Z całym szacunkiem ale mi nie gra coś u Ciebie ze spójnością.
Wypowiadasz się jak byś miał doświadczenie i podstawy techniczne, a zastanawiasz się pomiędzy 50mm a TS-E 24mm lub aparatem.
Masz dobry zestaw. Jeżeli brakuje ci jakiejś funkcji lub możliwości to sam najlepiej o tym wiesz.
Ja nie mam problemu z żadnym kanałem. Czerwone światło jest zazwyczaj bardziej intensywne i używając poprawnie światłomierza i/lub histogramu RGB eliminuje kompletnie, ewentualny problem. W dodatku fotografując w RAW cała obróbka koloru jest przeprowadzana na komputerze, według przeze mnie wybranego profilu...
Porównywanie cyfrowego sensora do Kodachrome to następna bajka. Mając wszystkie dane zarejestrowane w RAW możesz uzyskać efekt filmu jaki chcesz. Film ma inne właściwości, których elektronika jeszcze nie ujarzmiła, ale uzyskanie takiego samego wyglądu nie stwarza problemu. Współczesne aparaty nie różnią się tak dużo od siebie, a jeżeli chcesz wskoczyć w totalnie lepszą jakość, to cyfrowy średni format stoi przed tobą otworem.
Powtórzę za Kolekcjonerem. Spróbuj pisać według zasad gramatyki i interpunkcji ponieważ jest ciężko zrozumieć o co chodzi w twojej "wypowiedzi"