Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: WIELKI DYLEMAT - 40D vs 600D

Mieszany widok

Domyślnie Odp: WIELKI DYLEMAT - 40D vs 600D

Dziękuję wszystkim za tak szybkie odpowiedzi!

jaś - wybrałam system Canona, właśnie ze względu na optykę (wspomniany wcześniej przeze mnie obiektyw 50mm 1.8, który w wersji Nikkora jest stosunkowo droższy). Po za tym od zaprzyjaźnionego fotografa zasłyszałam, iż udał się on do jednego z większych sprzedawców lustrzanek, a ten powiedział mu, że na jedną reklamacje Canona przypada dziesięć Nikona.

Fotografować nie planuje ptaków, robaków itp. - to nie moja bajka.

no i nie wiem ta magnezowa obudowa w 40d też jest plusem przy moim pechu, ale z drugiej strony - czy moje nadgarstki i szyja to wytrzymają?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez hesitantly Zobacz posta
    no i nie wiem ta magnezowa obudowa w 40d też jest plusem przy moim pechu, ale z drugiej strony - czy moje nadgarstki i szyja to wytrzymają?
    "O mój boże"... nie kontynuuj tej myśli bo pomyślę, że jesteś malkontentką

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

...
    ...
    Tak naprawdę o tym, który z tych aparatów będzie lepszy decydują drobne niuanse. Drobne aczkolwiek mogą okazać się bardzo znaczące dla poszczególnych osób. Np. weźmy pierwszy z brzegu obrotowy wyświetlacz w 600D, dzięki któremu można precyzyjnie wykadrować scenę z poziomu gleby bez konieczności dokupywania wizjera kątowego, lub większą rozdzielczość matrycy która daje większe możliwości prostowania/cropowania. A z drugiej strony szybszy tryb seryjny, pewniejszy AF czy większe piksele na matrycy, które pozwolą używać nieco gorszej (ale zauważalnie tańszej) optyki bez drastycznego spadku jakości samej fotografii. Dylematy tego typu z każdym kolejnym rokiem i ukazywaniem się coraz to nowszych modeli będą coraz trudniejsze...niestety.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

[QUOTE=hesitantly;1160010]Dziękuję wszystkim za tak szybkie odpowiedzi!

jaś - wybrałam system Canona, właśnie ze względu na optykę (wspomniany wcześniej przeze mnie obiektyw 50mm 1.8, który w wersji Nikkora jest stosunkowo droższy). Po za tym od zaprzyjaźnionego fotografa zasłyszałam, iż udał się on do jednego z większych sprzedawców lustrzanek, a ten powiedział mu, że na jedną reklamacje Canona przypada dziesięć Nikona.

no i nie wiem ta magnezowa obudowa w 40d też jest plusem przy moim pechu, ale z drugiej strony - czy moje nadgarstki i szyja to wytrzymają?[/QUOT

wybór systemu ze względu na 50 1.8 to jednak trochę nadinterpretacja, jeszcze bym może zrozumiał gdybyś kupowała 5D I z 50 1.8 a w planach 50 1.2, nie licz ceny 50 1.8 bo ona jest jakby to rzec mało znacząca - jeśli nie focisz ptaszków i robaczków to policz jasne 35/50/85 w obu systemach

nie deprecjonowałbym tak fotografujących ptaszki ciężka praca i sprzęt drogi jak diabli jeśli robisz to na wysokim poziomie, ani robaczków - takiego robala to dopiero trudno dobrze sfocić (również nie focę ani ptaszków ani robaczków).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    "O mój boże"... nie kontynuuj tej myśli bo pomyślę, że jesteś malkontentką
    hahaa.ok - nie było tematu
    racja - gwoździ korpusem wbijać nie bede;d

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

hahaa.ok - nie było tematu
    racja - gwoździ korpusem wbijać nie bede;d

Miałem (i mam) kilka aparatów i - jak dotąd - nie odczułem żadnych korzyści z "magnezowości" obudowy aparatu, o czym wspominasz.
    Moja sugestia to 650D, lub w razie braku kasy trochę tańszy model 600D.
    Miałem 600D, mam 650D i oba modele IMHO są godne polecenia, z tym że ten ostatni ma ekran dotykowy, bardzo przydatny "ficzer".
    Jedyny minus - to brak górnego wyświetlacza, ale ten mają tylko większe aparaty.
    Dla kobiety z pewnością 650D będzie idealnym wyborem, a 40D, którego zakup rozważasz, jest większym, cięższym i zbyt przestarzałym technicznie modelem, aby warto go było jeszcze kupować.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    na twoim miejscu zastanowiłbym się również nad nikonem 5100 lub 5200 korpusy nikona są większe niż trzycyfrowe canony (i to nie jest jedyna zaleta)
    Dla mnie to wada, a nie zaleta.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    I co z tego? Od tamtych czasów Canon w puszkach cropowych niczym rewolucyjnym nas nie uraczył. To nie Pentax czy Nikon...
    Rewolucyjnym nie ale różnica na "+" jest w wielu aspektach i piszę to jako posiadacz 40D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    ...40D, którego zakup rozważasz, jest większym, cięższym i zbyt przestarzałym technicznie modelem, aby warto go było jeszcze kupować.
    Bez przesady z tą "przestarzałością technologiczną" - to nie jest 300D. 40D jest jak najbardziej wart swojej ceny (jego aktualna cena jest bardzo korzystna) i nadal jest to świetny korpus godny zainteresowania.
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

witam
    Jeśli wyswietlacz w 40D jest ograniczeniem to może jakąś używkę 50D + 50/1.8 i na początek byłoby fajnie.
    Korpus wbrew pozorom nie jest taki ciężki ani wielki ....znam kilka kobiet używających ten sprzęt i bardzo sobie chwalą .
    A cena akurat mieści się w budżecie.
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

IMHO - brać 40D + 50mm 1,4 - wyjdzie w cenie body 600D.

Pozdrawiam
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów