Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Praca na etacie, a faktyczny koszt prowadzenia DG

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Praca na etacie, a faktyczny koszt prowadzenia DG

Witam!
    Czy jest na forum ktoś kto pracuje na etacie, a jednocześnie prowadzi dg.
    Jestem w takiej sytuacji, że mam stałą pracę ale chciałbym w przyszłości robić to jedno zlecenie w miesiącu żeby chociaż miec trochę dodatkowej kasy na sprzęt i rozwój pasji. Planuję założenie dg. Wiem, że nie będe musiał płacić zus-u, a jedynie około 250pln skladki na ubezpieczenie zdrowtne. Co oznacza stwierdzenie, że mogę jakąś cześć tego odpisać od podatku - bodajże około 234 pln. To faktycznie ile otzrymam zwrotu na koniec roku. Robiąc jedno zlecenie w miesiącu za około 1800pln ile mi z tego zostanie? Jakie będę miał koszty np 10 zleceń x 1800 pln= 1800PLN rocznie. Ile mi z tego zostanie biorąc pod uwagę, że sprzet i oprogramowanie mam. Zostaje mi zrobienie strony i wypozycjonowanie jej ale to jakoś ogarnę. Proszę o konstruktywne porady?
    Ostatnio edytowane przez bartek_ ; 28-04-2013 o 16:54
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Praca na etacie, a faktyczny koszt prowadzenia DG

Nie dostaniesz na koniec roku zwrotu składek zdrowotnychTe składki "skasują" ci podatek, który powinieneś zapłacić od przychodu 18%*1800. Przy tak małej ilości zleceń może lepiej pomyśleć o umowie o dzieło lub innym rozwiązaniu. Najlepiej za niewielką opłatą wyjaśnić wątpliwości u profesjonalistów - w biurze rachunkowym.
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Nie dostaniesz na koniec roku zwrotu składek zdrowotnychTe składki "skasują" ci podatek, który powinieneś zapłacić od przychodu 18%*1800. Przy tak małej ilości zleceń może lepiej pomyśleć o umowie o dzieło lub innym rozwiązaniu. Najlepiej za niewielką opłatą wyjaśnić wątpliwości u profesjonalistów - w biurze rachunkowym.
    W biurze rachunkowym napewno zasięgnę konsultacji. Póki co nic innego nie przychodzi mi do głowy. Umowy o dzieło chyba nie przejdą bo po:
    1. Dziesięć zleceń to już troche jest,
    2. Chciałbym sie zacząć reklamować - posiadac własna strone.

Nic innego mi nie przychodzi do głowy jak założenie dzialaności. Całe szczęście, że chociaz tego zus-u nie bedę musiał płacić.
    Dzięki za pomoc.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Pełne uzależnienie

Składki zdrowotne płaci co miesiąc niezależnie czy ma dochód czy nie, w ciągu roku nazbiera się tego około 2800. Z umowy o pracę będzie miał dochód i podatek, który będzie wyższy niż odprowadzone przez pracodawcę składki na ubezpieczenie zdrowotne. Od różnicy między należnym podatkiem a odprowadzonymi składkami odejmie składki zapłacone z DG a więc dostanie zwrot. No chyba, że z działalności będzie uzyskiwał duży i stały dochód to zwrotu nie będzie tylko składki z DG obniżą comiesięczny podatek odprowadzany z DG.

Pełne uzależnienie

Umowa o dzieło nie wystarczy? Ta praca zdecydowanie nie ma znamion charakteru trwałego. Jest to dokładnie dzieło. Umawiasz się na zdjęcia i je dostarczasz. Najlepiej umowa z przekazaniem praw autorskich. Wtedy jest połowa kosztów uzyskania przychodów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Problem polega na tym, że wszystko zależy od interpretacji miejscowego US. Mogą dopatrzyć się "znamion prowadzenia działalności bez zgłoszenia" i koniec balu panno Lalu . Mój znajomy tak miał - przerąbane.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Jak będzie dzieło z przeniesieniem praw majątkowych do dzieła lub licencją, a nie dzieło polegające po prostu na wykonaniu zdjęć, to szansa na przyczepienie się skarbony jest bliska zeru.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Problem polega na tym, że wszystko zależy od interpretacji miejscowego US. Mogą dopatrzyć się "znamion prowadzenia działalności bez zgłoszenia" i koniec balu panno Lalu . Mój znajomy tak miał - przerąbane.
    Dobrze Kolega mówi. moim zdaniem 10 umów to wcale nie mało. Tak napisałem 10 umów. Bo pewnie pierwszego roku byłoby ich 8. Drugiego 10, a trzeciego może 14. Pozatym chciałbym się legalnie reklamować tzn. mieć profesjonalną i dobrze wypozycjonowaną stronę, a bez dg to nie przejdzie. I bądź tu mądry...

Uprawnienia umieszczania postów