Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Wymieniać czy nie wymieniać?

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Wymieniać czy nie wymieniać?

Prośba o poradę - co byście zrobili na moim miejscu?

Nabyłem 24-70 II. Okazało się, że ma widoczny (gołym okiem, bez latarek czy innych hardcore'ów) jeden pyłek kurzu w środku. I tu powiem szczerze - tak, jestem onanistą (chórem: wspieramy ciebie ) jeśli chodzi o nowy sprzęt, szczególnie za taką kasę i normalnie bez dwóch zdań, bym ten obiektyw wymieniał.

Problem tylko w tym, że pomijając ten mały defekt, ta sztuka mi się naprawdę podoba. AF celny jak diabli, 0 MA na obu końcach. Ostry, niesamowicie kontrastowy i, co ważne, nie doszukałem się różnic w ostrości między lewą a prawą stroną, co dość często pojawia się na zagranicznych forach. Nie ma żadnej gwarancji, że kolejny egzemplarz będzie równie wzorowy. Normalnie żal mi się z nim rozstawać.

Krótko mówiąc - kawał superaśnego szkła z uszczelnionym pyłkiem w środku. Pyłkiem, który nie ma absolutnie żadnego wpływu na nic. Ale jest... No i mam dylemat...
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Wymieniać czy nie wymieniać?

Miałem podobnie, jak kupiłem 100Macro - ale to nie była wersja L więc szybko sobie wmówiłem, że i tak prędzej czy później by się tam znalazł, a serio to zwyciężyło lenistwo i niechęć przechodzenia procedury reklamacyjnej, zwłaszcza że pewnie oznaczałoby rozstanie się na jakiś czas z nową zabawką!

Na pocieszenie dodam, że w praktyce było znacznie lepiej niż się spodziewałem - żaden nowy się nie pojawił, a ten jeden "zniknął" tzn. pewnie z czasem przesunął się gdzieś do boku, gdzie nie był widoczny.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Wyślesz, przyjdzie nowy czysty, po paru tygodniach miesiącach pojawi się być może kolejny. Dbam o sprzęt, jestem wrażliwy na jego punkcie, jak kupiłem taniego 85 1.8 po paru dniach znalazłem tam dwa pyłki, jeden mały, drugi duży. Ale szkiełko było i dalej jest tak świetne, że zrezygnowałem z jakichkolwiek działań mających na celu usunąć zabrudzeń. Skoro trafił się Tobie dobry egzemplarz, nie zmieniaj nic. Trzaskaj zdjęcia i ciesz się obrazkiem. A "obcy" niech se siedzi w środku:-)
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał Awatar RHJG
    Miasto
    Dolny Śląsk

Znam ten "ból"-dobre szkło nie ma sensu wymieniać !!!

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Powiem z doświadczenia tak, pylki były są i bedą w środku , podczas pracy może ci pojawić ci się jakiś dodatkowy syf na przedniej soczewce a potem siła rzeczy opasc, więc jak by nie było twój onanizm sprzetowy jest narażony na takie kwiatki za każdym razem,
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu

Jeżeli nie ma z nim żadnych problemów - nie wymieniaj! Masz jak piszesz świetny egzemplarz, więc nic tylko robić zdjęcia
    / Canon /

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

To, że pyłki będą się pojawiać, to ja dobrze wiem - sam mam niezłe kalafiory w 85 1.8 bodaj od drugiego dnia. Tylko 85 1.8 nie kosztuje 8k i nie ma uszczelnień, więc próg bólu trochę inny ;-) Za cropowych czasów miałem też 17-55 i on też lubił się dokarmić z atmosfery . Z drugiej strony ani w 24L ani w 35L żadnych pyłków przez 2-3 lata się nie dochowałem.
    Ale fakt, że szkło chyba jednak zostawię. Dzięki za wsparcie!
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Sytuacja się skomplikowała . Byłem już zdecydowany zatrzymać tę sztukę, ale zdjęciach zrobionych w okolicach 40-50mm zacząłem dostrzegać asymetrię stron: prawa strona zauważalnie mniej ostra niż lewa. Zrobiłem więc kilka testów "balkonowych", po których stwierdziłem, że jednak spróbuję innej sztuki. I zamówiłem kolejną, uzgadniając ze sprzedawcą, że zostawię sobię tę lepszą.

Nowy egzemplarz jest czyściutki w środku, ostrzy tak samo celnie, jak pierwszy. Jest chyba także bardziej symetryczny, jeśli chodzi o rozkład ostrości. Problem tylko w tym, że jest na krawędziach równie symetrycznie mydlany, szczególnie w środku zakresu. Serio, rozrzut mocno mnie zaskoczył. Ta bardziej nieostra krawędź kopii nr 1 jest o wiele ostrzejsza niż krawędź w kopii nr 2!!!

O ile przy pierwszej kopii, dzieliłem się ze wszystkimi zachwytem nad tym szkłem, to mając w rękach najpierw egzemplarz nr 2 przesłanie byłoby zgoła inne!

Konkluzja jest taka, że sztukę nr 2 na pewno oddaję. Tylko nadal nie wiem, co ze sztuką nr 1 i tą jej asymetrią (na tym etapie pyłek już olewamy). W normie czy nie?

Żeby moje wynaturzenia nie były jałowe, podaję linka do wspomnianych balkonowych testów. Może przydadzą się one także komuś, kogo po prostu interesuje 24-70LII. Zdjęcia ostrzone LV na chodnik, oczywiście ze statywu, dla 4 ogniskowych: 24, 25, 50 i 70mm. Dla każdej ogniskowej po 4 przesłony: f/2.8, f/4, f/5.6 i f/8. Żeby było sprawiedliwie, wołane w DPP z ostrością 2. Polecam zwłaszcza porównanie zdjęć nr 12 z obu obiektywów na prawych krawędziach...
    Body, stałki, zoomik

Uprawnienia umieszczania postów