Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: WIELKI DYLEMAT - 40D vs 600D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: WIELKI DYLEMAT - 40D vs 600D

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    na twoim miejscu zastanowiłbym się również nad nikonem 5100 lub 5200 korpusy nikona są większe niż trzycyfrowe canony (i to nie jest jedyna zaleta)
    Dla mnie to wada, a nie zaleta.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    I co z tego? Od tamtych czasów Canon w puszkach cropowych niczym rewolucyjnym nas nie uraczył. To nie Pentax czy Nikon...
    Rewolucyjnym nie ale różnica na "+" jest w wielu aspektach i piszę to jako posiadacz 40D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Idź do sklepu, weź do ręki 600D, zobacz jak Ci leży w ręce, pokręć kółkami itd, jeżeli to możliwe włącz, pozmieniaj parametry, później jeżeli masz taką możliwość weź do ręki Canona 40D (może ktoś z Twojej miejscowości ma i " da dotknąć" ) i zobacz to samo na 40D, jeżeli nie będzie Ci przeszkadzać to, że w 600D ustawia się wszystko zdecydowanie dłużej bierz właśnie tą puszkę, ale jeżeli możesz (+ ekstra kasę dorzucić) tak jak koledzy piszą - weź 650D (ze względu na lepszy AF), albo... 60D - naprawdę polecam tą puszkę każdemu, pomimo iż większość osób uważa, że nie jest to już dawna seria xxD. Sam tak uważałem będąc użytkownikiem 50D

Co do szkła 50 1.8 - na początek polecam, zobaczysz czy czegoś Ci brakuje, może szerokości, może zbliżenia, zobaczysz co i jak i wtedy kupisz/dokupisz sobie inne szkiełko
    / Canon /

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Idź do sklepu, weź do ręki 600D, zobacz jak Ci leży w ręce, pokręć kółkami itd (..)
    Ku woli ścisłości pokręć kółkiem :-) , Jak już wspominana ergonomia jest o wiele lepsza w 40D aczkolwiek, uważam, że na pierwszy aparat lepiej brać 600D ze wględu na tryb video (i tak cię rozczaruje), który Cię interesuje, szumy. Po drugie zaczniesz robić zdjęcia a wątpię by w tak ekstremalnych warunkach, że potrzebowałbyś magnezowego body. Po jakimś czasie i tak kupisz 50D :-)
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 04-05-2013 o 16:22
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Idź do sklepu, weź do ręki 600D, zobacz jak Ci leży w ręce, pokręć kółkami itd, jeżeli to możliwe włącz, pozmieniaj parametry, później jeżeli masz taką możliwość weź do ręki Canona 40D (może ktoś z Twojej miejscowości ma i " da dotknąć" ) i zobacz to samo na 40D....
    Obawiam się że na 40D tego samego nie zobaczy, bo tak tragicznego wyświetlacza jak w tym body nie ma chyba żadna puszka (nie tylko Canona ).

A co do szybkości obsługi to 650D ma dotykowy wyświetlacz - niektóre osoby bardzo sprawnie się po tym poruszają i dla nich ilość kółek, przycisków i pokręteł może być zupełnie bez znaczenia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Obawiam się że na 40D tego samego nie zobaczy, bo tak tragicznego wyświetlacza jak w tym body nie ma chyba żadna puszka (nie tylko Canona ).

A co do szybkości obsługi to 650D ma dotykowy wyświetlacz - niektóre osoby bardzo sprawnie się po tym poruszają i dla nich ilość kółek, przycisków i pokręteł może być zupełnie bez znaczenia.
    Jest jedna chyba, że moja pamięć już szwankuje po użytkowaniu 40D a więc ...... 5D classic - tadam :-D
    Co do sprawności poruszania się po 650D , w końcu nastała era iphon'owców i tablet'owców a tam to się paluchem namachają. To i wprawa jest większa.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Co do sprawności poruszania się po 650D , w końcu nastała era iphon'owców i tablet'owców a tam to się paluchem namachają. To i wprawa jest większa.
    Ciekawe czy równie wygodnie smyra się po wyświetlaczu z okiem przy wizjerze ;-)

Nie miałem w ręku 650D, ale bawiłem się chwilę 600D i jedyną istotną (dla mnie) przewagą tego korpusu był brak bandingu. Cała reszta albo nie ma (dla mnie) większego znaczenia, albo lepsza jest w starej poczciwej czterdziestce.

PS: ja mam chyba wyjątkowe 40D, bo mnie wyświetlacz w ogóle nie przeszkadza...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec

Jak dla mnie jedyną istotną wadą 40D jest wyświetlacz, choć z czasem można nabrać jako takiej wprawy przy ocenie ostrości. Filmowania nie potrzebuję. Poza tym nie ma do czego się przyczepić w tej puszce. Świetna seria, dobry AF, duży wizjer, ergonomia. Według mnie w jakości obrazka nie dokonał się żaden znaczący postęp, który skłaniałby mnie do zmiany na coś z 18Mpix. Mam nadzieję, że w końcu Canon przestanie odgrzewać kotlety i pokaże matrycę, która będzie mogła konkurować z 16 i 24 od S/N/P, najlepiej bez filtra AA.
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Uzależniony Awatar jac+

Z tego co pamiętam to gdzieś już były dyskusje na tematy: "500D czy 40D", "550D czy 40D". Wszędzie padały te same argumenty co w niniejszej dyskusji. Dla każdego co kto lubi. Dla mnie oczywistym wyborem jest 40D (wystarczy wziąć go w rękę ). Dla kogoś innego ważniejsze będą mniejsze rozmiary, waga, filmy... czyli linia xxxD.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Jest jedna chyba, że moja pamięć już szwankuje po użytkowaniu 40D a więc ...... 5D classic - tadam :-D
    Chyba jednak nie choć konkurencja jest tu niewątpliwie mocna .
    Kapitan Wagner

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ciekawe czy równie wygodnie smyra się po wyświetlaczu z okiem przy wizjerze ;-)
    Hehe "fachoffcy" ogarną wszystko, swoją drogą strach pomyśleć jaka technologia będzie w cropach dla mas za 5-10lat - wybieranie głosowe punku ostrzenia

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chyba jednak nie choć konkurencja jest tu niewątpliwie mocna .
    Ja tam nie narzekałem na ekran w 40D jak i teraz, kiedyś w ogóle nie było nam dane oglądać ekranu lcd :-)

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów