Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: Płatność kartą a prowizje....

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie Odp: Canon Cashback 2013 !!!

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta

Po prostu w cuda wierzysz. Jeśli podchodzisz do kasy z produktem droższym o prowizję banku/operatora terminala, to znaczy że w większości przypadków taką cenę zaakceptowałeś.
    99,9% sprzedawców nie zaproponuje ci "rabatu" za zakupy gotówkowe (przecież już jesteś w zasadzie zdecydowany). Być może dostaniesz "rabat", jeśli o niego sam zapytasz.
    Na mój prosty chłopski rozum to ta druga sytuacja jest bardziej nieuczciwa.
    no co Ty to piszesz?? Jeśli w cenniku sklep ma cenę 5000zł za szkło, przychodzę i rzucam kartę na blat, a koleś mnie informuje, ze to będzie 5050zł na co nie byłem przygotowany i mogłem jechać od razu na drugi koniec miasta, nie tracąc czasu i paliwa, to czy to jest uczciwe? albo mam na koncie równe 5k? czy to jest uczciwe? Nawet gdy teraz mają małymi literkami napisane: Wszystkie ceny zawierają 1,6% rabatu za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Cena uwzględnia koszty gospodarowania odpadami. Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. wtedy tego nie dojrzałem (kilka lat temu). Czemu nie ma napisane wielkimi literami, że przy płatności kartą doliczają 1.6%?

Chyba uczciwsze jest napisać cenę 5050 i obok (by dalej być konkurencyjnym ), ze przy płatności gotówkowej, przelewowej RATAB 1% i to działa na korzyść, ale co mnie to... nie mój problem lecz ich. Mieliśmy też przy swoich albumach cenę i nie tak dawno weszły pudełka, napisane było pod tabelką, cena nie zawiera pudełka, koszt pudełka to 12zł. Trochę dziwnie się czułem, gdy klient retorycznie pytał: achaa, to jest cena bez pudełka...?? teraz mamy pudełko wliczone i na zapytanie czy można odliczyc pudełko odliczamy 12zł i proste.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    co innego jak sklep wliczy ten jeden procent w cenę i przy płatności gotówką udzieli rabat wysokości 1% a co innego jeśli ma cenę x na półce i klient płacący kartą nagle musi dopłacić +1%.
    Osobiście spotkałem się właśnie tylko z tym pierwszym przypadkiem (kilka razy).
    Nigdy natomiast nie próbowano doliczać prowizji przy płatności kartą. Co innego jakieś formy zniechęcenia - system się zawiesił, odrzuca karty, Visa nie jest obsługiwana itp.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu

Przed chwilą rozmawiałem z kolegą, który stwierdził, że sklep, o którym mowa służy do "macania" a kupuje się gdzieś indziej

Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A propos płatności kartą (mój znajomy pracuje w firmie pośredniczącej w transakcjach kartami) to jest tak, że dany sklep płaci tyle % prowizji ile ma wynegocjowane z taką firma (np. często jest spotykany Polcard lub E-service, macie czasem logo na paragonie z terminala), jest to od 0,xx% do kilku %, duże sieci spożywcze są w dolnych widełkach, małe sklepy w górnych, ale nie jest to tak, że zawsze to jest 1%.
    Sklep na Studenckiej na stronie internetowej podaje, że wszystkie ceny uwzględniają 1,6% rabatu za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Z tego można wywnioskować, że oni mają ta opłatę na poziomie 1,6%.
    Sklepy zgodnie z prawem nie mogą do ceny z półki doliczać takiej prowizji, łapie się to pod naruszenie praw konsumentów, a do tego można na nich złożyć skargę do firmy obsługującej karty płatnicze w tym sklepie. Z drugiej strony przepisy są na tyle nieprecyzyjne, że nie ma zabronionego, by robić "rabaty", "promocje" w odwrotną stronę, tzn. za płatność gotówką jakiś % rabatu (jakiś czas temu Orlen na stacjach miał taką promocję).
    Ze sklepem na Studenckiej, jest o tyle problem, że takiego info nie widziałem na miejscu w sklepie, tylko w necie (tu od razu piszę,że nie wykluczam, że gdzieś na miejscu w sklepie jest taka informacja drobnym druczkiem, ale ja jej nie widziałem). Inny problem to taki, że jak tam byłem ostatnio, to w ogóle przy niektórych szkłach nie wdziałem cen, co wg mnie też nie jest zgodne z prawem, gdyż z tego co mi wiadomo, cena powinna być w widocznym miejscu i nie budzić wątpliwości.
    Zresztą w sklepie na Karmelickiej, też jest problem z cenami na półce.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 04-05-2013 o 13:44

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Sklepy zgodnie z prawem nie mogą do ceny z półki doliczać takiej prowizji, łapie się to pod naruszenie praw konsumentów, a do tego można na nich złożyć skargę do firmy obsługującej karty płatnicze w tym sklepie.
    Amerykanie mają bardzo ładne określenie na tego typu pomysły, w których nasi ustawodawcy się specjalizują: brainfart.
    Oczywistym jest to, że sprzedawca ustala ceny w taki sposób, by sprzedaż mu się opłacała a firma nie splajtowała po roku działalności.
    Jak ciężkim kretynem trzeba być [1], by sądzić że można ustawowo "zabronić" doliczać prowizji płaconej na rzecz instytucji trzeciej do ceny towaru?
    Przecież skutek takiego zarządzenia mógł być tylko jeden, niestety ze stratą dla osób które płacą i chcą płacić gotówką - oni również muszą ponosić koszty wygodnictwa innych.

Inny problem to taki, że jak tam byłem ostatnio, to w ogóle przy niektórych szkłach nie wdziałem cen, co wg mnie też nie jest zgodne z prawem, gdyż z tego co mi wiadomo, cena powinna być w widocznym miejscu i nie budzić wątpliwości.
    Brak ceny na towarach legalny - Biznes-Firma.pl

[1] To oczywiście o nikim z was, tylko o ustawodawcy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jak ciężkim kretynem trzeba być [1], by sądzić że można ustawowo "zabronić" doliczać prowizji płaconej na rzecz instytucji trzeciej do ceny towaru?
    Przecież skutek takiego zarządzenia mógł być tylko jeden, niestety ze stratą dla osób które płacą i chcą płacić gotówką - oni również muszą ponosić koszty wygodnictwa innych.
    Prawa ekonomii są jak prawa fizyki, niestety debilna władza uważa inaczej. Uważa że jak się wyprodukuje jakiś nonsensowny przepis to on będzie działał bez względu na rzeczywistość.

UE szykuje nowe przepisy dotyczące sprzedaży przez internet. Obecny projekt zakłada że sprzedawca będzie musiał ponosić odpowiedzialność za towar już od momentu nadania przesyłki. Oznacza to że jeśli poczta paczkę ukradnie to zapłaci za to sprzedawca. W praktyce więc oznacza to, że sprzedający będzie wysyłał każdy towar przesyłką ubezpieczoną (ze strachu przed kradzieżą).
    Zagadka: Kto zapłaci za droższą, ubezpieczoną przesyłkę: sprzedawca czy kupujący?

P.S Idąc logiką ustawodawcy z przykładu z prowizjami, powinni jeszcze zabronić sprzedawcy podawania w aukcji kosztów przesyłki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    UE szykuje nowe przepisy dotyczące sprzedaży przez internet. Obecny projekt zakłada że sprzedawca będzie musiał ponosić odpowiedzialność za towar już od momentu nadania przesyłki.
    W Polsce już teraz tak jest przecież. Sprzedawca odpowiada do momentu wykonania umowy, a to domyślnie staje się wtedy gdy kupujący towar otrzyma. Zdarza się, że w regulaminach sklepów jest zapisane co innego, ale nie wiem jaką to ma moc prawną.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Zdarza się, że w regulaminach sklepów jest zapisane co innego, ale nie wiem jaką to ma moc prawną.
    To jest wg UOKiK jedna z klauzul niedozwolonych. Kolejny brainfart ustawodawcy moim zdaniem.
    Taki zapis służył raczej rozgraniczeniu odpowiedzialności za jakość towaru (sprzedawcy) i stanu w jakim ona dotrze do odbiorcy (odpowiedzialność kuriera).
    UOKiK wychodzi z założenia, że stronami umowy na usługi kurierskie są sprzedawca i kurier, nie kupujący i przerzucił 100% odpowiedzialności na sprzedającego.
    Kupujący może w związku z tym w ogóle nie sprawdzać przesyłki, bo i tak w razie czego ma jelenia którego można doić.
    A sprzedawca, już na drodze cywilnej, może się sądzić z kurierem...

PS: Żeby było jeszcze śmieszniej - taki zapis w regulaminie sklepu jest karany już za sam fakt istnienia. Nie musi być wykorzystany przez sklep w konkretnej transakcji, może zostać zaskarżony nawet przez osobę która nigdy klientem sklepu nie była i to do pół roku wstecz (czyli już po zmianie klauzuli niedozwolonej!).
    Było to wielokrotnie wykorzystywane przez różnych "obrońców uciśnionych" (dla własnych zysków oczywiście).
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 05-05-2013 o 12:09
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Najśmieszniejsze jest że w sklepach które sobie doliczają prowizję za płacenie kartą jest często drożej niż w tych gdzie kartą można zapłacić od razu i to nie o głupi 1% . Wspomniany sklep jest tego najlepszym przykładem.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-05-2013 o 15:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Mi nie chodzi o to by ta prowizja nie była doliczona do ceny, tylko o to, że nie może ona być doliczona do ceny z półki przy kasie!!!
    Oczywistym jest przecież fakt, że cena, którą widzimy w sklepie (nieważne jakim) jest wypadkową wielu czynników, w tym kosztów sprzedawcy.
    Nie może być tak, że cena na półce 1000 zł, idę do kasy i chcę płacić karta, a sprzedawca do mnie, np. 1020 zł bo płaci Pan kartą (zakładana prowizja za płatność kartą 2%)....

Odnośnie braku ceny na towarach, to nie chodzi tu o to, że może ich nie być wcale, tylko może ich nie być na wszystkich produktach, cena indywidualnego produktu, musi być przecież podana.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów