Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Pomoc w wycenie zdjęć - sesja dla hotelu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Pomoc w wycenie zdjęć - sesja dla hotelu

Ja może żyję w dziwnym świecie ale jakby ktoś mi powiedział 10kzł za wykonanie zdjęć hotelu to bym go zabił śmiechem.
    Nie można po prostu abstrahować od punktu odniesienia, a kwestie czy dane zdjęcia zostaną tak czy tak zrobione to są szczegóły techniczne które z reguły takich ludzi nie interesują albo nie mają o tym pojęcia.
    Całkowicie się zgadzam z strideerem - trzeba sobie zadać pytanie czy chcesz to zlecenie zrobić, czy zostałeś może wystawiony tylko po to żeby mieli wycenę żeby przycisnąć kogoś kto to ma zrobić, czy może potrzebują kilku ofert dla tzw. świętego spokoju itd. (to tylko kilka moich pomysłów na szybko, może być znacznie więcej różnych możliwości).

Ale..... może stanie się cud i to jest szansa i Ci tyle zapłacą - życzę Ci tego szczerze .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

O czterech zerach za szybką akcję foto zapomnij. Jeżeli to hotel nie powiązany z żadną siecią to nikt Ci takich pieniędzy nie wyłoży. Z sieciówkami jest jeszcze gorzej. Drugi mit który się tutaj pojawił, to że niby zrobisz to w dwa dni... Niestety w hotelu nigdy nie ma tak żeby wszystkie punkty były wolne i przygotowane wtedy kiedy Ty będziesz chciał. Dotyczy to pokoi, jak i restauracji... o spa nawet nie wspominam bo to okrutnie trudny temat. Niestety oprócz Twojej czysto fotograficznej pracy, będziesz musiał sobie wszystko zorganizować i dopilnować sam, bo inaczej Twoja ciężka praca pójdzie na marne. Pamiętaj że Ty jako fotograf nawet jak jesteś ugadany z dyrektorem czy prezesem dla pozostałej części personelu będzie zwykłym intruzem zakłócającym wypracowany rytm dnia. Dlatego zadbaj o szczegóły. Pracę realizuj małymi kroczkami, lecz systematycznie. Nie rzucaj się od razu na kilka punktów. Zacznij od pokoi. Jeżeli hotel posiada dział marketingu porozmawiaj z nimi na których im zależy. Bo inaczej te zdjęcia będą nawet jak doskonałe techniczne to bezużyteczne. Więcej niż na cztery pokoje dziennie to się nawet nie umawiaj. Więc z samymi pokojami szacuje że zejdzie Ci dwa dni zdjęciowe. Ponieważ osiem pokoi to już będzie fajny przekrój hotelowy, więcej według mnie nie ma sensu robić. teraz dochodzi aranżacja tych pokoi. Czy to ma być pokój na pobyt rodzinny, gdzie pasuje wstawić łóżeczko dla dziecka, czy pobyt biznesowy, gdzie wypada zadbać o jakiś szczegół typu dobry trunek, cygaro itp... Na pewno w w jednym z pokoi trzeba będzie postarać się o zestaw śniadaniowy. Świeże kwiaty, wstawki owocowe, kawa z ciasteczkami i wiele itd... Jak widzisz do takiego zdjęcia potrzeba zaangażowania sporej części personelu i niestety to TY będziesz musiał o wszystkim pomyśleć. Musisz pogadać z kierownikiem obsługi pieter, szefem gastronomi bo inaczej dostaniesz klucz do pustego pokoju i w rezultacie będzie lipa. O restauracjach i spa mógłbym pisać w nieskończoność...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja może żyję w dziwnym świecie ale jakby ktoś mi powiedział 10kzł za wykonanie zdjęć hotelu to bym go zabił śmiechem.
    Nie można po prostu abstrahować od punktu odniesienia, a kwestie czy dane zdjęcia zostaną tak czy tak zrobione to są szczegóły techniczne które z reguły takich ludzi nie interesują albo nie mają o tym pojęcia.
    To jest ta subtelna różnica, którą należy się nauczyć dostrzegać, jeśli chce się w tym fotograficznym świecie zarabiać. Dla gościa z kasą, prowadzącego biznes, 10 koła może przyprawić o przepuklinę (ze śmiechu). W typowym korpo również spotkasz się z taką reakcją (no może nie będą śmiali się, ale politycznie podziękują za ofertę i powiedzą że oddzwonią), ale jak powiesz, żeby olali agencję i dali Ci to do zrobienia za tysiaka.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To jest ta subtelna różnica, którą należy się nauczyć dostrzegać, jeśli chce się w tym fotograficznym świecie zarabiać. Dla gościa z kasą, prowadzącego biznes, 10 koła może przyprawić o przepuklinę (ze śmiechu). W typowym korpo również spotkasz się z taką reakcją (no może nie będą śmiali się, ale politycznie podziękują za ofertę i powiedzą że oddzwonią), ale jak powiesz, żeby olali agencję i dali Ci to do zrobienia za tysiaka.
    Nie można od razu przekreślić szans na takie pieniądze, ale na pewno musi być to dłuższa współpraca. W Zakopanem spotkałem się z ofertą promocyjną, cały obiekt za 399 zł i robił to gość który o fotografii pojęcie ma, pewnie że cudów nie należy się spodziewać po takiej sesji ale od bidy na początek wystarczy...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Nie można od razu przekreślić szans na takie pieniądze, ale na pewno musi być to dłuższa współpraca. W Zakopanem spotkałem się z ofertą promocyjną, cały obiekt za 399 zł i robił to gość który o fotografii pojęcie ma, pewnie że cudów nie należy się spodziewać po takiej sesji ale od bidy na początek wystarczy...
    Oczywiście. Ale zdecydowana większość ofert "zrób zdjęcia obiektu" jest w tym klimacie, niestety, i trzeba być na to przygotowanym.

Dopiero zaczyna

Moim zdaniem 100 zł netto za zdjęcie ( porządne zdjęcie ) to odpowiednia kwota.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez karp29 Zobacz posta
    Moim zdaniem 100 zł netto za zdjęcie ( porządne zdjęcie ) to odpowiednia kwota.
    temat z 2013 odkopujemy ?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    temat z 2013 odkopujemy ?
    jedni mają ciąg na bramkę, a inni na giełdę
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

@ulverr mógłby swoją drogą napisać, jaki finał znalazła ta sprawa.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

ostatnio na forum był w kwietniu 2014, wiec raczej nie bawi go to tak jak nas...
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów