Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Szerokokątny zoom do Canona

Mieszany widok

Domyślnie Szerokokątny zoom do Canona

Witam, zastanawiam się nad kupnem obiektywu szerokokątnego pod Canona 7D, w przyszłości ma służyć do pełnej klatki, np. 5D mk.II.
    Obiektyw do fotografii fashion i reportażu ślubnego, czasami krajobraz.
    Co polecacie? 17-40 f/4 L ?

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie Odp: Szerokokątny zoom do Canona

najlepiej od razu 16-35L II
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

a może Tamron 24-70 2.8 ?

Uzależniony Awatar trothlik

Moim zdaniem...
    Kolega zapytał o zooma, a chyba jaśniejszego jak 2.8 nie uświadczysz.(ja nie znam)
    Duda ma trochę racji pisząc że 2.8 to czasem ciemnica. Może i tak. Ale tu masz już więcej klamotów bo to stałki a po drugie primo przepinanie szkieł jest "letko upierdliwe". Z doświadczenia wiem że 2.8 i duże ISO spokojnie sobie radzi. Ale co kto woli.
    Co do 10-22 nie znam tego szkła ale kupować coś tylko po to żeby za jakiś czas odsprzedać? Tracisz na tym interesie. Myślę, że skoro i tak chcesz się przesiąść na pełną klatkę zakup 10-22 jest bez sensu.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Moim zdaniem...
    Duda ma trochę racji pisząc że 2.8 to czasem ciemnica.
    Bez przesadyzmu proszę. Nie było tak jasnych szkieł i fotografia nie istniała?
    Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Co do 10-22 nie znam tego szkła ale kupować coś tylko po to żeby za jakiś czas odsprzedać? Tracisz na tym interesie. Myślę, że skoro i tak chcesz się przesiąść na pełną klatkę zakup 10-22 jest bez sensu.
    Ja znam. Miałem, BARDZO cenilem na cropie i sprzedałem tylko ze względu na przesiadkę na FF. Sprzedałem drożej niż kupiłem (jeśli się dba o sprzęt to problemu że sprzedażą nie ma). Pytający rozważa przejście na FF... Ale ilu takich już było i nie przeszli? Zmienili sprzęt na nowszy ale na... cropa...
    Kup/upoluj za dobrą cenę 10-22 i rób zdjęcia. Pomyśl ile kadrow już Tobie uciekło przy zastanawianiu się...

Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Bez przesadyzmu proszę. Nie było tak jasnych szkieł i fotografia nie istniała?

Ja znam. Miałem, BARDZO cenilem na cropie i sprzedałem tylko ze względu na przesiadkę na FF. Sprzedałem drożej niż kupiłem (jeśli się dba o sprzęt to problemu że sprzedażą nie ma).
    Przyłączam się do zdania kolegi, póki ma się cropa 10-22 jest bezcenny, gdybym chciał sprzedać swojego np. w przypadku zmiany aparatu na FF dostałbym podobne pieniądze za które go kupiłem a fotki wychodzą miód-malina. Pozatym zawsze to 7 mm krótsza ogniskowa w stosunku do 17-40 a to niebagatelne dla pewnych sytuacji. Pytanie jest jeszcze takie kiedy ta przesiadka na FF miałaby nastąpić?

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez muzyczny Zobacz posta
    a może Tamron 24-70 2.8 ?
    Oj to chyba nie będzie szeroki kąt - szczególnie na tym cropie.

Ostatnio jak szukałem coś szeroko i niedrogo dla siebie to padło na Samyanga 14mm f/2.8 ale Ty widzę gustujesz w zoomach?
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Ja do 7d uzywam 17-40 , ogolnie daje radę, chociaż czasem 40mm to za malo i trzeba się wspomagać innym szklem , ja mam zestaw 17-40 , 50 1.4 i 70-200 2.8

Wysłano z GT-I9300 z użyciem Tapatalk
    EOS + L i kupa gratów ...

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Ja do 7d uzywam 17-40 , ogolnie daje radę, chociaż czasem 40mm to za malo i trzeba się wspomagać innym szklem , ja mam zestaw 17-40 , 50 1.4 i 70-200 2.8

Wysłano z GT-I9300 z użyciem Tapatalk
    Ale kolega zapytał o szeroki kąt wiec myślę że 40 mm to nie będzie kłopot. Zgadzam się z przedmówcą 16-35L. Mam i z czystym sercem mogę polecic. Przybity na stałe gwoździami do 5D.
    PS.
    Światło 2.8 vs 4
    ale każdemu według potrzeb.
    Ostatnio edytowane przez trothlik ; 30-04-2013 o 20:28
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Napisałem że Duda ma "trochę" racji.
    Po drugie primo, oczywiste jest że fotografia istniała, ale może ci umknęło że są takie momenty, miejsca i scenerie że błyskać nie można.
    Jak masz lampkę to możesz i domykać do 32, jak nie masz lub lampki używać nie możesz to jasne szkło ratuje sytuację.
    trothlik

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów