Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wycena swojej pracy

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Wycena swojej pracy

Cześć Wam,

Cały czas kompletuje zdjęcia do portfolio i czuję, że nadchodzi czas w którym będę chciał zacząć robić zdjęcia na zlecenie. Moja tematyka w której dobrze się czuje jest żywność, zdjęcia produktowe/reklamowe, fashion i beauty (choć nad tymi 2 muszę jeszcze popracować... dość trudno jest zebrać osoby w jednym czasie i miejscu... I na takie zdjęcie jest dość małe zapotrzebowanie). Obiektywnym osobom zdjęcia się podobają więc jest dobrzę

Nie wiem jak wycenić swoją pracę Jest to bardzo trudne i kłopotliwe nie znając obecnego rynku... Nie miałem okazji pracować jeszcze dla kogoś... zdjęcia robiłem dla siebie do portfolio więc nie myślałem na ile się wycenić...
    Ciężko jest ustalić granicę między tanio-drogo... Jest to dość problematyczna kwestia...

Założę się, że Wy też mieliście taki (bądź podobny) problem... Jak wyceniacie swoją pracę? Jakimi kryteriami się posługujecie? czas sesji? kim jest zleceniodawca? od dnia tygodnia?

Prosiłbym o sprecyzowane liczby... Jak ustalacie sobie cennik swoich usług?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Wycena swojej pracy

14,46 netto za godzinę pracy.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Według mnie jeszcze ten czas dla Ciebie nie nadszedł, skoro nie potrafisz wycenić swojej pracy. Liczysz na to, że ktoś Ci poda dokładny cennik? Przecież to tajemnica zawodowa. Weź pod uwagę, że stajesz się konkurencją. I co? Mieliby się z Tobą podzielić tym, do czego sami dochodzili? Sam musisz poznać rynek, ustalić, sprawdzić, popytać ile kosztują sesje produktowe, reklamowe i co tam chcesz jeszcze fotografować. Następnie musisz krytycznie spojrzeć na swoje prace i stwierdzić czy i za ile się ewentualnie sprzedadzą. Jak są świetne, to możesz szaleć z ceną, i tak Cie kupią, jak kiepskie, to jedynie bardzo niska cena skłoni kogoś do ich nabycia.
    Jak wycenić pracę? Musisz wiedzieć ile czasu na to poświęcić, jakiego użyć sprzętu, co ewentualnie dokupić. Poza tym prowadząc DG, uwzględnij amortyzację sprzętu, wydatki na reklamę, zus, us i inne. Kompletnie nie wiem, ile zażądałbym za zdjęcia produktów do gazetki reklamowej jakiegoś marketu. Ale ile krzyknąłbym za ślub (których nie robię) to już prędzej, bo na większość w/w kwestii znam odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Nikt nie poda Ci gotowych liczb - to możesz zrobić tylko Ty sam. Najpierw policz swoje koszty - np. w ciągu roku - związane z prowadzeniem działalności fotograficznej plus koszty swojego codziennego życia - zsumuj je i dowiesz się ile będzie kosztował rok takiego życia. Potem dodaj do tego zysk jaki chciałbyś osiągnać w ciągu roku (bo chyba nie chcesz pracować tylko na koszty, prawda?) - oczywiście staraj się patrzeć na to realistycznie (cokolwiek to oznacza - nie znam Twojej sytuacji).
    Podziel wszystko przez 12 i dowiesz się ile musisz zarobić w ciągu miesiąca, żeby się utrzymać i wypracować założony zysk.

Teraz pomyśl ilu klientów możesz zdobyć - tak realnie - w ciągu tygodnia, w ciągu miesiąca... I podziel teoretyczny miesięczny przychód, który wyliczyłeś wcześniej przez liczbę klientów - wyjdzie Ci ile musisz średnio zgarnać od jednego klienta, żeby wypracować założony miesięczny przychód.

Ot i cała teoria...

Bywalec

Dziękuje Wam za mądre rady

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

A rynek i tak szybko zweryfikuje twoje ceny

Pełne uzależnienie

A jak juz wszystko wyliczysz i zaczniesz czekac na zlecenia to bedziesz sie wkurzal na robiacych zdjecia za darmo tylko po to aby zbudowac portfolio :-)

Uprawnienia umieszczania postów