Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87

Wątek: Płatność kartą a prowizje....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Płatność kartą a prowizje....

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Są sieci sklepów, które właśnie z powodu prowizji w ogóle nie dają możliwości zapłacenia kartą np. Lidl i dzięki temu mają wszystkie towary o pare gorszy tańsze.
    Tak a w Tesco obok niektóre rzeczy są jeszcze taniej i można płacić kartą . Użyłeś sformułowania "wszystkie towary" - otóż nie jest tak różowo. Są i tańsze i droższe. Po prostu nie ma tak prostej reguły.

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a ja idę do najbliższego bankomatu
    A ja zanim do niego dojdę to albo się rozmyślę albo trafię na inny sklep gdzie nie dość, że będę mógł zapłacić kartą to jeszcze kupię taniej .
    Biję się w piersi - nie jestem aż tak konsekwentny i kilka razy byłem zmuszony min innymi na studenckiej kupić płacąc ekstra za plastik ale jedyny efekt jaki osiągnęli to ten że unikam ich jak ognia - zresztą nie oszukujmy się, główną przyczyną jest to, że zwyczajnie mają wiele rzeczy, które mnie interesują drożej niż konkurencja.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Komu, Chińczykom?
    Znaczy się tylko Chińszczyznę kupujesz czy jak - co ma na celu takie generalizowanie?
    Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Co innego zwiększenie ceny w sklepie internetowym, a co innego doliczenie prowizji banku. Nie mylmy dwóch różnych zjawisk. W sklepie foto marża jest raczej nędzna. Więc chcą sprzedawać po jak najniższych cenach. Chcesz mieć tanio płać gotówką, chcesz drożej płać prowizję. Absurdalnie proste.
    Ale mówimy akurat o sklepie który nie dość że ma drożej niż inni to jeszcze dolicza tę prowizję.

I na koniec refleksja ogólniejsza.
    Ja tu się przychylam do zdania, że trochę dla mnie jest egzotyczne takie podejście; to straszne że ktoś zarabia, bierze prowizję, w ogóle śmie w jakikolwiek sposób na kimś zarabiać. Ja jako klient szukam najtańszego zakupu (ze wszystkimi dodatkowymi moimi obostrzeniami), sprzedawca, producent chce sprzedać jak najdrożej, po drodze, ktoś to musi obsłużyć w ten czy inny sposób - wszyscy chcą na tym zarobić maksymalnie dużo - to jest normalne. My klienci jesteśmy po to żeby to kontrolować - głosujemy przy każdym zakupie. Jak występujemy po przeciwnej stronie barykady to odwrotnie i to jest moim zdaniem póki co jedyny sprawdzony schemat. Nie wiem jak można robić to inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-05-2013 o 23:00
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Ja wszystkie zakupy domowe robię kartą, z prostej przyczyny. Jak po dwóch miesiącach szanowna małżonka zacznie rozpatrywać dlaczego wtedy wydałem tyle kasy, a że mam krótką pamięć pokazuje wyciąg i mam święty spokój... a to jak głosi reklama - BEZCENNE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Trzeba też pamiętać, że koszty płacenia gotówką też są - sejfy, transport gotówki, dodatkowe procedury bezpieczeństwa - aby w kasie nie było za dużo gotówki - a to przecież też dodatkowy czas pracowników, dłuższy czas obsługi przy kasie. W przypadku supermarketów podobno wychodzi na to samo, w mniejszych sklepach będzie oczywiście niższy niż koszt intercharge.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Poza Polską nigdy w życiu nie kupiłem nic w sklepie za gotówkę ponad ~$60, a banknotów $100, a jeszcze mniej $50, nie widziałem w ciągu ostatnich 20 lat. Z wyjatkiem wypraw do Polski ma się rozumieć.
    To akurat dość łatwo wytłumaczyć - prowizje w Polsce są dużo wyższe niż w innych krajach
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie Odp: Canon Cashback 2013 !!!

Komu, Chińczykom?
    wyobraź sobie że w PL również się produkuje, nie tylko handluje. Tu nie chodzi tylko o sprzęt foto lecz o całą gospodarkę

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Tutaj piszą buntownicy, że najwyższe opłaty są właśnie USA.

Fight Unfair Credit Card Fees | Unfair Credit Card Fees

Problemem jest oczywiscie ustalanie cen.

Jeżeli 80% rynku opanowały Visa i Mastercard, to o konkurencji można zapomnieć. A są dwie a nie jedna, własnie tylko dlatego, żeby udawać, ze jest konkurencja, bo Visa gdyby jej było wolno, juz dawno wykończyłaby MC. A CocaCola Pepsi. I Intel AMD. A NBC Comcast w końcu by kupiłby wszystko i byłby jedyną korporacja na swiecie.

Skoro to takie kokosy na transakcjach kartami (a są to rzeczywiście spore zyski) to ktoś powinien sie połasić na działkę i zaoferowac tańsze usługi. Ale właśnie to, że każdy sklep akceptuje Visa i Mastercard jest ich najwiekszą zaletą. Gdyby istniało 37 różnych kart, uwierzyłbym może w konkurencję ale to by było bardzo niedobrze. Albo każdy sklep brałby inne karty, albo koszt obsługi wszystkich kart byłby za wysoki. I tu sie włśnie okazuje jak komputeryzacja, telekomuknikacja - telefony, finanse, tv i inne takie globalne systemy obnażają bezlitosnie niereformowalną i utopijną naturę kapitalizmu - może być dwustu producentów napojów gazowanych albo samochodów, ale nie dwustu producentów systemów operacyjnych albo kart kredytowych. Dlatego konkurencja, która jest podstawą kapitalizmu jest niemożliwa w przetwarzaniu informacji , a w demonopolizacji musi pilnować i pilnuje rząd. Z tego powodu wolny rynek musi upaść wskutek swoich wewnętrznych sprzeczności, a faktycznie już nie istnieje, zgodnie z prognozą K. Marxa.

Ten post mi pachnie dyskusją o zabarwieniu światopogladowym i chyba trzeba usunąć.

Miasto
    Wadowice,Kraków

panie kolego... "socjalizm" już był to też utopia, ważne że teoretycznie konkurencja jest możliwa. Są jednak dziedziny, w których władzę powinno trzymać państwo, jak np. energetyka.

i tym sposobem od małego sklepu na Studenckiej dobrniemy w dyskusji do problemu wojen i głodu na naszym globie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Znaczy się tylko Chińszczyznę kupujesz czy jak - co ma na celu takie generalizowanie?
    Nie da się nie kupować chińszczyzny w obecnych czasach. Koniunkturę nakręca produkcja, nie przemiał obcego towaru.

I na koniec refleksja ogólniejsza.
    Ja tu się przychylam do zdania, że trochę dla mnie jest egzotyczne takie podejście; to straszne że ktoś zarabia, bierze prowizję, w ogóle śmie w jakikolwiek sposób na kimś zarabiać.
    Tu nie chodzi o to, że ktoś śmie zarabiać - ma do tego pełne prawo. Chodzi o to kto zarabia i czy te pieniądze w jakiś sposób wracają do obiegu w kraju.
    Dając zarobić sąsiadowi masz spore szanse na to, że da on też zarobić tobie (bezpośrednio lub pośrednio). Dając zarobić bankowi... zgadnij :-)

To jest naprawdę prosta sprawa, ale dopóki tego nie zrozumiemy albo będziemy tę zasadę ignorować dla chwilowych korzyści - nie będziemy się bogacić jako społeczeństwo.

PS: poza tym bardzo to dwulicowa refleksja - z jednej strony nie chcesz dać zarobić firmie polskiej, z drugiej nie masz nic przeciwko dodatkowemu haraczowi na rzecz zagranicznego banku. W tym tańszym sklepie przecież mogłoby być jeszcze taniej (o prowizję banku), nie?

Nic to, kijem Wisły nie zawrócę przecież.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Nie da się nie kupować chińszczyzny
    Canony są chyba w sporej części już chińskie. Żeby daleko nie szukać.

W tym tańszym sklepie przecież mogłoby być jeszcze taniej (o prowizję banku), nie?
    Tak powinno być. Na filmach z Hameryki sprzedawcy często proponują rabat za płatność gotówką. Pewnie mniejszy niż prowizja za płatność kartą... Ma ktoś doświadczenia?

Miasto
    Wadowice,Kraków

Dając zarobić sąsiadowi masz spore szanse na to, że da on też zarobić tobie (bezpośrednio lub pośrednio). Dając zarobić bankowi... zgadnij :-)

Nic to, kijem Wisły nie zawrócę przecież.
    to jest akurat logiczne, ale pomyśl o tym co pisałem wcześniej, w jakim świetle się przykładowy sklep postawił, gdyby zrobił tak jak pisałem, czyli napisał że przy płatności gotówką klient otrzymuje 1.6% rabatu ominęlibyśmy prowizję za kartę, (i sklep stałby się bardziej konkurencyjny ), a po zakupie tam zostałoby mi na dobry obiad u polskiego restauratora, który dzięki zarobionym piniondzom kupiłby świetny polski album za 200zł, a nie chińską padlinę za 20 i zdjęcia z komunii córki po roku zaczęły mu się poniewierać po szufladach na luźnych kartkach . Ja zaś poszedłbym z zarobioną kasą na albumach i kupił samyanga, bo koszty produkcji są tak wysokie, ze zarobić na elki to ehhh...

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów