Na początku chciałam serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów!
Patrząc na tytuł posta pewnie większość pomyśli "o nie... znowu to". Otóż, wiem że temat wyboru między lustrzanką xxD i xxxD był poruszany wielokrotnie, jednak na konkrety dotyczące zmierzenia się powyższych modeli się za bardzo nie natknęłam, a głowa powoli zaczyna pękać od ilości przeczytanych artykułów, testów czy tematów na forum.
Na początku coś o sobie - fotografią interesuję się od kilku dobrych lat (aktualnie bardziej analogową średnioformatową), jednak dopiero teraz stoi przede mną finansowa perspektywa zakupu pierwszej w życiu, własnej lustrzankii tu zaczynają się schody...
Na sprzęt jestem w stanie przeznaczyć ok 2000/2200zł (tak tak, wiem że to niewiele w tym temacie). Po przekopaniu tysięcy stron dotyczących sprzętu doszłam do wniosku, że najbardziej realnym wyborem jest C40D, lub coś z serii xxxD. Tak jak w temacie - mam ogromny dylemat. Nie jestem profesionalistką, jednak nie ukrywam, że mam ambicje na poznanie wszystkich tajników fotografii od podszewkiDlatego cały czas przeraża mnie słowo "aparat dla amatorów" jeżeli chodzi o np. 550D czy 600D. Czy faktycznie trzeba go tak traktować? Rozum mówi - kup 40D z większymi możliwościami, lepszą ergonomią, górnym wyświetlaczem itd., a serce kusi możliwość kręcenia filmów (tak, również wiem, że aparat nie do tego służy, jednak ta opcja też mnie interesuje), lepszy wyświetlacz oraz ogólny 'postęp techniczny' (bądź co bądź czterdziestka ma już swoje lata...).
Dodam, że w planach na chwilę obecną mam zakup body + stałki 50mm 1.8. W przypływie finansów będę myśleć o jakimś bardziej 'spacerowym' obiektywie (nie obraże się za sugestie i w tym temacie
Była bym wdzięczna, za jakiekolwiek naprowadzenie!
Pozdrawiam!