Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: [bogunow] Ślub - trudne początki

Mieszany widok

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie [bogunow] Ślub - trudne początki

Witam.
    Znajomy poprosił mnie o zrobienie trochę zdjęć na ślubie jej córki. Czemu nie, pomyślałem - kiedyś musi być ten pierwszy raz. Właściwie trudno obiektywnie samemu mi je ocenić dlatego piszę tutaj. Napiszcie co sądzicie o tych fotkach, co zrobiłem źle , a może coś dobrze
    Sprzęt to 300D + obiektyw KIT + sporadycznie Tamron 80-210 + jakaś stara lampa (Topca)
    Wiem że te szkła nie nadają się na takie imprezy, ale tylko tym na razie dysponuję.
    http://pbase.com/agata_bartek

P.S. Czy można na pbase.com jakoś ustawić żeby zdjęcia otwierały się domyślnie każdemu w rozmiarze 'original' ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi sie podobaja... chyba miales calkiem jasny kosciol?
    Nie bede sie rozpisywal 8) .

P.S. Ktos tam fjny komentarz napisal

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

calkiem przyzwoicie naswietlone... all
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Fajnie ze Wam sie podobaja. Przyznam sie ze balem sie fotek w kosciele, ale swiatlo bylo znosne. Poza tym duzo obrobki w Photoshopie, mocne rozjasnianie cieni itp, zapis do TIFF, wygladzenie TIFFa w Neat Image, powtorne otwarcie w Photoshopie i nalozenie z mieszaniem warstw wygladzonej i niewygladzonej. ISO przewaznie 400 lub 800, lampa ustawiona na pelna moc (niestety nie obsluguje zadnej automatyki aparatu) przewaznie odbijana od sufitu lub scian.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunow
    Poza tym duzo obrobki w Photoshopie, mocne rozjasnianie cieni itp, zapis do TIFF, wygladzenie TIFFa w Neat Image, powtorne otwarcie w Photoshopie i nalozenie z mieszaniem warstw wygladzonej i niewygladzonej.
    Ile godzin trwala obrobka jednego zdjecia ?

(albo masz mocarny sprzet albo na Neatowanie jednego TIFFa mozna przeznaczyc przynajmniej kilkanascie minut...)

Ale wysilek wart efektu i to sie liczy

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Ile godzin trwala obrobka jednego zdjecia ?

(albo masz mocarny sprzet albo na Neatowanie jednego TIFFa mozna przeznaczyc przynajmniej kilkanascie minut...)
    Tak srednio to odszumianie jednej fotki w Neat trwalo z 5 minut. W tym czasie robilem sobie w PS cos innego zeby czasu nie marnowac

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

pastelowe tło na niektórych fotkach nieźle oddaje klimat uroczystości, dobry kontrast i naświetlenie.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Kolego Bogunow!

Z chęcią bym się przyjrzał exifom ze zdjęć kościelnych...
    (np. http://www.pbase.com/agata_bartek/image/33591347)

Mam problem z doświetleniem tła, więc lektura Twoich nastawów mogłaby mi nieco rozjaśnić sytuację (nie to, że nie testowałem sam- chcę teraz porównać wyniki...)

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    Kolego Bogunow!

Z chęcią bym się przyjrzał exifom ze zdjęć kościelnych...
    (np. http://www.pbase.com/agata_bartek/image/33591347)

Mam problem z doświetleniem tła, więc lektura Twoich nastawów mogłaby mi nieco rozjaśnić sytuację (nie to, że nie testowałem sam- chcę teraz porównać wyniki...)
    No fakt, EXIFy gdzies zginely w ktoryms momencie zapisu plikow pewnie przy konwersji na TIFF.
    Przejrzalem nastawy wszystkich zdjec koscielnych w oryginalnych plikach. Nastawy mialem nastepujace :
    ISO -800
    Czas - 1/40 s
    F roznie : od 3.5 do 4.5
    Tryb Manual
    Zdjecia robilem jako JPG (niestety mam za mala CF zeby robic duzo RAW). Jesli chodzi o rozjasnianie cieni to duzo pomoglo mi Shadow/Highlight w Photoshopie oraz plugin Kodak Digital SHO Professional v1.0.1 ktory tez bardzo ladnie rozjasnia cienie. Jesli chcesz to moge zamiescic gdzies kilka zmniejszonych fotek z EXIFami do wgladu.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Byłoby miło!
    Myślę, że nie tylko mi by się przydały, jak zauważyłem, parę innych osób też miało przygodę z fotografowaniem wesel- a tak się składa, że za 2 tyg. mam właśnie jedno z nich, i to bardzo ważne dla mnie. Co prawda to moje 4 wesele i powinienem już rozeznać się w sytuacji, ale wolę jeszcze podpatrzeć jak robi to ktoś inny, żeby pojawić się na miejscu z większą pewnością siebie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów