To może z perspektywy kobiety używającej od kilku lat 40d jak dla mnie jest idealny wielkością i mimo, że nie mam porównania do nowszych modeli z serii xxxD (jedynie do 500d) to nie zamieniłabym go na nic mniejszego, ale to są na penwo indywidialne preferencje. Z 40d mogę chodzić cały dzień w ręce i jest bardzo wygodny, również nie wiem czy byłabym się w stanie przestawić na brak górnego wyświetlacza, ale dla mnie priorytetem był AF bo zdjęcia robię głownie ruchomym obiektom (sport i zwierzęta.

Jednak jeśli mam coś doradzić to na Twoim miejscu jednak szukałabym czegoś z możlliwością kręcenia filmów jak czujesz, że może Ci być to potrzebne. Aparat to aparat ale sa momenty, że nie mam przy sobie nic nagrywającego a bardziej potrzeba mi z danej chwili video niż zdjęcia. A no i moim zdaniem tak sobie przemyśl budżet żeby zostało większe pole manewru na szkła, bo sama puszka zdjęć nie zrobi a z doświadczenia wiem, że potem ciągle są wazniejsze wydatki niż obiektyw i to co miało się kupic niebawem odkłada się w czasie.. przynajmniej u mnie niestety...