Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: Płatność kartą a prowizje....

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: Płatność kartą a prowizje....

Wczoraj szukałem karty SD.. no i np. w Komputroniku przy towarach są dwie ceny z adnotacją o "rabacie za płatność gotówkową".

Coś już napisał Awatar Goranick
    Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Wczoraj szukałem karty SD.. no i np. w Komputroniku przy towarach są dwie ceny z adnotacją o "rabacie za płatność gotówkową".
    ...ba, w MixElectronics za płatność gotówką dostałem duużo większy rabat niżby wyniosła prowizja za kartę - gdzie jest haczyk?
    ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Goranick Zobacz posta
    Holendrzy zaakceptowali taki "system", bo uznali że ma więcej plusów niż minusów czy są tacy głupi?
    wg Polakow to bez watpienia odpowiedz: "oczywiscie, bo sa glupi".

a tak ogolnie... to jest racjonalnie myslacy narod. system bezgotowkowy jest bardzo wygodny i w ogolnym rozrachunku tanszy. wiec oczywiscie plusy przyslonily minusy... de facto to nie bardzo widze tu minusy, moze poza tym, ze czlowiek cholery dostaje jak wyjezdza na wakacje z Holandii i nagle sa problemy z platnosciami karta i trzeba sie po bankomatach wozic, pamietac ile jeszcze kasy jest w kieszeni i nawet spokojnie na piwo nie mozna usiasc bez rachunku co w portfelu jeszcze jest... na dodatek w krajach pokroju Hiszpania, portfela nie nosi sie przy sobie, wiec trzeba w kieszeni portek wyliczona na dzien kwote miec (bo trzeba uwazac na zlodziei)...

no tak, bo w Polsce wchodzi do sklepu nie potencjalny klient... lecz złodziej i to mnie bardziej frustruje niż wszelkiego rodzaju prowizje lub inne ukryte koszty...
    w ww. Hiszpanii tez tak jest. w Portugalii czy Grecji dawno nie bylem, to sie nie wypowiem, ale w Hiszpanii naprawde jest niewesolo.
    zreszta, zeby daleko nie szukac (od Holandii)... w belgijskiej Walonii, ktora teraz ekonomicznie nie stoi zbyt dobrze, tez nie zatankujesz normalnie paliwa przy autostradzie - w sensie, ze lejesz i idziesz do kasy zaplacic. boja sie kradziezy, wiec jest wylacznie zaplata z gory. a do sklepiku sobie mozna wejsc po kawe albo piwo. oczywiscie, z kazdej strony kamery...
    a Belgia to nie jest jakis trzeci swiat, tylko normalny, rozwiniety kraj...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-05-2013 o 13:19
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Hi...

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Odrębne firmy odbierają i transportują gotówkę z utargu.

Zgadnij dlaczego prowizja (pobierana przez bank!) jest taka wysoka?

Nie muszę zgadywać. Znam ten system od środka. Pracowałem z gotówką kiedyś. Znam go na tyle dobrze że wpłaciłem te same pieniądze w innym banku bez prowizji i przelałem za 5 zł .

A co do firm "ochroniarskich". Te same firmy ochraniają sklepy i obrót gotówką. Ale nie ci sami ludzie.

A co do szczegółów. Nawet gdybym znał to już nie widzę powodu żeby tutaj je omawiać .

Pozdrawiam...
    K.

Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w ww. Hiszpanii tez tak jest... jest niewesolo.
    zreszta, zeby daleko nie szukac (od Holandii)... w belgijskiej Walonii, ktora teraz ekonomicznie nie stoi zbyt dobrze
    ...a Belgia to nie jest jakis trzeci swiat, tylko normalny, rozwiniety kraj...
    może to i z "biedy", niemniej jednak bardzo to irytujące jest...

PS. ...Ich bieda a nasza bieda to są zuuupełnie inne biedy...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

może to i z "biedy", niemniej jednak bardzo to irytujące jest...

PS. ...Ich bieda a nasza bieda to są zuuupełnie inne biedy...
    masz na mysli, ze bedac kolo 30-tki masz prace, a gdybys mieszkal w Hiszpanii to Twoje szanse na to bylyby raptem 2/3 ? (zrodlo: Instituto Nacional de Estadística. (National Statistics Institute) albo Orienta Dos: El Paro en Espa). i ze ze swojej pensji moze i nie jestes w stanie sobie na pewne rzeczy pozwolic, ale przynajmniej masz w miare zapewniony byt?

serio... ja rozumiem, ze w Polsce nie na wszystko sobie mozna pozwolic i ze wzgledu na duza wariancje wokol srednich zarobkow nadal sporo osob wcale nie ma rozowo. ale z perspektywy (obecnie) turysty: Gdansk czy Krakow to sa pozytywnie tetniace zyciem miejsca, podczas gdy np. Madryt czy Salamanka... tam naprawde czuc sakramencko kryzys i pesymizm ludzi. i bide...
    www albo tez flickr

Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    masz na mysli...?
    Z tą bidą to taki stereotyp, który notabene powtarzają moi znajomi po powrocie z zagranicy (i inne "legendy") - nie wszyscy na szczęście. Ją sam nie mam porównania - nie jeżdżę po "świecie", bo zwyczajnie nie stać mnie...
    ...ale to będzie OT a ten wątek powstał z OT - znowu przyjdzie Szambonur i pozamiata...
    Ostatnio edytowane przez Goranick ; 06-05-2013 o 16:31

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie da się nie kupować chińszczyzny w obecnych czasach. Koniunkturę nakręca produkcja, nie przemiał obcego towaru.

Tu nie chodzi o to, że ktoś śmie zarabiać - ma do tego pełne prawo. Chodzi o to kto zarabia i czy te pieniądze w jakiś sposób wracają do obiegu w kraju.
    Dając zarobić sąsiadowi masz spore szanse na to, że da on też zarobić tobie (bezpośrednio lub pośrednio). Dając zarobić bankowi... zgadnij :-)

To jest naprawdę prosta sprawa, ale dopóki tego nie zrozumiemy albo będziemy tę zasadę ignorować dla chwilowych korzyści - nie będziemy się bogacić jako społeczeństwo.

PS: poza tym bardzo to dwulicowa refleksja - z jednej strony nie chcesz dać zarobić firmie polskiej, z drugiej nie masz nic przeciwko dodatkowemu haraczowi na rzecz zagranicznego banku. W tym tańszym sklepie przecież mogłoby być jeszcze taniej (o prowizję banku), nie?

Nic to, kijem Wisły nie zawrócę przecież.
    Ale dlaczego nie chcę dać zarobić polskiej firmie - skąd taki wniosek?
    A co do haraczu to nie wiem czy w ogólnym rozrachunku (parafrazując) ja go nie płacę za Ciebie, bo nie chcesz plastiku a koszty obrotem gotówką są bardzo duże.
    Moim zdaniem ta dyskusja nie ma sensu z tego powodu że nie da się w paru zdaniach sensownie zawrzeć całej złożoności systemu w jakim żyjemy. To na prawdę nie jest tak, że ktoś płacąc prowizje do zachodniego banku daje zarobić wyłącznie obcemu kapitaliście, a dając zarobić sąsiadce co ma warzywniak za rogiem wzmacnia polską gospodarkę. To moim zdaniem uproszczenia które do niczego sensownego nie prowadzą.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    I może jeszcze musi pocałować ekspedienta w okienku? Koszty moralne by doszły. Serio jest prowizja od wpłaty?
    Oczywiście. Przy koncie na działalność praktycznie zawsze. W niektórych bankach są limity od pewnej kwoty.

Z tą bidą to taki stereotyp, który notabene powtarzają moi znajomi po powrocie z zagranicy (i inne "legendy") - nie wszyscy na szczęście. Ją sam nie mam porównania - nie jeżdżę po "świecie", bo zwyczajnie nie stać mnie...
    ...ale to będzie OT a ten wątek powstał z OT - znowu przyjdzie Szambonur i pozamiata...
    To Hydepark i można oftopować do woli .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...
    Moim zdaniem ta dyskusja nie ma sensu z tego powodu że nie da się w paru zdaniach sensownie zawrzeć całej złożoności systemu w jakim żyjemy.
    Krótko i na temat :thumbup:

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To Hydepark i można oftopować do woli .
    O ja niemądry! ...teraz to już po "ptokach"

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Czytaj uważnie - nie daję zarobić bankom nic ponad to, co jest konieczne. Całkowicie tego uniknąć się nie da, np. na zakup mieszkania za gotówkę nie mogłem sobie pozwolić.

Taak, a podatek drogowy powinni płacić również piesi

Banki, w takiej formie jak funkcjonują obecnie, są modelowym przykładem pasożyta. Nie dość że (różnymi sposobami) udało im się wymusić na większości z nas korzystanie z ich usług, to całkiem skutecznie wysysają kapitał z kraju.

PS: Jakie ryzyko ponosi bank udzielając mi kredytu hipotecznego, skoro przy mojej niewypłacalności dług nie jest w całości anulowany po zajęciu i zlicytowaniu nieruchomości?

To jest mniej więcej taka sama usługa, jaką drobnym biznesom świadczyły mafie (ochrona).

Jeśli ja, płacąc gotówką, mam ponosić koszty twojej wygody, to kto tu jest dyskryminowany?

Bardzo chętnie dowiem się w jaki sposób bogaci się społeczeństwo wydając więcej kasy niż w rzeczywistości potrzebuje ;-)

Oczywiście że nie musiałeś brać od banku, mogłeś pożyczyć od sąsiada a nie paść pasożyta

Ja tam nie odczułem nigdy, ze bank na siłę wymusza korzystanie z jego usług... stanowcze kilkukrotne nie kończy sprawę wszelkiej perswazji... Wypływ kapitału z kraju i wina banków taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... A zakupy to w polskich sklepach robisz? Może jeździsz po autostradach nie robionych np przez chińczyków?, a telewizor w Polsce wyprodukowany przez polska firmę prawda?

Kapitał odpływa do tego kto oferuje towary/usługi. Ja preferuje posiadać rzeczy generujące kapitał, a nie kitrać kapitał w skarpecie

Bank ponosi takie ryzyko, że trzeba to mieszkanie jeszcze sprzedać za tyle ile wynosi pożyczony Ci pieniądz plus odsetki liczone od momentu kiedy wydał Tobie kapitał i nie może z nim nic zrobić bo jeszcze tej kasy nie oddałeś. A dobrze wiesz, że banki nie parają się handlem nieruchomościami prawda?

Płacić gotówka nie opłacasz mojej wygody tylko opłacasz koszty prowadzenia działalności wg uznania właściciela tejże działalności.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów