym, że płatność kartą kosztuje i to sporo. Jakby wszyscy doliczali to by się skończyło. Przy Jana Pawła mamy sklep z akcesoriami. Kupiłem lampę, pan poinformował o 2% chyba. Poszedłem do bankomatu. I tyle. Świat stał się lepszy. Gotówka to wspaniała sprawa.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów