[QUOTE=hesitantly;1160010]Dziękuję wszystkim za tak szybkie odpowiedzi!

jaś - wybrałam system Canona, właśnie ze względu na optykę (wspomniany wcześniej przeze mnie obiektyw 50mm 1.8, który w wersji Nikkora jest stosunkowo droższy). Po za tym od zaprzyjaźnionego fotografa zasłyszałam, iż udał się on do jednego z większych sprzedawców lustrzanek, a ten powiedział mu, że na jedną reklamacje Canona przypada dziesięć Nikona.

Fotografować nie planuje ptaków, robaków itp. - to nie moja bajka.

no i nie wiem ta magnezowa obudowa w 40d też jest plusem przy moim pechu, ale z drugiej strony - czy moje nadgarstki i szyja to wytrzymają?[/QUOT

wybór systemu ze względu na 50 1.8 to jednak trochę nadinterpretacja, jeszcze bym może zrozumiał gdybyś kupowała 5D I z 50 1.8 a w planach 50 1.2, nie licz ceny 50 1.8 bo ona jest jakby to rzec mało znacząca - jeśli nie focisz ptaszków i robaczków to policz jasne 35/50/85 w obu systemach

nie deprecjonowałbym tak fotografujących ptaszki ciężka praca i sprzęt drogi jak diabli jeśli robisz to na wysokim poziomie, ani robaczków - takiego robala to dopiero trudno dobrze sfocić (również nie focę ani ptaszków ani robaczków).